luni, 25 mai 2015

PNL după 140 de ani. A redevenit cel mai puternic partid din România.

Au avut loc festivitățile la împlinirea a 140 de ani de la formarea PNL la 24 mai 1875, partidul care s-a născut ca proiect de țară pentru România. Atunci, la 24 mai, în casa lui Mazar Pașa (născut Stephen Bartlett Lakeman, nobil englez, fost guvernator al Bucureștiului pe timpul războiului Crimeii), s-au adunat doisprezece bărbați politici (cei care au reușit să intre în Cameră, în ciuda opoziției conservatorilor care au falsificat alegerile) care au semnat o înțelegere sub forma unui program de acțiune, cunoscut în epocă sub denumirea de programul de la Mazar Pașa (Lucrețiu Tudoroiu - „24 mai 1875. Înființarea Partidului Național Liberal”. Studiu publicat sub egida Institutului pentru Memorie Vizuală).

Nu intru în mai multe amănunte. Pentru cei curioși, studiul arătat mai sus este cuprinzător. Este acolo și programul de la Mazar Pașa. Chiar dacă voi comite o impietate, afirm că am avut senzația ciudată că urmașii conservatorilor vremii, cei care au falsificat și falsificau alegerile, cei care au dus în derizoriu Constituția, cei care „interpretau” după bunul plac legile seamănă nepermis de mult cu PSD, în toate formele în care acesta a existat din 1990 și până azi. Am auzit ieri, la simpozionul organizat de PNL București, o afirmație care mi-a plăcut: PSD este copilul nedeclarat al PCR. Bag seamă că aici se cuvine a preciza faptul că PSD s-a născut ucigându-și părintele, mama. Cine să îl mai declare ?!

Evenimentul de duminică a fost reușit. Anul acesta au fost mai mulți participanți ca anii anteriori. Și, o observație, au fost împreună liberali din toate formațiunile care au participat la formarea Noului PNL.

Din partea Președintelui Klaus Iohannis a fost Dan Mihalache. O prezență cu profunde semnificații politice.

Să trec mai departe.




Am preluat poza aceasta de la evenimentul omagial când am avut împreună trei președinți ai PNL. Mircea Ionescu Quinuts, Klaus Iohannis și Alina Gorghiu. În sală era și Crin Antonescu, la fel și Vasile Blaga, co-președinte al PNL ca urmare a fuziunii PNL cu PDL.

Sâmbătă a avut loc CN al PNL. La Pitești. Acolo, după niște sincope generate de orgolii și vanități tembele, s-a adoptat programul de guvernare al PNL, construit prin dezvoltarea programului politic al Președintelui Klaus Iohannis. A fost prezentat de Cătălin Predoiu, candidatul de premier desemnat de PNL. L-am luat și eu. Îl voi studia. A fost aprobat în unanimitate. Asta înseamnă că toate acțiunile viitoare ale PNL se vor axa pe prevederile acestui program chiar dacă PNL nu va fi la guvernare. Tot la CN a fost aprobată și tema moțiunii de cenzură, votul prin corespondență (PSD încearcă să îi împiedice nașterea legislativă !).

Sunt probleme importante. Foarte importantă este însă poziția fermă a conducerii PNL privind finalizarea procesului fuziunii și unitatea partidului.

Înainte de CN, Vasile Blaga a afirmat/avertizat:

Am pornit un mare proiect și nu mai există cale de întors. Să înțeleagă toți, indiferent de orgoliile fiecăruia. Nu mai există "fost PNL" și "fost PDL". Niciunul nu e mai prejos decât celălalt, niciunul nu deține monopolul integrității. Cine crede că poate juca personal în detrimentul celorlalți va sfârși așa cum spunea și Alina (Alina Gorghiu, n.r.) în irelevanță și ratare politică”.

La CN, Alina Gorghiu a făcut următoarea declarație:

Votul din noiembrie a fost un vot de încredere și de validare parțială pentru noua formațiune. A fost un îndemn la schimbare în clasa politică românească. Știu că nu vom mai face din nou greșeala de a ne raporta dual la PNL. Începutul de an a însemnat un nou mare partid. Cine nu se va adapta și cine nu va putea să înțeleagă această nouă realitate va fi respins”.

Ei bine, sunt de acord cu ei. Știu că există orgolii, vanități, teama că la următorul exercițiu parlamentar unii dintre actualii deputați și senatori ai PNL nu vor mai fi candidați. Unii vor părăsi partidul, alții vor încerca să facă presiuni ca să își urmeze cariera parlamentară (se pare că a devenit atrăgătoare, din punctul de vedere al carierei profesionale !). Toți cei de mai sus vor continua să se refere dual la PNL, sprijiniți de presa ostilă partidului. Eu văd în acest comportament o lipsă de onestitate. Cei care vor proceda astfel nu se vor deosebi de tăriceniști sau alte specimene politice care au pus interesul personal peste interesul general.

PNL are un puternic sprijin de mase. A reușit acest lucru după fuziunea cu PDL și FC însă nu trebuie neglijat aportul deosebit al Președintelui Klaus Iohannis care îi aduce enorm de multă notorietate și încredere a populației. Este partidul Președintelui. Este o zestre pe care PNL trebuie să o gestioneze cu multă înțelepciune și determinare.

Mă aștept ca declarațiile de mai sus ale Alinei Gorghiu și Vasile Blaga să fie urmate de acțiuni concrete pentru a fi întărite, pentru a suda partidul și mai mult, pentru a putea guverna. Fără onestitatea membrilor de partid, în special a celor care îndeplinesc funcții de demnitate publică în partid dar și în administrația publică (lideri, parlamentari, președinți de consilii județene, primari, consilieri), partidul nu își va putea îndeplini proiectele politice. Cei care au alte opțiuni pot alege să plece. Politica PNL nu se poate face în afara partidului. Cât privește liberalismul ( sub forma teoriei, a conceptelor) se poate dezvolta și în cadrul societății civile fără însă a fi obligatorie preluarea ideilor ong-iștilor de către partid fără o foarte severă cercetare. Mai ales a acelor idei pe care partidul în interiorul organizației nu le-a tratat.

PNL are ocazia să guverneze. Această primă guvernare liberală va fi testul de încercare al PNL în actuala formulă. Dacă este să creditez programul prezentat de Cătălin Predoiu, va fi un test cu mari șanse de reușită dacă și numai dacă obiectivele vor fi îndeplinite fără abatere.

Niciun comentariu: