miercuri, 4 iulie 2012

Sfârșitul altei dictaturi. A celei Băsesciene.

Băsescu se simte mai rău ca Ceaușescu. Ceaușescu a fost terminat în câteva zile, puține la număr, Băsescu este terminat încet, este la foc mic, să se „coacă” bine. Nefericirea lui, a dictatorului Băsescu, este că simte, simte cum îi sunt luate puterile abuzive cu care și-a construit „imperiul” portocaliu.

Acțiunile de ieri ale USL, acțiuni politice în exclusivitate și perfect democratice, au surprins. Pe toată lumea. Și pe prieteni dar mai ales pe neprieteni. Se știa că USL va desfășura acțiuni împotriva lui Băsescu, se știa de intenția USL de a schimba președinții celor două Camere ale Parlamentului, se știa despre intențiile USL de a prelua puterea în acele instituții publice care formează „aluatul” puterii însă se bănuia că aceste acțiuni se vor derula în timp, până în toamnă, la alegerile parlamentare. Ei bine, nu. Nu a fost să fie. Probabil că PDL avea planuri pentru majoritatea acestor acțiuni, planuri de opunere a rezistenței, planuri de luptă pe „baricadele” respectivelor instituții și comentariile de rigoare ce ar fi fost făcute pe măsură ce lupta se va fi dus. Acum totul a picat. Odată. Toată munca propagandei PDL a fost aruncată la coș. Au rămas doar lozincile de final.

Ieri, la posturile Tv, prietenii și neprietenii USL au observat un lucru: acțiunile de ieri ale USL nu au fost cunoscute din timp. În condițiile în care SRI, DNA, DIICOT și alte structuri publice sau nepublice (firme de detectivi particulari formate din sereiști pensionați, polițiști, militari, sepepiști etc.) dotate cu aparatură de interceptare a convorbirilor ambientale sunt conectate la toate aparatele membrilor USL, de la cei de vârf până la cei implicați în acțiuni politice simple, nu a transpirat nimic cu privire la acțiunile politice de ieri din Parlament. Surprinderea lui Băsescu și a PDL a fost imensă. Ieșirea lui Băsescu a fost intempestivă. Iau de la Mediafax informația. Se vede frica. Și, trebuie să recunosc, pe undeva are dreptate. După suspendarea lui urmează ca Justiția să își spună cuvântul cu privire la actele și faptele numitului, fost Președinte al României, Traian Băsescu. Este teama lui. Este coșmarul lui. Îi este teamă că va ajunge coleg de celulă cu Adrian Năstase. Poate nu pentru o infracțiune clară, evidentă, ci pentru, de exemplu, o fraudă legată de alegerile din 2009. Îi este teamă că va suporta un „afront” de genul celui pe care el i l-a construit și aplicat lui Năstase.

Ieri, USL a lovit în plin. Încălzirea s-a făcut cu noii șefi ai TVR și SRR. Oameni ai USL. Până una-alta. A urmat Avocatul Poporului care a fost revocat și înlocuit. Între timp s-au depus cererile pentru suspendarea lui Vasile Blaga și Roberta Anastase, cereri admise în majoritate de comisiile juridice ale celor două Camere și apoi supuse aprobării plenurilor. Aprobate. Se vede treaba că au fost pregătite din timp și minuțios materialele necesare pentru motivarea acțiunilor. Nu au „transpirat” nici sub aspectul conținutului și nici a momentului în care acestea vor deveni suportul acțiunilor politice. Ieri Băsescu și PDL au suferit cele mai mari pierderi de la pierderea guvernării. SRR și TVR nu mai pot fi folosite ca mijloace de propagandă băsesciană, Avocatul Poporului nu mai poate sesiza Curtea Constituțională atunci când parlamentarii PDL nu au motive juridice să o facă, iar cele două Camere ale Parlamentului au noi Președinți: Crin Antonescu la Senat și Valeriu Zgonea la Camera Deputaților. Dialogul, chipurile „democratic”, al lui Băsescu cu Parlamentul intră pe făgașul constituțional, dacă Băsescu mai dorește să dialogheze cu Parlamentul. Nu mai poate „porunci” Parlamentului ce anume să facă, ce să pună pe ordinea de zi, ce să aprobe și ce să respingă etc.

Băsescu, Blaga și mai toată clientela lor jurnalistică bașca unii și alții din cei care trăiesc din comentariile politice au numit acțiunile de ieri „lovitura de stat parlamentară”. Inclusiv unii care se declară liberali au considerat că acțiunile politice de ieri sunt nedemocratice. Ba sunt perfect democratice. Și nu este o lovitură de stat. Este doar o simplă preluare a puterii acolo unde legea permite și chiar impune ca o majoritate parlamentară să impună puterea. Cei care acuză USL de dictatură sunt cei care au asigurat și susținut exercitarea dictaturii băsesciene și pedeliste. România este împărțită în trei. Susținătorii USL, susținătorii lui Băsescu și ai PDL și neutrii. Din cauza lui Băsescu și a PDL nu mai există dialogul politic al acestora cu partidele din USL. PNL a fost victima predilectă a lui Băsescu și PDL care au dorit dispariția PNL (Băsescu) și absorbția acestuia (PD în 2005, când a somat PNL să accepte absorbția în PD !). A face acte de caritate cu Băsescu și gașca lui de pedelei este o naivitate. Mai ales că Blaga, pentru a fi ales președinte al acestui partid de năpârci comunistoide, a acceptat și se comportă ca un derbedeu politic în maniera lui Macovei, Sever Voinescu sau Traian Radu Ungureanu.

Ziua de ieri va intra în istorie ca ziua afârșitului dictaturii băsesciene. Abia de azi putem să cerem USL să își îndeplinească în totalitate promisiunile de intronare a democrației în România. Faptul că Băsescu și PDL au activat pe „frații lor într'u credință” din PPE să iasă cu declarații sforăitoare acuzând lipsa democrației în România prin preluarea puterii, în mod democratic, de către USL, este ca o frecție la un picior de lemn. PPE va pierde niște votanți în PE, asta este sigur, și din România, pentru că PPE este pe ducă în alte multe țări din Europa. USL are obligația să facă din PDL o amintire urâtă pentru poporul român. Sper să își îndeplinească această obligație. Existența PDL pe scena politică este un atentat la democrație. Eu unul așa am simțit și simt.

Niciun comentariu: