luni, 16 decembrie 2013

Conflictul „de frontieră” între PNL și PSD.

Zilele din urmă sunt marcate de conflicte. Nu sunt ele foarte grave sunt însă enervante. Pot specula în fel și chip însă speculația nu ajută soluția. O încurcă, de cele mai multe ori.

Partidele din USL sunt în conflict, de cele mai multe ori. Ceea ce este normal. Ideologii și interese diferite, unele divergente. USL este suma compromisurilor la care partenerii uniunii au convenit până la momentul semnării actului de alianță. Ce vine în plus sau în minus, se cere a fi discutat întâi la masa negocierilor și convenit pe un document scris. Dacă unul dintre parteneri încearcă să aibă o inițiativă pe un document important care este definitoriu pentru programul de guvernare trebuie să își informeze partenerul și trebuie să se ajungă la un punct de vedere comun. Se pare că la PSD nu este acceptată această regulă „de aur” a compromisului politic. Au apărut inițiative care au pus în inferioritate PNL, au încercat să pună PNL în fața faptului împlinit. Reacțiile PNL devin justificate din momentul în care se arată că procedura în interiorul USL nu a fost respectată.

Sub presiunea propriilor membri, liderii celor două partide au ajuns la confruntări publice. Pe de o parte, Victor Ponta sare în apărarea alor lui și acuză pe Crin Antonescu și PNL de joc murdar. Ceea ce este incorect din moment ce tu și ai tăi ai sărit „peste cal” cu inițiativele legislative care ar fi trebuit fi discutate mai întâi în USL și mai apoi să fie promovate. Chiar dacă vrea să pară convingător, Zgonea în conferința de presă de azi se acuză singur. Faptul că anumite proiecte de acte normative erau la Camera Deputaților de ceva vreme nu este o scuză pentru promovarea lor de către PSD și UNPR ca „salvatori ai patriei”. Este, dimpotrivă, o acuză ce seamănă cumplit a separatism politic. Nu ordinea de zi pe care o impui este cea definitorie în relațiile dintre partidele din USL ci activitatea din plen.

Deocamdată suntem în fața unor conflicte de frontieră. Cineva a încălcat limitele suverane ale celuilalt. PSD a încălcat spațiul de interes suveran al PNL. Reacția PNL este normală. Nu admite să își transfere suveranitatea politică PSD, pentru că PSD nu este suveranul PNL. Iar o guvernare de alianță poate continua doar în condițiile respectării partenerilor în toate demersurile cu caracter politic relevant, potrivit acordului de alianță.

Deocamdată, nici unul dintre partenerii majori ai USL nu își propune să rupă alianța chiar dacă sunt voci care o cer. Și la unii și la alții. USL este, deja, o instituție de interes public care impune fiecărui partid în parte. Vor nu vor, PNL și PSD trebuie să meargă împreună cât mai mult posibil, de preferat până se obțin sau se realizează angajamentele asumate de USL față de populația care a votat în 2012. Se poate merge mai departe pe baza programului de guvernare antamat. Sigur este și faptul că vor mai exista inițiative individuale care vor mai tensiona relațiile dintre cei doi parteneri principali ai USL. Tot la fel de sigur este și faptul că vor exista suficiente motive ca la fiecare derapaj să fie găsite soluții care să permită USL să funcționeze până la obținerea obiectivelor politice angajate.

Să vedem ce va mai fi. Acum avem dovada clară că între PNL și PSD nu sunt acele contacte care să ducă la o confuzie doctrinară. Am văzut și reacțiile lui MR Ungureanu și a băsescienilor, a prtocalezilor ... Vrabia mălai vizează.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Situatia aceasta conflictuala se poate rezolva chiar foarte repede, printr-o candidatura comuna a USL la Europarlamentare.Trebuie sa recunoastem ca toate aceste conflicte si intepaturi dintre PNL si PSD vin din dorinta celor 2 partide de a-si maximiza scorul la acele alegeri.Iar in jurul acestor candidaturi separate s-au tesut tot felul de zvonuri (marea lor majoritate mergand pe ideea ca pesedistii,dupa Europarlamentare nu-l vor mai sustine pe Crin la Prezidentiale).Toate aceste speculatii vor disparea daca se va merge pe varianta USL.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Ar fi o soluție de compromis. Listele însă ar fi foarte greu de făcut.