joi, 5 iulie 2012

Referendumul îi dă lui Băsescu două căi de apărare

S-a depus cererea pentru suspendarea Președintelui Traian Băsescu la Parlament. De către parlamentarii USL. Act politic. Corect. De la această acțiune și pe suportul celorlalte deja finalizate (MOf la Guvern, revocările din funcții ale Av Pop, Blaga și Anastase etc.), un lung șir de vorbe și de ipoteze umplu spațiul informațional.

Este evident că eu sunt de o parte. De partea celor care și-au propus să îl suspende pe Băsescu. De aceea am ieșit în Piața Universității din 14 ianuarie acest an împreună cu prietenii. Am strigat „Jos Băsescu”, „Jos Boc”, apoi „Jos Ungureanu”, lozinci adaptate la moment până când am ajuns la doctor. Azi, după ce o parte dintre cererile noastre din PU au fost satisfăcute, Băsescu a înlocuit pe Boc cu Ungureanu, Udrea a trecut în linia a doua și mai are puțin și revine pe centură, USL a reușit o moțiune de cenzură și a dat jos guvernul „fără zile” Ungureanu, majoritatea parlamentară s-a mutat la USL și aliații, au fost corectate o serie de legi date de puterea portocalie în folosul propriu, alte legi sunt în curs de aprobare, zilele trecute USL a trecut la războiul total împotriva puterii portocalii care își păstrase șefi și șefuți în diferite instituții publice cu care torpila acțiunile guvernului. Este evident că nu se putea continua așa drept urmare s-a trecut la înlocuirea lor. Regret faptul că o parte dintre cei care au susținut acțiunile anti-băsesciene au ajuns acum să critice USL pentru acțiunile politice desfășurate pe motive care acum, ieri, azi și sigur mâine, nu pot fi luate în considerare. În timpul luptei nu faci teoria democrației. După ce ai câștigat războiul, iar până atunci mai este cale lungă, treci, obligatoriu, la un „audit al democrației” în țară, vezi unde s-au produs daunele majore și, cu respectarea procedurilor de rigoare, te apuci și îndrepți. Treabă complexă ce presupune înlăturarea din funcțiile de decizie politică și administrativă a celor care au adus țara în prăpastie, construirea unei noi majorități parlamentare, după câștigarea alegerilor, construirea unui nou guvern, alegerea unui nou președinte al țării, construirea unui program de guvernare care să dea stabilitate economică și socială țării și abia mai apoi se pot face corecturile pentru ajungerea la democrație. Să nu uităm nici faptul că actuala Constituție este una din sursele dezmățului băsescian care au permis aruncarea democrației la coșul de gunoi și impunerea statului autoritarist cu rădăcini în statul comunist al lui Ceaușescu. Și pe timpul lui Ceaușescu se afirma că România este un stat democratic cu o politică socialistă. Nici pe timpul lui Ceaușescu nu a fost democrație, nici pe timpul lui Băsescu. Însă, în condițiile de azi ale vieții politice europene, regimul băsescian a avut evidente valențe ale barbariei politice.

Suspendarea lui Băsescu de către Parlament și mai apoi demiterea lui Traian Băsescu de către cetățenii care se vor prezenta la vor este un act de igienă politică colectivă. Problema este că în legea referendumului există condiția validității acestuia care spune că este valid referendumul la care se prezintă 50%+1 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. De aici eu trag concluzia că USL trebuie să facă tot ce este posibil pentru a încuraja, a stimula cetățenii să iasă la vot.

Este o problemă interesantă prin consecințele pe care le poate naște.

PDL și aliații au un mare număr de membri și simpatizanți activi politic. Au ieșit la vot. În număr mare. În situația în care campania pro-Băsescu va încuraja, va stimula pe susținătorii lor să boicoteze referendumul pentru ca acesta să nu fie valid, Băsescu va reveni la Cotroceni. Pentru că există condiția obligatorie ca referendumul să fie valid. Se poate interpreta că lipsa de validitate a referendumului este favorabilă lui Băsescu, cetățenii nedorind demiterea lui. De fapt, Băsescu are două căi de apărare pe când USL una singură de atac. Băsescu poate beneficia de susținerea populației în mod direct, prin prezența masivă la vot, referendum valid cu Băsescu câștigător, dar și prin susținerea indirectă a populației care nu ar valida referendumul. Aici este problema cheie. Iar PDL a început să acționeze în acest sens. Pentru a nu se situa în situația periculoasă a validării referendului prin prezența la vot însă a pierderii prin demiterea lui Băsescu, PDL își activează membrii și susținătorii, îi va ține în priză în această lună și îi va determina să nu valideze referendumul.

Pentru acest referendum trebuie făcută o campanie mai puternică decât la alegerile parlamentare. Membrii și simpatizanții USL trebuie să asigure cei 50%+1 din numărul cetățenilor de pe listele de vot. De asemenea, membrii și simpatizanții UDMR și ai UNPR. Ba, de ce nu, cei peste 10% din membrii și simpatizanții PP-DD. Nu mai spun de alte formațiuni politice. Apelul lui Blaga de ieri seară la adresa UDMR și UNPR, la societatea civilă etc. asta urmărea.

Lumea se bucură că suspendarea lui Băsescu a intrat în linie dreaptă. Eu sunt îngrijorat din cauza referendumului. Ar fi mare păcat să nu reușească suspendarea lui Băsescu. Nu îmi plac comentariile superficiale de pe posturile Tv. Toți mănâncă rahat.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

"Lumea"- zau? cand ati vorbit cu lumea? Socotiti -1,scoateti-ma din calculul dv. daca si eu ma incadrez in "lumea". Cred ca vor mai fi si altii.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Nici o problemă. Te scot.

„Lumea” de care vorbesc eu există. Este „lumea” cu care vorbesc mai des.

rock60_70 spunea...

Din ce am mai citit ici si colo, se asteapta o ordonanta de urgenta de modificare a legii referendumului asa incit sa fie posibila suspendarea cu jumatate plus unu din numarul celor prezenti la vot.

ADRIAN spunea...

"Lumea" e larga dar mai sunt si scursuri in ea. Intr-adevar, nu ar trebui generalizat pentru a nu jigni oamenii obisnuiti. Aia care se vor scurge odata cu puroiul basescian sigur ca nu se bucura ...

Scrie opinia ta spunea...

Validarea referendumului este intr'adevar marea problema. In cazul in care sustinatorii lui Basescu vor boicota referendumul, USL trebuie sa aduca la vot 7.5-8 milioane de anti-basisti, pt a'l valida.

Trebuie o campanie fantastica nu de a convinge nehotaratii ci de a'i scoate din casa pe cei deja scarbiti de Basescu. Daca as fi USL, as pune toti banii pt aceasta campanie. Daca Basescu revine la Cotroceni, USL e terminat din punct de vedere politic, iar Crin si Ponta si'au ancheiat activitatea.

Nu e cale de mijloc.

Crăciun Florin spunea...

Salut rock60_70,

Corect, însă referendumul are două unități de măsură. Validarea lui ca referendum prin participarea la vot a 50%+1 din numărul celor înscriși pe listele de vot și validarea propunerii referendumului cu 50+1 din numărul celor care participă la vot. Ce corectează acum prin legea referendumului este eliminarea condiției ca demiterea președintelui să fie valabilă doar dacă sunt de acord cel puțin 50%+1 din cei înscriși pe listele de vot. Aproape imposibil.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

De acord. Lumea lor nu este pentru suspendarea lui Băsescu.

Crăciun Florin spunea...

Scrie opinia ta,

Este problema la care mă gândesc mai mult. Există, totuși, posibilitatea ca referendumul să fie valid și să își atingă scopul. Alegerile locale au arătat că lumea iese la vot dacă este interesată. Primarii noi aleși, consilierii locali și județeni, președinții de consilii locale au rolul principal în determinarea populației să iasă la vot la referendum. Nu mai spun de organizațiile locale ale partidelor USL.

Adrian Stoica spunea...

Asa deci? Pai, atunci cred ca referendumul ar trebui organizat in 15, 22 si 29 iulie, poate-poate. Daca referendumul nu este validat decat prin iesirea a 50%+1 din alegatorii de pe liste, atunci sansele de a fi validat sunt extrem de mici, si depind de multi factori. Daca la o maxima a zilei de 30 de grade ar iesi 50%, la 40 de grade ar iesi doar 20%. E vara, e concediu ... si nu e numai asta. Indiferent de cati alegatori se vor prezenta la vot, rezultatul e, totusi, incert. La votul politic pentru locale, USL a luat sub 50%. Ca a luat 90% din CJ, e alta poveste. Presupunand ca toti cei care au votat USL la locale voteaza acum pentru suspendare, nu ies 50%. Depinde de votul celor care au optat pentru UDMR, PPDD, PRM, PNTCD etc. Si ce interes ar avea PPDD sa voteze pentru suspendare? In ce situatie are PPDD sanse mai mari de a guverna? Etc.
Pe de alta parte, e vreun plan B? Ce se intampla daca nu e validat referendumul? Ce se intampla daca e validat, dar nu e castigat? Mie imi e greu sa ma gandesc, dar sper ca liderii USL au un "plan B", cu un alt numar de cod decat 322.

Crăciun Florin spunea...

Adrian Stoica,

Singura problemă, cu adevărat serioasă, este ieșirea la vot a peste 50% din numărul celor înscriși pe listele de vot. Pronosticul ca cei care doresc demiterea lui Băsescu să fie mai numeroși este deja măsurat, zi de zi. De aceea eu cred că PDL va alege varianta de boicotare a referendumului pentru invalidarea lui. Dacă mi reușesc, Băsescu este demis.

Varianta „B” ? O altă suspendare pentru demitere pentru un motiv oarecare. Poate-poate.

Shadow spunea...

Nea Florine

Ma bagi pe mine la "lumea" aia ca eu votez pt suspendare. Sa "crape" anonimii de furie :-).

Shadow spunea...

Nea Florine

Ma bagi pe mine la "lumea" aia ca eu votez pt suspendare. Sa "crape" anonimii de furie :-).

Adrian Stoica spunea...

Intre timp, chestiunea cu prezenta >50% a picat. Ramane votul ...

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Eram sigur, doar faci parte din „lumea” mea.

Crăciun Florin spunea...

Adrian Stoica,

Tocmai am venit din PU și alte locuri, unde am fost împreună cu bloggerii liberali și prietenii. Am fost și în Piața Revoluției la mitingul PDL. La o bere, la pescarul, am discutat cu Gabriela Ghiban și George Șerban despre acest >50%. Se pare că va dispare și se va reveni la varianta din 2007. Așa să fie. Abia acum o să mă uit pe știri.

Anonim spunea...

eu apar democratia ....asa ca nu o sa votez decat pt ramanerea presedintelui .....voi sunteti cei care doriti sa ne reprezinte oameni care fac legi peste noapte in favoarea lor....

Anonim spunea...

nu fac parte din partidul democrat...dar nu pot sa accept ca acest Ponta sa sfideze o tara intreaga cu nesimtirea lui si sa faca ce vrea el cu valorile democratiei....

Anonim spunea...

TREZITI-VA....ACEST PLAGIATOR ESTE UN MARE RAU AL SOCIETATII!!!

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Ești destul de confuz. Îți respect, totuși, opțiunea. Uneori, este nevoie să faci legi peste noapte, în special atunci când legile în vigoare au fost făcute cu scopul de a produce rău.

Cât privește aprecierea ta cu privire la Ponta ... hmm, este mai degrabă o lozincă politică, mult vehiculată de susținătorii lui Băsescu și, în special, de cei din PD-L.

Pentru mine, valorile democrației au fost distruse de Traian Băsescu și PD-L, acuza nu poate fi adusă lui Ponta. Este o exagerare.

Anonim spunea...

Sa-l suspendam pe presedinte asa oricum, trecand cu tavalugul peste reguli democratice, calcand tara in picioare precum hunii?
Eu voi vota contra demiterii presedintelui Basescu pentru ca vreau sa traiesc in aceasta tara ca in orice tara civilizata!

Anonim spunea...

Daca Basescu a distrus democratia, ce spuneti de ce se intampla in zilele astea! In curand ne vom milogi ptr o viza sa mergem la Sofia!

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Suspendarea lui Băsescu și mai apoi votul la referendum pentru demitere respectă toate regulile democrației. Cine te-a informat altfel, te-a mințit. Dacă ai răbdare și dorința de a cunoaște și de a accepta și alte opțiuni, putem discuta. Dacă nu, nu.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Băsescu a încălcat grav regulile în statul de drept. Și-a depășit competențele constituționale, nu și-a îndeplinit principalele atribuții funcționale, a construit, pe bani publici, rețele proprii de promovare și glorificare, a denaturat relațiile sociale în general și între diferitele categorii sociale și profesionale în particular. Și mai pot spune, punctual, cu exemple din instituții și structuri de stat la care Băsescu și-a introdus „sinecuriștii”.

Acum este democrație. Dacă nu o vezi, înseamnă că ai fost greșit informat și îndrumat.