miercuri, 30 iulie 2014

Victor Ponta este un candidat al „poporului” la fel ca Băsescu. Viitorul se arată sumbru dacă va câștiga.

Victor Ponta și-a lansat candidatura la Președinția României. Nu într-un loc central al țării, nu în capitala țării, pentru a arăta că vrea să fie Președintele României, al întregii Românii, ci în fieful PSD din zona Olteniei.

Am mai avut un președinte de acolo. A fost împușcat la Târgoviște.

Discursul a fost de un populism grețos. Printre cuvintele mobilizatoare, Ponta a strecurat și țintele lui și ale PSD.

În primul rând, trebuie scoasă în evidență următoarea formulare: „Îmi doresc să fiu preşedintele românilor, nu al României”.

O astfel de „dorință” este periculoasă. Anunță, de la început, că el nu va respecta Constituția și legile țării. Anunță de la început că el vrea să se subroge Parlamentului, care este organul reprezentativ al poporului român. Anunță de la început că va călca, apăsat, pe urmele lui Traian Băsescu. Pentru că și Băsescu se împăuna că este „reprezentantul poporului” pe considerentul că este ales prin vot direct de popor.

Mai grav, anunțul lui are și o puternică tentă rasistă. Pentru că nu mă mulțumesc doar cu acest enunț, care poate fi întors „ca la Ploiești” de oricare mânuitor de verb, ci mă duc și la alte ziceri care îl completează. Cum ar fi aceasta:

Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru”.

Aceste afirmații au fost făcute cu aceeași ocazie. Trag concluzia, fără greutate, că el, Victor Ponta, vrea să fie președintele românilor de etnie română. Ca Președinte al României, Victor Ponta nu trebuie să aibă dubiul formulat princred că are același drepturi” când se referă la cetățeanul român de altă etnie, trebuie să fie convins că acesta are aceleași drepturi ! Ca președinte al etnicilor români da, este posibil să aibă dubii cu privire la drepturile românilor de altă etnie. Iar o astfel de abordare este rasistă, rasistă pur și simplu.

În continuarea tezei de bază, Victor Ponta vine și aruncă o nouă „bombă”: „Sunt acel candidat care vrea să schimbe fundamental tot ce a fost rău în ultimii 10 ani”.

El, Victor Ponta, posibil viitor Președinte al României, „vrea să schimbe fundamental” ! Iar este copy-paste după Traian Băsescu. Și panarama de la Cotroceni și-a propus așa ceva. Ce a urmat, am suportat cu toții.

Președintele României nu are instrumentele instituționale pentru a „face schimbări” în țară. Singurul în măsură să poată face schimbări este Parlamentul României, la propunerea Guvernului sau la propunerea parlamentarilor prin proiecte legislative. Anunțul lui Victor Ponta este abrupt. El va subordona Parlamentul  și Guvernul pentru că altfel, posibilitățile lui de „a face” sunt egale cu „0”. Nu trebuie să ne imaginăm, este suficient să ne uităm la raporturile din zilele noastre dintre Guvern, Parlament și Președinte. Indiferent ce vrea Traian Băsescu, Guvernul obține cu sprijinul Parlamentului ce își propune. Băsescu a făcut ce a vrut când a avut Parlamentul la degetul cel mic, când Parlamentul era dominat de coaliția dintre PDL, UNPR, UDMR. Fără ajutorul Parlamentului, un Președinte, oricare ar fi el se va limita doar la atribuțiile constituționale.

Un astfel de angajament al lui Ponta este mai aproape de un prim-ministru, cel care are toate instrumentele la dispoziție pentru a-l duce la bun sfârșit. Dar el nu a știut ca prim-ministru cum să facă. Schimbările alea fundamentale i-au fost propuse, puține ele, de către liberali, când era USL în floare însă el și PSD le-au refuzat. Îi convin mai mult aberațiile obținute pe timpul guvernărilor Boc decât schimbările către o societate deschisă, liberală, ieșită de sub controlul aberant al statului.

Pentru a pune parcă capac la toate, dar și pentru a combate anumite critici venite de la ACL care s-a grăbit să acuze socialismul de ateism (mare prostie !), Ponta a declarat ritos că „Trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase” ! Biserica fiind, normal, Biserica ortodoxă, cea care va susține un Președinte ortodox, pentru că poporul român (cel al lui Ponta !) își dorește un ortodox la Cotroceni, nu un individ care are altă apartenență confesională, chiar dacă este considerată, catalogată creștină.

Uite așa, sub patronajul PSD, poporul a fost împărțit. Românii adevărați și românii ăilalți. Românii adevărați sunt cei care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: sunt etnici români, sunt creștini ortodocși, sunt pesediști, îl votează pe Victor Ponta. Ceilalți sunt români pentru că așa spune legea însă nu este sigură capacitatea lor de a exercita unele drepturi constituționale. Acel „cred” formulat de Ponta cu privire la egalitatea de șanse, cu privire la drepturile și libertățile civile ale tuturor cetățenilor României este un atac direct, un atac rasist.

Restul discursului lui Ponta este o simplă polologhie. Pe alocuri, a accentuat tezele de mai sus.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai,dl.Craciun,Ponta a invatat si el de la mentorul lui,I.Iliescu,care si el impartise Romanii in"oameni de bine",unii din aceia i-au aplaudat pe mineri si intimpinat cu flori,si ceilalti,sau oameni "care nu fac politica"dar care repetau ca papagalii spusele aceluiasi I.I.

Crăciun Florin spunea...

Ai dreptate.