Ludovic Orban
Bună ziua!
De marți până astăzi președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a refuzat nejustificat să își exercite atribuțiile și să convoace sesiunea extraordinară care a fost solicitată de o treime dintre parlamentarii PNL și parlamentarii celorlalți parteneri din opoziție. Readuc aminte că marți am depus solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare care ar urma să aibă trei puncte pe ordinea de zi conform inițiativei unei treimi dintre deputați.
Punctul 1 - constituirea Comisiei de anchetă privind reprimarea brutală a manifestației din 10 august.
Punctul 2 - constituirea unei comisii de anchetă privind neîndeplinirea atribuțiilor legale de către factorii guvernamentali responsabili în combaterea pestei porcine.
Și punctul 3 - o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne.
În conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților, cel care trebuia să facă convocarea sesiunii extraordinare este președintele Camerei Deputaților. Liviu Dragnea nu numai că nu a convocat sesiunea extraordinară pe parcursul săptămânii trecute, așa cum avea obligația conform regulamentului Camerei Deputaților, dar astăzi, într-un gest suprem de lașitate și de lipsa de responsabilitate a dat o decizie în care i-a delegat unui vicepreședintele al Camerei Deputaților, doamna Moldovan Mihălcescu, soția consilierului lui Dragnea, Horia Mihălcescu, consilier oficial sau neoficial, nu știu dacă are un raport de serviciu clar, iată că i-a delegat atribuțiile de președinte, mai mult decât atât a fost convocat Biroul Permanent al Camerei fără ca solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare să fi fost finalizată prin decizia președintelui Camerei de convocare. În fața acestei situații, sigur, reprezentanții noștri în Biroul Permanent al Camerei solicită convocarea sesiunii de către președinte și abia după, Biroul Permanent al Camerei Deputaților să aprobe programul de lucru și ordinea de zi pentru fiecare din zilele sesiunii extraordinare.
Al doilea subiect este legat de comportamentul majorității liderilor PSD care parcă au înnebunit din 10 august. Condamnăm ferm toate atacurile demente și complet nejustificate ale liderilor PSD împotriva președintelui Klaus Iohannis. Vinovăția exclusivă pentru reprimarea brutală a manifestației românilor, nu numai din diaspora ci și din țară, împotriva modului în care guvernează PSD este responsabilitatea exclusivă a Guvernului și apartidelor aflate la guvernare, PSD-ALDE.
Tiruri de minciuni și de acuzații total neîntemeiate împotriva președintelui României arată că PSD trăiește într-o realitate paralelă și arată că nu au capacitatea de a-și suma răspunderea pentru modul brutal în care i-au tratat pe cetățenii români. Nu de aia au ajuns la guvernare, ca să trateze de cetățenii cu gaze lacrimogene și cu pulane și cu scuturi în cap și cu șuturi și cu alte tipuri de loviturile cu care i-au tratat pe cetățenii români, au fost votați ca să asigurare îmbunătățirea vieții, îmbunătățirea calității serviciilor, creșterea veniturilor populației, lucruri pe care sunt incapabili să le pună în practică. Transformarea președintelui Iohannis într-o țintă este o operațiune de dezinformare, este o acțiune complet lipsită de fundament în realitatea evenimentelor pentru că președintele Iohannis nu a făcut altceva decât să ia poziție publică împotriva reprimării brutale, împotriva intervenției în forță a Jandarmeriei fără să aibă nici un fel de altă intervenție în ceea ce privește relația cu protestatarii.
Singurii vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat pe data de 10 august sunt cei care sunt astăzi la guvernare iar pentru noi, nu cred că dezbaterea trebuie să fie legată numai de cercetarea pe care efectuează în privința acțiuni Jandarmilor. Acțiunea Jandarmilor s-a desfășurat cu acordul politic al ministrului de Interne de asemenea, acțiunea Jandarmilor în special acțiunea de reprimare brutală și de golire a pieței Victoriei s-a făcut în baza ordinului prefectului care nici până astăzi nu a dat o explicație publică pentru motivele care au stat la baza emiterii acestui ordin și sunt convins că niciuna dintre aceste persoane nu ar fi luat deciziile dacă nu ar fi avut girul direct al lui Liviu Dragnea care are principala responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august. În ceea ce ne privește, astăzi am aprobat proiectul de hotărâre privind înființarea privind înființarea comisiei de anchetă a reprimării brutale a manifestației din 10 august. De asemenea, am aprobat proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei de anchetă pe pesta porcină, de asemenea, am aprobat de principiu textul moțiunii simple împotriva ministrului Carmen Dan.
(Avem acum o decizie a Biroului Permanent, n-o să avem sesiune, n-o să avem comisie, totuși există semnale...)
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu se poate ascunde în spatele Biroului Permanent. În conformitate cu regulamentul Camerei Deputaților solicitarea convocării unei sesiuni extraordinare poate să fie făcută de Președintele României, de Biroul Permanent al Camerei sau de o treime dintre deputați, deci suntem în situația în care o treime dintre deputați au solicitat convocarea sesiunii extraordinare iar cel care convoacă sesiunea extraordinară este președintele Camerei Deputaților. De aceea l-am acuzat de lașitate pe Dragnea după ce timp de o săptămână nu și-a îndeplinit obligația regulamentară de a convoca sesiunea ignorând actul de voință a unei treimi dintre parlamentarii opoziției, a pasat răspundea în ziua în care trebuia să înceapă sesiunea parlamentara extraordinara către un locotenent, un vicepreședinte al Camerei. Deci doamna Mihălcescu nu este ferită, se află și dânsa în aceeași situație aceeași situație pentru că și dânsa dacă are delegate atribuțiile de președinte are obligația să convoace sesiunea extraordinară. Refuzul convocării acestei sesiuni extraordinare arată faptul că PSD vrea să mușamalizeze toate abuzurile grosolane care au fost făcute, toate acțiunile îndreptate împotriva integrității fizice a cetățenilor români care au fost dictate din ordinul politic al PSD. Asta este singura explicație pe care o accept pentru refuzul nejustificat de convocare a sesiunii parlamentare extraordinare a Camerei Deputaților.
(Au găsit acte incomplete și, susțin ei, semnături false care au însoțit acest demers. Ce veți face mai departe, intenționați să sesizați Curtea Constituțională?)
Căutăm soluții, abia s-a luat decizia astăzi, ne vom întâlni cu reprezentanții noștri în Biroul Permanent după această pățanie a PSD-ului, această nouă încălcare a regulilor și a cumelor care stau la baza funcționării democratice a Parlamentului României și vom anunța exact care vor fi toate deciziile.
(Sunt semnale din partea PSD că doresc o comisie de anchetă dar o comisie de anchetă cu alte obiective decât cele pe care colegii dumneavoastră le-au enunțat deja.)
Este treaba lor ce își doresc. În ceea ce ne privește , noi am inițiat convocarea sesiunii, Președintele Camerei a refuzat să convoace sesiunea extraordinară, asta este situația în care găsim, noi avem proiectele de hotărâri pentru cele două comisii de anchetă pe care vi le vom transmite după conferința de presă de asemenea, de asemenea, textul moțiunii împotriva ministrului Carmen Dan. Faptul că nu se realizează această sesiune extraordinară sună extraordinară este vina exclusivă a Președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care arată încă o dată că nu dă doi bani pe regulamente, pe democrație și că mai este și laș și fricos și că fuge de orice fel de răspundere pasând răspunderea neconvocării sesiunii extraordinare pe umerii unei persoane care nu spune nimic pentru marele public.
Până să vină PSD cu comisia, PSD-ul va fi obligat să se poziționeze față de proiectul de hotărâre pe care noi deja l-am elaborat și pe care il inițiem.
(Explicația celor de la Biroul Permanent al Camerei pentru refuzarea convocării extraordinare, tocmai aceasta este, nu ați depus la timp proiectul de hotărâre.)
Conform regulamentului, în solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare trebuie depusă ordinea de zi. Nu se poate prevala președintele Camerei și nimeni altcineva din majoritatea guvernamentală de nerespectarea procedurii, singuri care au încălcat procedura sunt cei de la PSD, mai precis Președintele Camerei Deputaților care a refuzat nejustificat convocarea sesiunii extraordinare.
( Despre moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne)
Este lângă mine domnul președinte al Comisiei de Apărare și Ordine Publică a partidului, Ovidiu Raețchi care știți foarte bine că a fost prezent la reuniunea Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei Deputaților și care se va adresa dumneavoastră și de asemenea și domnul vicepreședinte , Laurențiu Leoreanu care vă transmite o decizie a PNL.
Ovidiu Raețchi
Bună ziua! Mulțumesc!
Ceea ce vedeți că se întâmplă la nivelul Parlamentului cu decizia de blocare a oricărui demers pentru cercetarea evenimentelor din 10 august s-a întâmplat după cum ați putut vedea cu toții pentru că ați fost aici săptămâna trecută și la nivelul Comisiei de apărare unde am solicitat săptămâna trecută audierea doamnei Carmen Dan.
PSD-ALDE nu au asigurat cvorumul la ședința de săptămâna trecută, domnul președinte al Comisiei de apărare, Dorel Căprar, reprezentant PSD și-a asumat în cadrul ședinței de birou a Comisiei că va trimite invitații către doamna Carmen Dan și către șefi Jandarmeriei. După cum ați văzut în declarația doamnei Carmen Dan de ieri, dânsa nu a primit niciun fel de invitație. Opoziția a făcut tot ceea ce putea să facă neavând funcția de conducere în comisie, a trimit apeluri publice către doamna Carmen Dan, am anunțat clar că va avea loc ședința mâine, am anunțat clar că o așteptăm.
Am prevăzut acest comportament din partea dânsei, am prevăzut că o să se piardă pe undeva convocarea, că n-o să meargă faxul, că plicul nu o să ajungă și iată că asta s-a întâmplat, încă mai avem timp și vreau să profit de acest moment pentru a face un apel public către domnul Căprar ca mâine să o avem pe doamna Carmen Dan, să trimită acum invitațiile are tot dreptul regulamentar să facă asta și nu cred că ne putem juca de-a tot felul de a chițibușuri din astea regulamentare, că nu a plecat invitația, că cererile pentru o sesiune extraordinară nu au fost făcute regulamentar, când avem sute de oameni în spital, inclusiv am avut cazuri din rândul jandarmilor și când avem iată un deces care se cercetează dacă nu cumva este legat de represiunea din 10 august.
Tot ce am avut până acum din partea celor responsabili, din partea șefului Jandarmeriei și partea a doamnei Carmen Dan a fost cu un monolog. Am primit ieri un monolog din partea doamnei Dan fără a permite presei să întrebe lucruri esențiale despre intervenția din 10 august, am avut un monolog de două minute sau de un minut din partea șefului Jandarmeriei, la acel moment domnul Cucoș ori într-o societate democratică, în mod evident trebuie să permiți atât presei cât și cetățenilor cât și reprezentanților cetățeanului Parlamentului să pună niște întrebări elementare, nu să asculte o compunerică în care doamna Carmen Dan își prezintă exclusiv punctul ei de vedere fără să răspundă unor întrebări fundamentale.
De ce erau căștile jandarmilor cu numerele de identificare acoperite, dacă își asumă sau nu acele lovituri în cap și acele șpreieri de la distanță extrem de mică în fața protestatarilor, care au fost informațiile primite din partea structurii care răspunde înainte de toate de informații pentru Ministerul de Interne și care este DGPI din care, după cum știți bine domnul președinte Iohannis a fost exclus la dorința PSD și acum se încearcă plimbarea răspunderii undeva în zona SRI, SIE. deși repet, DGPI este structura în subordinea doamnei Carmen Dan care trebuie să ofere în primul rând informații despre acele elemente violente prezente în piață. Dacă au existat informări, de ce nu au fost blocate acele elemente violente înainte de a intra în piață sunt sunt o sumedenie de întrebări, gravitatea este evidentă și dacă doamna Carmen Dan respectă Parlamentul, respectă cetățenii, respectă opinia publică, respectă presa, pentru că sunt convins că mâine veți fi acolo, va veni și ea mâine de la ora 10:30 la Comisia de apărare pentru a ne răspunde la întrebări.
Laurențiu Leoreanu
Bună ziua!
Lucrurile merg prost și într-un în alt domeniu important și anume administrația publică. Partidul Național Liberal atrage atenția premierului României, Dăncilă, ministrului de Finanțe, Teodorovici, somează guvernul PSD-ALDE să respecte promisiunile pe care le-a făcut, programul de guvernare, legea bugetului de stat. Iată că avem informații de la primarii care activează în asociațiile consultative ale municipiilor, ale comunelor, ale orașelor cum că schema de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor este departe de ceea ce s-a promis.
După ce acest guvern, în acest an practic a devalizat bugetele locale, practic a furat din buzunarele cetățenilor, a contribuabililor, o sumă de peste 5 miliarde de RON au venit cu promisiunea că la rectificare vor căuta să echilibreze și că nici un buget al niciunui OAT nu va avea dimensiunea mai mică în 2018 decât avut un anul 2017. Vedem că sumele alocate sunt de cinci ori mai mici de circa 1,1 miliarde RON ceea ce înseamnă că primăriile sunt condamnate la a opri investițiile sau chiar de a nu le începe pentru că sistemul investițional este scăzut aproape spre deloc, nu vor putea să cofinanțeze programe guvernamentale, programe europene, unele dintre ele nu vor putea să asigure secțiunea de funcționare, mai trist, unele vor intra pe panta falimentului și până la urmă cine va suferi, va suferi cetățeanul.
Sub această rectificare a anunțată avem și un aspect al politizării, repartizării acestor fonduri, veți vedea și dumneavoastră comune care vor primi zeci de miliarde în timp ce municipii, orașe vor primi câteva miliarde ceea ce înseamnă că bugetele locale sunt departe de a putea fi executate așa cum și-au propus primăriile, consiliile locale cu toate că, guvernul a promis că va veni cu elemente de consolidare a bugetelor locale, va transfera integral impozitul pe venit către bugetele locale asigurând așadar o structură solidă, o stabilitate, durabilitatea acestor bugete, o predictibilitate în ceea ce înseamnă creionarea investițiilor pe termen mediu și lung. Acest lucru este departe de a se întâmpla și astfel, primarii de municipii, de orașe, de comune sunt îngrijorați mulți chiar speriați de ceea ce se va întâmpla la această rectificare.
Înformațiile pe care le avem cu privire la schema sumelor repartizate ne îndreptățește a soma guvernul PSD-ALDE de a respecta ceea ce a promis la începutul acestui an atunci când am atras atenția asupra legii bugetului de stat și asupra finanțării unităților administrativ- teritoriale, faptul că acestea vor fi condamnate la subdezvoltare, că nu își vor putea urmări programele de dezvoltare, de guvernare locală și că în partea a doua a anului vom asista de fapt la o păcăleală. Iată că acest lucru se întâmplă, îngrijorarea pe care am manifestat-o atunci este îndreptățită iar cetățenii practic se văd în această ipostază că în urmă contributivității pe care au adus-o la bugetele locale, ceea ce au gândit împreună cu conducerile primăriilor, a consiliilor locale, nu se va întâmpla și vom asista doar așa la o păcăleală și pe finalul acestui an 2018 cu promisiunea că în 2019 lucruri se vor îndrepta.
Toate aceste promisiuni se dovedesc minciuni iar mai trist este faptul că după ce la nivel național avem o lipsă de investiții, unde sunt spitale regionale promise, unde sunt autostrăzile, unde sunt unitățile școlare, iată că nu sunt lăsate nici unitățile administrativ teritoriale să se dezvolte pe forțe proprii, de contribuțiile cetățenilor, a societăților comerciale și acești bani sunt luați și duși la bugetul de stat și de aici doar guvernul PSD-ALDE știe ce face cu banii pentru că în investiții nu se văd absolut deloc. Vă mulțumesc!
Ludovic Orban
(Legat de demersul împotriva ministrului de Interne, rămâne pentru sesiunea normală de la 1 septembrie sau renunțați la demers dacă acum nu vi s-a aprobat sesiunea extraordinară?)
Deocamdată studiem care sunt căile de atac împotriva refuzului președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, de a îndeplini obligațiile sale regulamentare de a convoca o sesiune parlamentară la propunerea unei treimi dintre deputați. Evident că ne menținem toate proiectele și noi tragem nădejde să se organizeze o sesiune extraordinară cât mai rapid. Eu cred că Liviu Dragnea și-a pierdut încrederea inclusiv în proprii deputați pentru că altfel nu văd nici un fel de motiv pentru acest refuz de convocare a sesiunii parlamentare extraordinare. Au majoritatea parlamentară, probabil nu mai are încredere în parlamentarii propriului partid sau în parlamentarii ALDE că ar putea ceda la presiunea opiniei publice să accepte înființarea comisiei de anchetă. Este fundamental pentru aflarea adevărului să se înființeze această comisie de anchetă.
( Dar care ar putea fi aceste căi de atac, plângere penală pentru abuz în serviciu?)
Studiem, nu vă pot da răspunsul acum. Vă mărturisesc că nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație, eu cel puțin nu îmi amintesc să ne fi confruntat cu astfel de situație în care președintele unei camere să refuze convocarea unei sesiuni extraordinare, atunci când sunt îndeplinite condițiile regulamentare, la solicitarea unei treimi dintre parlamentarii opziției. Sigur că au apelat la alte subterfugii, au convocat sesiunea și nu au asigurat cvorumul pentru ședință. De data asta îmi este greu să înțeleg de ce Liviu Dragnea face acest sabotaj la adresa funcționării normale, democratice a Parlamentului României atâta timp cât există o majoritate parlamentară PSD-ALDE care ar putea să oprească adoptarea acestor proiecte de hotărâri.
(Când veți depune acea plângere penală împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan?)
Nu, v-am spus este în lucru, în măsura în care vom identifica suficiente elemente, ideea depunerii, v-am mai explicat și data trecută, a fost aplicată la premisa că la data respectivă de cercetări se ocupa doar Parchetul Militar iar Parchetul Militar nu poate să cerceteze decât cadrele militare, adică jandarmi, ori pe noi ne interesează responsabilitatea factorilor guvernamentali și politici care au fost implicați în decizie, care sunt nonmilitari, respectiv prefectul capitalei, ministrul de Interne. În măsura în care vom aduna suficiente elemente, când vom depune sesizare vă vom anunța.
(Textul sesizării este gata?)
Încă nu pentru că dacă ar fi fost gata, l-am fi depus.
(Aveți un coleg de partid care săptămâna trecuta venise cu ideea unui pol anti PSD, cu condiția să semneze acel protocol de colaborare pentru susținerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat, vorbesc despre domnul Iulian Dumitrescu. Dar mai mult decât faptul că anunța această ideea, spunea că deja a avut discuții informale cu un președinte de partid din opoziție care este de acord cu această temă. V-a comunicat, ați discutat?)
PNL colaborează foarte bine cu partenerii din opoziție,convocarea sesiunii extraordinare a fost făcută împreună cu partenerii noștri din opoziție, marea majoritate a acțiunilor pe care le-am întreprins, le-am întreprins într-o bună colaborare, există un dialog permanent între noi și ne coordonăm în această bătălie împotriva PSD.
(Va fi nevoie de un cadru formal?)
Eu cred că de multe ori o strângere de mână este mai importantă decât un petec de hârtie iar în ceea ce privește activitatea noastră și acțiunile noastre comune, a funcționat foarte bine strângerea de mână, dialogul și cooperarea și așa va funcționa și de acum încolo.
Sigur, ne-am bucura mai mult să se alăture deciziei pe care Partidul Național Liberal a luat-o în Consiliul Național, de susținere a președintelui Klaus Iohannis dar nu vrem să forțăm astfel de lucruri, fiecare formațiune politică, fiecare trebuie să-și ia deciziile în forurile statutare, în funcție de cum gândesc ei strategia.
(Având în vedere ceea ce s-a întâmplat astăzi, faptul BP a respins organizarea unei sesiuni extraordinare, intenționați ca de la toamnă să puneți la cale strângerea de semnături pentru o nouă moțiune de cenzură împotriva actualului guvern?)
Cu siguranță, vom prezenta pe data de doi septembrie când vom avea reuniunea grupurilor parlamentare pentru stabilirea strategiei și priorităților legislative pentru sesiunea parlamentară care va urma, vom prezenta obiective. Cu siguranță unul dintre obiective este dărâmarea acestui guvern care face un rău imens României.
( În această perioadă de după violențele de la proteste ați mai discutat cu președintele Iohannis?)
Președintele Iohannis s-a exprimat public după producerea violențelor și toate pozițiile publice ale domniei sale au fost poziții care au fost firești în cadrul constituțional și care era firesc să fie prezentate public pentru că și președintele României, ca și noi și ca orice cetățean român a fost pur și simplu afectat de modul brutal în care puterea actuală a tratat cetățenii români și a reprimat o manifestație pașnică.
( Dar nu mi-ați răspuns dacă ați discutat cu domnia sa?)
V-am dat răspunsul de mai multe ori pe tema asta, cu siguranță comunicăm, există o colaborare permanentă, o coordonare a pozițiilor.
( Ați mai avut vreo întâlnire cu dl. Președinte în ultima perioadă?)
Acum n-o să vă dau raportul privitor la fiecare întâlnire pe care o am cu președintele.
Președintele Klaus Iohannis a venit la Consiliul Național al partidului și ați văzut foarte clar mesajul pe care l-a transmis.
(Și de la Consiliu nu ați mai vorbit cu dânsul, că știm că președintele susține PNL?)
Vă răspund cu mare plăcere la orice altă întrebare.
( Nu știu dacă ați văzut aseară, un membru al PNL de la Turnu Măgurele a decedat. Știți ceva despre acest lucru?)
Nu am informații, vă referiți la cel care a participat la manifestații și care a decedat, aici trebuie cercetat acest subiect și trebuie văzut în ce măsură starea lui de sănătate a fost afectată de intervenția și comportamentul general al forțelor de ordine la acest miting. Acest lucru trebuie stabilit de IML și trebuie preluată ancheta de către un procuror care să afle adevărul în acest caz trist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu