miercuri, 6 mai 2015

Decizie importantă. Mergem spre normalitatea europeană. Este o mare provocare pentru noi.

Comisia de cod electoral a decis să introducă în proiectul de lege electorală dreptul cetățenilor UE de a fi aleși în funcția de primar. Aveau dreptul de a fi aleși în calitate de consilieri, locali și județeni. Agerpres.

Propunerea a fost materializată în amendamentul făcut de doi liberali: Mihai Voicu și Ioan Oltean.

Mihai Voicu: „În acest moment sunt doar trei țări din UE care nu permit alegerea cetățenilor UE, inclusiv în funcția de primar. Există o directivă care recomandă contrariul. (...) Propunerea pe care o fac este să ieșim din acest grup de trei țări. Constituția permite cetățenilor UE să acceadă inclusiv în funcția de primar”.

Sunt sigur că acest lucru va „irita”. Este normal. Nu sunt toți pregătiți să accepte integrarea în UE. Nu sunt pregătiți să iasă din carapacea naționalismului. După câte observ, sunt destui cei care promovează, cu sârg, enclavizarea României, un fel de întoarcere în timp, la epoca formării statelor feudale.

Cine sunt cei care vor aplica pentru a fi aleși primari în localitățile României ? Prăpăstioșii vor afirma, cu nerușinare, că vor veni tot felul de indivizi nedemni de pe aiurea să ocupe funcțiile de primari. Ei bine, nu va fi așa. Dacă vor exista cazuri, acelea vor fi speciale. Cetățenii europeni care vor candida vor fi, cumva, „oameni ai locului”. Vor avea o oarecare vechime în acea localitate, vor fi cunoscuți de ceilalți cetățeni și, în mod special, vor fi apreciați de către concetățeni pentru munca pe care o fac. Vor primi eticheta de „oameni gospodari, la locul lor”. De ce nu, vor fi oameni către care se va îndrepta mândria concetățenilor: „este de-al nostru”.

Reglementarea propusă are și alte consecințe. Condiția cetățeniei române în cadrul partidelor politice va trebui să fie eliminată. Cumva, un candidat „cetățean european”, va trebui să fie acceptat ca membru al partidului care îl susține. În Statutul PNL este prevăzută condiția „cetățeniei române” pentru intrarea în partid. Probabil că se va introduce condiția „cetățeniei europene” pentru rezidentul care vrea să intre în PNL și să candideze la o funcție publică. La fel și la alte partide.

Fac observațiile de mai sus pentru că mă gândesc la o situație posibilă, în viitor. Cetățenii europeni care au devenit rezidenți în România, care își păstrează cetățenia statului din care provin dar care au domiciliul stabil în localitatea în care candidează vor să candideze. Acum, ei pot candida doar ca independenți. Populația le dă votul, ei devin primari și își pun în aplicare programele cu care au candidat, programe acceptate de cetățeni. Consilierii locali îi sprijină sau nu. Funcție de interesele de partid. Sunt sigur că între consilierii locali și primari se vor naște conflicte. Din moment ce „străinul, cetățeanul european” a fost ales de concetățeni, partidele care pun bețe'n roate primarului vor pierde susținerea cetățenilor din localitatea respectivă. Nu este bine. Așa că partidul care are majoritatea în consiliul local va „lucra” cu primarul.

Această prevedere, nouă, din legea electorală are consecințe pentru viitor. Dacă nu este însoțită de modificarea și completarea altor acte normative care să pună de acord cetățenia europeană cu capacitatea de a administra fonduri locale și guvernamentale, cu capacitatea de a conduce administrația locală, cu capacitatea de a modifica/schimba funcționarea administrației locale, reglementarea rămâne fără obiect. Mai mult, această reglementare trebuie însoțită, urgent, de cea privind independența administrațiilor publice locale. Un primar cetățean european - maghiar, bulgar, ceh, slovac, sloven, englez, german, francez, spaniol, italian, belgian, olandez, polonez etc. -, va dori să performeze ca administrator local, nu ca „român”.

Deși informația poate fi tratată superficial de presa română, ea are mult prea multă substanță pentru viitor pentru a nu o trata cu maximă seriozitate. Impune modificarea legislației privind administrația publică locală, obligă modificarea reglementărilor privind membrii partidelor politice. Dacă în localitățile românești vor fi aleși mai mulți independenți cetățeni europeni, partidele politice pot pierde „controlul” bazinului electoral !

Este o temă serioasă de discuție. Mă deranjează ideea că propunerea este acceptată pentru a nu fi aplicată. Suntem „specialiști” în a spune una și a face alta. Iar PSD, of, PSD este expert în așa ceva.

Niciun comentariu: