sâmbătă, 30 mai 2015

Se'ncurcă treaba. Atenție la vorbe, politicienilor.

CA București a achitat-o pe o individă numită Rarinca.

Antena 3 a delegat pe CAC Tăriceanu să preia politic evenimentul și să ceară demisia/demiterea șefei ICCJ - Livia Stanciu - și a șefei DNA - Laura Codruța Koveși. CAC Tăriceanu s-a conformat și s-a făcut de râs. Nu pentru Antena 3 care îl tot declară de ceva timp „adevăratul om de stat”. Bine, este probabil o glumă însă este spusă zi de zi, ceas de ceas pentru ascultătorii lui Gâdea și compania.

DNA reacționează și anunță că a cerut calea extraordinară de atac a contestației în anulare pentru incompatibilitatea unuia dintre judecătorii completului. TVR dă știrea (aici).

În art. 64 alin. (1), lit f) din Codul de procedură penală se prevede că un judecător este incompatibil dacă „există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată”.

DNA aduce și proba.

Anul trecut, judecătoarea Risantea Găgescu a candidat pentru un post la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost respinsă de o comisie de la CSM din care făcea parte şi şefa Înaltei Curţi, Livia Doina Stanciu.

În cadrul acelui interviu, cele două judecătoare au avut un schimb dur de opinii juridice, după ce judecătoarea candidată Risantea Găgescu a afirmat că nu se oboseşte să facă cercetare judecătorească şi să administreze probe şi că mai bine achită un inculpat dacă nu este sută la sută sigură de vinovăţia lui”.

Judecătoarea Risantea Găgescu ar fi trebuit să se declare incompatibilă. Dar ea nu. A considerat, cred eu, că este momentul să „i-o facă lui Stanciu”. Așa cum a spus că face ea, cu ocazia interviului.

Mă întreb, câte hotărâri luate de această judecătoare au fost viciate de modul în care ea nu-și exercită atribuțiile. Câte condamnări o fi dat pe ochi frumoși și câți infractori o fi scăpat pentru că îi este lene să facă cercetare judecătorească, eventual o altă încadrare a faptelor sau să aducă o nouă încadrare funcție de rezultatul cercetării judecătorești ?!

Contestația în anulare duce la rejudecare, dacă este admisă.

Dacă va fi admisă contestația în anulare, și dacă este desființată hotărârea instanței de apel și dacă după apelul la judecata în prima instanță se ajunge la o hotărâre definitivă de condamnare a persoanei care a agresat - Rarinca -, Tăriceanu și restul grupului de penibili senatori își dau demisia ? Și nu doar ei !

Dacă însă nu va fi admisă, va trebui ca inspecția judiciară a CSM să ia mătura și farașul și să facă curățenie în curtea Justiției. Cineva a comis o porcărie cu acest proces. Nu au treabă Koveși și Stanciu cu procesul. Să fie clar. Sunt alții actorii.

Mă „freacă” o idee. Nu cumva cei de la Antena 3 sunt băgați în treabă ? Voiculescu avea pe judecătorul Mustață, acum deja condamnat, pregătit să îl achite. Nu o fi și pe aici ceva putred ?!

Niciun comentariu: