marți, 30 ianuarie 2018

Intervenţia liderului senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu

Intervenţia liderului senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, în plenul Parlamentului referitoare la învestirea Guvernului Dăncilă

Domnilor Preşedinţi ai camerelor Parlamentului,

Doamnă prim-ministru desemnat,

Stimaţi colegi,

Am văzut, zilele trecute, discursul lui Donald Trump la Forumul Economic de la Davos, intitulat „America First!”, care înseamnă o Americă orientată spre afaceri și spre bunăstare prin muncă. Am urmărit cu atenţie dezbaterile legate de cel de-al treilea guvern PSD din ultimul an şi m-am întrebat care ar putea fi sloganul Guvernului Dăncilă. România First? Adică România pe primul loc? Nici vorbă, stimați colegi! Fără nicio îndoială, sloganul noului guvern PSD va fi “Dragnea first!” sau, dacă preferați în engleză, “Daddy first!”, adică, în limba română, “Dragnea înainte de toate”! Asistăm la o personalizare fără precedent a obiectivelor guvernamentale, acestea neavând, în realitate, nicio legătură cu agenda cetăţeanului, fiind exclusiv expresia dorinţei liderului PSD de a-şi rezolva problemele pe care le are şi de a-şi conserva puterea în principalul partid de guvernământ.

Simțul măsurii, atât de important într-o democrație, pare că a dispărut din Coaliția de guvernare, iar, dacă mâine ar putea, PSD pare că ar accepta să-i pună liderului PSD tablouri cu poza lui în sălile de clasă.

L-ați văzut pe liderul PSD după ședința CEx, când a fost mazilit Mihai Tudose, când a ieșit să spună că nu are mână bună la prim-miniștri și că o să-i lase pe colegi să-l aleagă pe următorul? Avea nevoie domnul Liviu Dragnea să mintă în acel moment milioane de români? Sigur că nu avea nevoie... Din păcate, pare că minciuna i-a devenit reflex. Din păcate, pare că minte când nu este necesar. Din păcate, ca să citez pe cineva, pare că minte cu personalitate. Dar nu asta ar fi problema! Adevărata problemă, stimați colegi și domnule Liviu Dragnea, este că aveți, într-adevăr, o părere foarte proastă despre români dacă îndrăzniți să-i mințiți în halul acesta. 

Doamnelor şi domnilor, 

Partidul Naţional Liberal ar avea multe întrebări la care doamna Viorica Dăncilă ar trebui să răspundă înainte de votul din Parlament, și eu o să pun, în numele partidului, câteva întrebări:


  • Doamna Dăncilă, credeţi că legislaţia fiscală trebuie modificată în acest an sau menţinută? Vă întreb acest lucru în contextul în care o seamă de investitori relevanţi şi-au luat gândul de la România anul trecut, după ce guvernul PSD a schimbat regulile jocului odată la câteva luni. Susțineți aberațiile din așa-zisa „revoluție fiscală”? Ne mai pregătește oare domnul Vâlcov alte aberații pe viitor? 
  • De asemenea, aveți un buget votat de Parlament și o serie de obiective de investiții care nu au prevăzută finanțare bugetară. Nu credeți că a venit vremea să renunțați la autostrăzile făcute pe hârtie și să începeți să le faceți și în realitate? 
  • Am mai vrea să aflăm de la candidatul PSD la funcţia de prim-ministru cum crede Domnia-sa că va putea să facă performanţă, în condiţiile în care miniştrii sunt aleși după lupte între organizații, nicidecum pe criterii de competenţă profesională? 
  • Cred că ar fi justificat, de asemenea, să afăm de la candidatul coaliţiei majoritare pentru funcţia de prim-ministru dacă PSD înţelege ce se întâmplă astăzi în lume sau dacă România este izolată, pe cont propriu. La Summit-ul de la Davos, România a absentat, în principal din cauza cutremurelor din PSD care au demolat guvernul precedent. Ce urmează? Instabilitate și consum sau stabilitate și investiții? 


Dragi colegi, 

Din păcate, răspunsurile doamnei Dăncilă şi ale PSD la întrebările noastre sunt atât de previzibile... În urmă cu un an, PSD promitea o guvernare social-democrată, şi ne-a dat trei. Am avut două guverne și suntem la un pas de învestirea celui de-al treilea guvern PSD. Dragnea first! Daddy first! Dragnea înainte de toate! Partidul Național Liberal va vota pentru o Românie înainte de toate, deci va vota împotriva Guvernului PSD-ALDE condus de doamna Viorica Dăncilă!

Vă mulţumesc!

Niciun comentariu: