luni, 28 ianuarie 2013

A dat strechea'n unii

Numai mâine nu'i poimâine. Proiectul USL se împlinește la corp. Au fost câștigate localele, parlamentarele - ambele cu scoruri „astronomice” -, avem guvernul, urmează alegerile pentru Parlamentul European și prezidențialele. Cumva vor fi finalizați primii ani de guvernare USL, se va trage linie, se va vedea rezultatul și se va decide. Se merge încă patru ani împreună sau se merge separat. Iar separat înseamnă că fiecare partid își încearcă șansa: unii vor fi la putere iar alții în opoziție.

Succesul USL și creșterea notorietății liderilor acestuia are și consecințe ciudate. În PNL. Din cauza viitorului „bătut în cuie”. Un viitor care scoate din prim-planul deciziei politice pe unii lideri ai anilor trecuți. Un viitor care închide pentru alții ușa puterii în partid și în administrație. Un viitor care nu sună bine. Pentru cei în cauză.

Andrei Chiliman, unul dintre cei care au optat pentru Crin Antonescu în dauna lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile din 2009, a cerut mai multă putere, a vrut Bucureștiul liberal pentru el, a vrut să fie primarul general al capitalei însă nu a fost desemnat candidat, a deschis ostilitățile. Întâi mârâit, apoi prin opoziție fățișă în capitală, acum prin atac direct la conducerea partidului. Vrea capul lui Crin Antonescu chiar dacă, așa cum a declarat, nu are „nimic personal cu Crin Antonescu”.

După Chiliman a ieșit în față Tăriceanu. Nu vrea funcții în partid, nu candidează la președinția partidului pentru că partidul are nevoie de stabilitate - după cum declară -, nu își exprimă opțiunea de a candida pentru Președinția României pentru că este prea devreme însă cere ca desemnarea candidatului PNL să se facă prin alegeri interne după modelul unor partide politice din străinătate. Toate astea după ce a afirmat de mai multe ori în public că a participat la construcția USL, la construirea programului politic de guvernare al USL, a fost de acord și a susținut pașii pe care USL i-a făcut pentru a cuceri puterea politică. Intervenția lui răstoarnă tot. Practic, pentru „viitorul democratic”, el cere să fie anulate înțelegerile anterioare în USL. Demersul lui a deranjat partenerii PNL din USL, nu doar PNL.

Răspunsurile au venit repede și sunt ferme. Victor Ponta a afirmat că PSD îl sprijină pe Crin Antonescu pentru Președinția României - afirmație periculoasă, având în vedere esența convenției dintre PSD și PNL potrivit căreia PSD dă premierul iar PNL dă Președintele țării -, Dan Voiculescu și Daniel Constantin făcând trimitere la congresul PC care a stabilit că vor susține pe Crin Antonescu. În PNL lucrurile se clarifică pe zi ce trece. Susținerea pentru Crin Antonescu a venit, încă odată, de la diferitele organizații locale ale partidului iar TNL a stabilit constituirea grupurilor de susținere pentru candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. În plus, urmează Congresul extraordinar al PNL și unul ordinar în care se vor pune în discuție și aceste ieșiri ale lui Chiliman și Tăriceanu. Evident că aceștia vor pierde, propunerile lor urmând a fi respinse fără însă a înlătura o formulă de viitor de alegere a președintelui PNL după modelul propus de Tăriceanu. Probabil.

La prima vedere, Chiliman și Tăriceanu vor fi perdanții de serviciu. Pe de o parte, au atacat pe învingător. Pe de altă parte, au atacat siguranța politică a zilei de mâine a tuturor membrilor PNL care au ajuns la putere. La nivel local și central. Cererile lor slăbesc însă și USL. Slăbesc încrederea populației în USL în timpul acestei guvernări, punând PNL în postura „neseriosului” care nu mai poate garanta sloganul cu care USL a câștigat alegerile parlamentare : „dreptate până la capăt”. Nu doar PNL este afectat ci și PSD și PC care vor suporta o erodare mai rapidă a încrederii populației în actul de guvernare. O guvernare care vrea să corecteze abuzurile comise de Traian Băsescu și guvernările Boc și Ungureanu. Este pusă în pericol și campania pentru modificarea unor prevederi constituționale, astfel încât la referendumul pentru aprobarea legii de modificare a Constituției nu este exclus ca populația să fie confuză. Sunt puse în pericol alegerile pentru Parlamentul European. În plus, s-a oferit PDL o șansă imensă de a reveni puternic în prim-planul politicii.

Fiind vorba despre consecințe deosebit de grave, unele urmând a fi aflate în timpul ce va veni, trebuie văzut dacă acțiunile lui Chiliman și Tăriceanu au fost excese generate de ură sau au urmărit crearea condițiilor pentru producerea acestor consecințe. Fiind vorba despre politicieni cu vechime și experiență, prima posibilitate ar trebui exclusă. Rămâne a doua. Iar a doua este deosebit de periculoasă. Își permite PNL să trateze cu superficialitate aceste demersuri ? Va avea voința PNL, la nivelul Congresului din februarie, să apere ce a „cucerit” până acum și astfel să garanteze acțiunile viitoare, promise populației în campaniile politice din anul 2012 ? Dacă se va dori apărarea realizărilor și respectarea angajamentelor politice, în special față de populația țării, PNL va trebui să decidă ferm cu privire la Andrei Chiliman și Călin Popescu Tăriceanu. Bine, excluderea este aproape exclusă însă sunt și alte măsuri administrative ce pot fi luate, motivarea lor fiind la îndemâna Congresului. Problema este că măsurile trebuiesc făcute publice, trebuie să convingă electoratul din decembrie 2012 care a dat votul pentru USL că sunt suficiente, astfel încât speranțele acestui electorat să nu mai fie puse în pericol.

Am ascultat, cu atenție, am citit, cu atenție, cam tot ce a fost serios despre aceste probleme. Am ajuns la concluzia că PNL trebuie să renunțe la tradiționalul „la'scă merge și așa”. Suntem în fața lui „ori așa, ori așa”. În aceste cazuri nu mai este vorba despre PNL și viața lui internă. Este o problemă între PNL și partenerii politici, în special între PNL și susținătorii lui. Mai mult, este o problemă între PNL și restul cetățenilor României care își doresc un altfel de președinte. Un viitor Președinte de țară anunțat, promovat și garantat de principalele forțe politice ale țării. Un viitor Președinte care se formează acum după cerințele populației. O premieră în România în sensul în care viitorul Președinte este cunoscut, consiliat de cetățeni, apreciat pentru un anume comportament dar și criticat atunci când se consideră că nu a făcut corect un lucru sau altul. Un viitor Președinte care are obligația să împlinească acel deziderat politic „dreptate până la capăt”. De aceea PNL are marea obligație ca prin tratarea corectă a situațiilor generate de Andrei Chilman și Călin Popescu Tăriceanu să redea încrederea cetățenilor că PNL își va respecta angajamentele asumate și promovate în acești ani  de luptă cumplită cu oligarhia băsesciană. Luptă care se duce și azi. Luptă care se va duce și mâine. Pentru că în structurile administrative sunt oameni care vor să împiedice realizarea programelor USL, pentru că există încă acele contracte prin care sinecuriștii PDL trag beneficii de la bugetul de stat pentru bunuri și servicii nerentabile.

A dat strechea'n unii. Trebuie tratați de streche. Nu de răceală.

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Eu nu stiu ce credeti dumneavoastra dar daca Tariceanu si cu Chiliman nu se vor potoli si dupa Congres atunci vor trebui aruncati din PNL. Atitudinea lor ridicola deja a pus PNL intr-o situatie jenanta fata de partenerii sai din USL iar acest lucru nu mai trebuie sa continue.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

Este evident că așa trebuie făcut.

Shadow spunea...

@Nea Florine

Nu sunt de acord cu matale :-). Nu e bai.

1. Nu vad cum "partenerii" isi pot permite sa nominalizeze "persoane" si nu "reprezentanti ai partidului" cu eventuale criterii. E o tampenie si o mizerie facuta atat de Antonescu cat si de Ponta.

2. Calin si Chiliman au voie sa nu le convina "prezidentiabilul". Au dreptul chiar sa ceara alegeri "primare". Si ar fi trebuit facute pt ca doar asa s-ar prinde si PNL care sunt liderii sustinuti de propriul lor "bazin electoral".
Ca nu le convine, nici lui Crin asa cum nu-i convine nici lui ponta(ca doar nu era sa invete asta de la partenerii sai din internationala socialista, ar crea un precedent si in psd deh) este vizibil.

3. ce atitudine "jenanta" fata de "partenerii usl". Sa lasam "ipocrizia deoparte". Nu au cum sa sufere de vreo atitudine jenanta psd-ul ci cel mult ponta a doar ei au ales un "individ" si nu un "reprezentant al partenerilor".


PS. Numai de-al naibii poate nu o sa am chef sa votez cu crinuletz. Si daca se claseaza iar al treilea sau mai jos la revedere presedentie. Nu nu sunt eu neaparat "votantul standard" dar am asa o impresie ca totusi Tariceanu este mai iubit de catre electorii pnl decat Crin.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Nici o problemă.

Eu am un punct de vedere care urmărește maximizarea interesului meu.

Călin și Chiliman nu intră în categoria „persoane de interes” pentru mine. Cât timp au fost fideli PNL, au fost în regulă. Când au alte interese, mă deranjează.

Anonim spunea...

Umbrutzule (Shadow),daca Tariceanu era asa popular cum zici tu atunci de ce n-a acceptat ca alegerile interne sa aiba loc in acest an?!Crin a spus ca-i de acord.Adevarul e ca intr-o asemenea competitie Tariceanu nu ar avea nicio sansa impotriva lui Crin. Membri simpli ai PNL au vazut cate lucruri bune a facut el pt aceasta formatiune iar la alegerile interne l-ar fi votat pe Antonescu in proportie de 90%.

Cristi

Shadow spunea...

@Anonimutzule

tu stii care este diferenta intre alegerile primare si cele interne de partid?

oops la alegerile primare nu participa numai membrii PNL ci si simpatizantii.

Shadow spunea...

@Nea Florine

Ma asteptam de la matale sa te intereseze interesele partidului si nu ale uneia din "gasti" fie ea a lui antonescu sau a lui tariceanu

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Vezi că Tăriceanu a dat o declarație în care spune că declarația lui anterioră a fost exploatată aiurea.

Hai să ne calmăm amândoi. Sigur este însă că eu urmăresc interesele partidului și nu îmi convin ieșirile unor lideri care nu îmi plac.

Shadow spunea...

@Nea Florine

Ca sa ma calmez ar trebui sa fiu nervos :-p. Ori nu sunt. Nu ma astept ca Antonescu ca castige presedentia, e o chestie care tine de instinct sa zicem :-). Si nu o va castiga pt ca a renuntat la politica "bunului simt" iar ca lider nu are "substanta".
Era bun de purtator de cuvant pt PNL si nu de presedinte sau de prezidentiabil.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Nu sunt de acord. Antonescu va obține președinția pentru că are în sprijin cea mai mare forță politică - USL.

Apoi, revizuirea Constituției va aduce mult mai multe clarificări privind atribuțiile Președintelui astfel încât viitorul devine previzibil. Nu vom mai avea Președinte jucător.

Shadow spunea...

@Nea Florine

Sa fie cum spui matale si sa gresesc eu. In cazul lui Antonescu nu e suficienta sustinerea "celei mai mari forte politice" e nevoie de credibilitatea sa catre electori si pot sa-ti spun din ce informatii am in familie ca a pierdut enorm din credibilitate. ponta e mai sus iar oprescu care nu a facut nimic deosebit dar e si el prin toate "polurile" si "statisticile" privind "prezidentiabilii" si mai sus.
Acum nu te supara pe mine si nici nu considera ca am musai chef sa te enervez dar am impresia ca te "imbeti cu apa chioara"

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Să cred că nu mă cunoști ? Păi am un program. Dacă îmi lipsește ceva, fie îl produc, fie îl cumpăr. Antonescu trebuie promovat iar eu îl voi promova. Aproape doi ani de promovare vor fi suficienți, mai ales că această campanie de la om la om abia începe. Anul viitor, se va intensifica. Și din partea PNL și a PSD. Chiar și a PC. Contracandidații vor fi, probabil, MRU de la Forța Civică, Pavelescu de la PNȚCD și cel pe care PDL îl va stabili. Să nu uit de Dan Diaconescu de la PPDD.

Independenții vor apare și ei.

Eu sunt sigur că PSD nu va defecta fără un motiv serios. Practic, PSD a acceptat un liberal pentru că acesta este Antonescu. Să vedem sondajele în timp. Dacă Antonescu își face treaba și dacă oamenii sunt convinși că USL își păstrează opțiunea, câștigarea prezidențialelor este asigurată.

Anonim spunea...

Domnule Craciun,eu zic sa nu va mai suparati atata pe Umbrutzu ca el s-asa se pregateste sa se pupe-n bot cu Unguent.Nu vedeti ca e complet spalat pe creier de propaganda basista?! Are ura pe Crin da nu-i in stare sa dea nici macar un motiv pt care acesta n-ar fi bun ca presedinte al Romaniei. Cine stie,poate pt Umbrutzica e mai bun Unguent (ori Boul de Kobe,cum ii mai spun prietenii).

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

„Umbrutzu” cum îi spui tu este un foarte vechi și bun prieten. Iar discuți pro sau contra avem de când ne știm. Sigur este că ne vom contra cât timp voi scrie pe blog dar și atunci când ne vom întâlni la o bere.

Shadow spunea...

@Anonimutzule

"fatza" de matalica eu am avut ocazia sa-l "cunosc" in "frageda" sa "studentie" pe unguent. Mi-a fost de ajuns. Se dadea mare sef de tineret revolutionar prin casa studentilor din Preoteasa(de vreo doua ori l-am vazut pe acolo). Vroia sa elimine discoteca pt ca nu mergea cu "morala" epocii de aur. Pe mine ma interesa doar dscoteca.

Si Da Nea Florin pe care il respect enorm si il simt ca pe un tata este un bun prieten ceea ce nu ma obliga sa am mereu aceleasi opinii cu ale lui. Berea insa "rezolva" orice fel de "contradictii".

Nu m-ai "dibuit" inca. Mai incearca :-p.

ADRIAN spunea...

Chiar ca a dat strechea in unii. Pentru ca am vazut ca nu-mi treceau comentariile, am intrat ca anonim si am facut comentariul urmator, la care dl. deputat blogger Gondolin mi-a si raspuns:

"adrian 28 ianuarie 2013 la 12:22 PM #

ceva e in neregula cu posibilitatea de a comenta …

0

0

Rate This

Răspunde

Gondolin 28 ianuarie 2013 la 4:59 PM #

nu toate comentariile sunt aprobate de către mine… aici nu este o platfora pe care se paote denigra PNL-ul. Pentru asta, comentați pe HotNews sau Ziare-ro"

In esenta spuneam ca toate comunicatele alea penibile ale filialelor care-si manifesta "indignarea" sau "dezaproba energic" pe cei ce nu sunt in linia Conducatorului partidului nu fac prea bine si ca ar trebui sa fie tinute in sanul partidului. Ce sa fac daca pe mine ma duc cu gandul la perioada "de trista amintire" ??

ADRIAN spunea...

Si despre ce bere vorbiti ? :))

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Treaba cu berea. Valabilă în situația în care Shadow vine de la Paris să își vadă neamurile și prietenii.

Cu privire la declarațiile publice ale unor organizații PNL, a președinților de consilii județene și ale unor organizații interne ale PNL (de ex. TNL) au fost un răspuns public la o acțiune publică a lui Tăriceanu, Chiliman urmate de sprijinul pentru aceștia al PDL și Forța Civică. Practic, opinia publică a avut în fața ochilor punctele de vedere ale părților interesate. Nu s-a dat „poruncă de la stăpânire”. S-au exprimat în sprijinul lui Antonescu chiar și lideri locali care se considera că sunt apropiați ai lui Tăriceanu.

Dacă nu se întâmpla așa ceva, rămânea impresia în public că în PNL există dihonie și că angajamentele USL nu mai sunt de actualitate. Ar fi fost o greșeală.

Donkeypapuas spunea...

Ceva îmi scapă:
- Băsescu vroia 8 megajudeţe. Uite că DUPĂ alegeri USL vine cu ideea a 8 regiuni.
- Băsescu vroia Chevron şi oferea (pe gratis în plus) exploatarea gazelor de şist. Ponta - tot DUPĂ alegeri - pune în practică.
- Băsescu bătea palma cu privire la "managementul privat"; Guvernul de DUPĂ alegeri îi continuă practica;
- Băsescu făcea sluj în faţa FMI-ului. Cei aduşi DUPĂ alegeri la putere s-au alăturat acestui comportament sado-maso-politic.

Eu nu am votat pentru "procente record"; mă doare fix în bască de alegerile europene. Dar ştiu că am ales ce am ales pentru a scăpa nu de o persoană ci de un SISTEM politic pervers. De sistemul neocolonialist şi anti-românesc.

Crăciun Florin spunea...

Donkey,

La unele pot spune punctul meu de vedere:

Regiunile de dezvoltare există din 2004 (parcă). Băsescu vroia desființarea județelor și trecerea la sistemul de regiuni. Acum, regiunile capătă, prin Constituție, statut oficial, vor avea personalitate juridică, vor primi mare parte din competențele Guvernului în administrarea locală, vor avea bugete proprii, dispar prefecții și va rămâne unul la regiune etc.

Privatizarea și introducerea managementului privat în companiile care rămân cu capital de stat sau majoritar de stat este unul din obiectivele PNL la care PSD și-a dat acordul - ministerele economice sau cu influențe în economie (partea de politici publice în domeniu) sunt la PNL. Acolo se vor produce aceste evenimente. Unele societăți aflate în patrimoniul statului vor putea fi vândute, altele vor fi închise.

FMI a acceptat multe din politicile guvernului Ponta. Adevărul este că Băsescu și-a luat față de FMI anumite angajamente pe care nu a avut curajul să le ceară cetățenilor. Presa a exagerat, ca de obicei.

Donkeypapuas spunea...

Am să vă dau o veste proastă: introducerea managementului privat NU făcea parte din obiectivele PNL. A fost o "cerinţă" FMI impusă încă din primăvara lui 2011. Ea trebuia încheiată în toamna lui 2012. Şi ce reprezintă ea? Păi o să-mi spuneţi dumneavoastră atunci când veţi constata numirea măcar UNUI român drept director "privat" al unei asemenea societăţi. Până una, alta toată treaba seamănă al naibii de bine cu "managementul privat" la care s-au dedat sovieticii. Doar că acum se numesc FMI.

Crăciun Florin spunea...

Donkey,

Nu știu cum va fi. Managementul privat am înțeles că se introduce la companiile care rămân ale statului iar candidații vor fi selectați de companii de specialitate. Dacă sunt români care au echipe manageriale și participă la competiție, vor putea lua respectivele firme. Dacă vin alții, nici o problemă. În contractele de management se vor găsi și prevederi care vor accentua protejarea intereselor statului. Cine le încalcă, afară.

Nu văd care este problema.