vineri, 22 august 2014

Adrian Năstase „se întoarce”. Pentru el !

Legea a permis iar Adrian Năstase a acționat constant pentru reducerea perioadei de executare a pedepsei în penitenciar. A reușit. Ieri, instanța competentă a constatat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru ca restul pedepsei să fie executată în libertate, sub control judiciar. Sunt condiții pe care Adrian Năstase trebuie să le îndeplinească pentru a nu ajunge să fie întors la penitenciar. Sunt sigur că va urmări, cu mare atenție, să nu cadă în greșeală.

Politicianul Adrian Năstase este „stătut”. Este un politician pur sânge așa că va face politică. Nu cunosc statutul PSD însă bănuiesc că au ceva acolo privind interdicția de a primi foști condamnați pentru acte de corupție. Iar Năstase are o astfel de condamnare. Va fi totuși aproape de cei din PSD. Dacă nu chiar în mijlocul lor. Nu este exclus ca cei din PSD să emită un act prin care să considere, formal, că Adrian Năstase este o victimă a „regimului băsist”, că actul de corupție pentru care a fost condamnat este altceva. Este bine de precizat că una este condamnarea, cu caracterul ei formal și alta este voința comunității care nu a recunoscut o condamnare ! În fond, este vorba despre voința comunității socialiștilor, este mediul lor privat, este voința lor. În condițiile legii, nu poate fi liderul PSD sau candidat al PSD pentru funcții eligibile până în 2022. Mare lucru dacă în 2024 nu îl vom vedea candidat al PSD la Președinție ! Poate însă că nu.

Între timp, abia ieșit din pușcărie, Adrian Năstase va stabili ce anume va face imediat. Iar timpul nu prea este de partea lui. Pentru că „imediat”, ținta lui politică iese din politică. Traian Băsescu, dușmanul vieții lui Năstase, pleacă de la Cotroceni iar partidulețul lui de suflet (PMP) este o făcătură de care rând și curcile. Politic, lui Băsescu nu are ce-i face. Poate însă să lucreze la latura juridică a vieții lui Băsescu. Plină, foarte plină de acte și fapte ce pot face obiectul unei cercetări amănunțite, unei judecăți competente (Justiția a început să funcționeze !), unei condamnări meritate. Juristul Adrian Năstase care a pierdut nu doar niște ani de viață și o înaltă poziție politică, a pierdut o poziție socială înaltă în mediul academic - scopul vieții lui -, a pierdut gloria înaltei competențe (ce presupune nu doar cunoașterea ci și recunoașterea formală a acesteia !). Pentru toate acestea va trebui ca cineva să plătească. Nu este exclus ca Adrian Năstase se reușească, poate nu direct, sigur prin intermediul politicienilor capabili din PSD și a juriștilor de înalt nivel care i-au rămas prieteni. În timp, va reuși să adune în jurul lui oameni dispuși să îl însoțească. Pentru că, de ținem cont de natura omului, în general, lipsa lui de acțiune pentru recuperarea onoarei îl va duce mai mult în jos în conștiința publică.

Este destul de evident faptul că va susține PSD în demersurile politice ale acestuia. Are nevoie de sprijinul PSD în demersurile lui. Iar PSD se va pune la dispoziția lui cu tot ce are. Va fi interesant.

Niciun comentariu: