miercuri, 13 mai 2015

Sondaj cu ceva esență. Unii vor pierde. Mult.

Sondaj INSCOP prezentat de Adevărul (aici). Interesant. O fotografie la data culegerii și prelucrării informațiilor.

Creștere, cu semnificație, la PNL (format din PNL și PDL), mai hăis, mai cea la PSD (format din PSD, UNPR, PC), stabil la UDMR, în jos la PMP și PLR.

Sunt subiectiv, așa vrea mușchii mei, așa că interpretez cum vreau eu.

PNL este în creștere pentru că este perceput ca o alternativă viabilă la PSD și gașca de mafioți care îl acompaniază. Practic, PNL preia de la PMP și PLR. Va trebui să se stabilizeze la acest 44%, ba chiar să crească prin prestația viitoare. Cu mici disfuncții generate de unii și de alții de prin PNL (noul), liderii PNL au probat competență și verticalitate. Ajutați, evident, de PSD și aliații mafioți, precum și de bâlciul promovat constant de Traian Băsescu.

PSD va mai scade. Așa vreau și așa presimt. Apărarea dură a celor certați cu legea în Parlament, aiureala fiscală cu impozitarea bacșișului, jugul pus pe micii întreprinzători, jaful pădurilor, idioțenia din transporturi, tâmpeniile din sănătate și învățământ se vor deconta mai devreme sau mai târziu. Nu mai spun de refuzul lui Ponta de a organiza și desfășura alegerile locale acolo unde comunitățile nu mai au nu doar aleși ci și administrație. Pentru că aleșii nu mai sunt, funcționarii publici sunt luați de DNA cu tot cu aleșii pentru acte de corupție sau abuz de putere, comunitățile nu mai au cum funcționa - cazul Rădăuți. Vor muri ăia de foame dacă nu se va intra, urgent, în legalitate.

PSD va scade și pentru că liderii partidului sunt aliniați la ușa DNA sau DIICOT pentru multe și împuțite mârșăvii. Săvârșite din poziții de putere. Bine, au ei alături și pe unii din PNL, PMP sau UDMR însă cei din PSD formează grosul, stau la baza muncii procurorilor.

Zilele trecute am citit că PSD va merge la alegeri împreună cu UNPR-ul lui Oprea. M-am mirat. Cum este posibil ca partidul lui Oprea, partid ce are sarcina să ajungă la un milion de membri (de noaptea minții, Oprea a intrat la concurență cu PCR-ul lui Ceaușescu !) să nu meargă singur în alegeri ? Ei bine, se pare că este. Dacă mă uit la scorul PSD plus restul, dacă mă iau după zisele lui Oprea, dacă încerc să le dau crezare și celor din PSD și celor din UNPR, ar trebui ca în dreptul lor să fie o cifră de două numere care începe cu 5 dacă nu cu 6. PSD cu 600 mii membri are cam 25 - 30% iar UNPR care vrea să ajungă la 1 (un) milion de membri ar trebui să aibă ceva mai mult. Ce au acum nu este mare lucru. Doar 39,1%. Să cred că între 9% și 14% sunt voturile UNPR ? Se supără PSD. Ba, se va supăra și Daniel Constantin cu al său PC. Și, apropo, nu am auzit încă despre oficializarea unei alianțe viitoare între PC și PSD. Ce știu, este despre o alianță politică între PC și PLR-ul lui Tăriceanu. Pentru chestia asta cred că cei de la INSCOP ar fi trebuit să pună PSD cu UNPR și PC cu PLR (acolo unde PLR are 2,2%, în scădere cu un punct și ceva față de decembrie anul trecut și februarie anul acesta.

Lăsând la o parte cantitățile politice neglijabile - PC și PLR -, cred că PSD a acceptat alianța cu UNPR la cererea UNPR care, singur, în sondaje nu a depășit 2-3%. Dacă PSD păstrează UNPR alături, are șansa să se mențină la nivelul actual între 35 și 40%. Este o problemă de percepție socială. Dacă nu îi ia alături, mare lucru dacă PSD va trece de 30%.

Urmează să se înregistreze M10, partidul lui Macovei. Acum sunt guralivi în media și pe rețelele de socializare. La fel ca cei din PMP-ul lui Băsescu-Udrea - ajuns pentru un bun comportament în societate (cazul Udrea și alții) și în media la 2,8% de la 5,6% în decembrie anul trecut. Se vor canibaliza. Chiar dacă Macovei și Băsescu speră să canibalizeze PNL.

Va fi interesant de urmărit ce va fi în viitor. Cu condiția ca cei care fac sondajele să formeze echipele politice potrivit înțelegerilor deja existente nu după presupuse înțelegeri. Pentru anul viitor avem, clar, doar PNL (cel nou) și o alianță PSD cu UNPR. PC și PLR-ul lui Tăriceanu au o alianță însă nu știu dacă au în vedere și alegerile viitoare. Nu este exclus să stea în genunchi la ușa PSD și să le ceară să fie luați și ei în căruță. Au experiență în plecăciuni și pupat condurul roșu al socialistului Ponta. Și Tăriceanu și Constantin. Altfel, cariera politică a lor dar și a altor vajnici politicieni ce fac gură pe la televiziuni și pe internet se termină.

Niciun comentariu: