marți, 22 ianuarie 2013

Populisme și prostie. La greu.

Ca să aibă o lege a bugetului cât de cât rezonabilă pentru condițiile actuale, Guvernul trebuie să taie pe ici pe colo prin părțile esențiale și să pună sumele necesare acolo unde există salariați și pensionari care urmează a primi, potrivit legilor în vigoare, unele majorări - de fapt, corelări cu inflația și revenirea la veniturile nominale amputate de guvernele demente Băsescu-Boc. Greu. Va trebui să țină seama și de ciudățenia dată de legea alegerilor parlamentare care ne-a umplut de tot felul de „redistribuiți”, astfel că am umplut Parlamentul cu toți neaveniții nației. Cei din ARD și PP-DD.

Pe lângă politicienii din parlament care își apără drepturile, cunoscute până acum, în special confortul, fie la cazare fie la deplasare, ca să nu spun de numărul de angajați pe care ar trebui să îl aibă în calitate de personal de sprijin, apar și mafioți care răstălmăcesc legea și constituția pentru a mai câștiga ceva popularitate. Practic, a început campania PDL și PP-DD pentru alegerile din 2014 pentru Parlamentul European. Populismul va fi în floare.

Toată lumea vrea. Normal, pe undeva. Normal pentru avem această „cultură” a căpușării bugetului public. Cum-necum să luăm ceva de la sacul ăla care conține veniturile statului din taxe și impozite și să le dăm celor care ne-au ajutat să ajungem la putere. Undeva în aval, cei care primesc acum ne vor îndestula mâine, din chiverniseala lor pentru a mai repeta figura în alt mandat.

Presa se implică. Pervers și tembel. Pe bază de comenzi. Ale grupurilor de interese. Foarte activi sunt cei care reprezintă medicina privată. O mare parte a medicilor care au jonglat cu statutul de medic la stat și medic la privat. Medic și decident la stat a avut tot interesul să țină pe loc instituția sanitară, să nu îi pună în funcțiune aparatura cu care diferitele guverne le-au dotat (exclus PDL) pentru ca anumite expertize și examene clinice să se desfășoare la privatul unde el își exercita cea de a doua normă de muncă. Acum sunt în pericol să aleagă: ori la stat, ori la privat. Reglementările ministrului Nicolăescu și ale lui Arafat dă șansa spitalelor de stat să devină performante. Un mare pericol pentru spitalele private. Un pericol pentru că prestația lor este pur comercială, scopul fiind câștigul financiar și nu obiectivul național: starea de sănătate a populației. Îi doare-n fund de asta. O populație sănătoasă duce la reducerea veniturilor lor.

CSM este pe muchie de cuțit. Guvernul își continuă reforma în Justiție. Cu toate impedimentele procurorilor. Pe de o parte, fără a adopta o poziție politică partinică, Mona Pivniceru dă semnale de calm și echilibru. Place. Judecătorii nu s-au aliat demersului guvernamental însă prin prestația lor din ultimul timp arată că sistemul Justiției a fost grav afectat de ingerința politicului. Ponta vine și atacă la fundamentul influenței politicului. I-a anunțat pe procurorii din CSM că în Constituție se va corecta articolul care prevede controlul asupra procurorului de către șefii lui direcți în cazurile în care a fost investit cu acțiunea penală astfel că vor fi la fel de independenți ca judecătorii. O astfel de măsură transformă șefii de parchete în simpli administratori ai unui patrimoniu. Sper ca în legile în materie să fie și sancțiunile necesare pentru eventualii șefi de parchete care nu înțeleg această independență. Ba și pentru procurorii care admit astfel de intervenții. Sper ca sancțiunea să fie excluderea din magistratură. Ar fi cea corectă, pe lângă alte sancțiuni penale. Ar mai fi și problema foarte de actualitate a dreptului procurorului de a bloca un dosar penal cu NUP sau cu tergiversarea unei cauze penale pe motiv de „complexitate a cauzei”.

Până nu apare legea bugetului vorbim vorbe. Abia apoi vom vedea ce anume vor face miniștrii în anul care urmează.

Niciun comentariu: