marți, 2 ianuarie 2018

Bulgaria a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene


De la 1 ianuarie 2018 și până la 30 iunie 2018 Bulgaria asigură președinția Consiliului UE. Aici sunt mai multe informații utile despre perioada președinției bulgare: programul de lucru, calendarul provizoriu al ședințelor de lucru.
Prioritățile președinției bulgare sunt determinate de mottoul său: „Uniți suntem puternici”, care este și mottoul de pe stema Republicii Bulgaria. Președinția va coopera cu partenerii săi pentru unitatea dintre statele membre și cu instituțiile UE pentru a oferi soluții concrete în vederea construirii unei Europe mai puternice, mai sigure și mai solidare.
Pe parcursul următoarelor 6 luni, Președinția se va axa pe patru domenii-cheie: viitorul Europei și tinerii, Balcanii de Vest, securitate și stabilitate și economia digitală.
O dezvoltare a președinției bulgare care a început la 1 ianuarie 2018 este prezentată la „curs de guvernare”.

După cum bine se observă, Bulgaria aduce în atenție problema Balcanilor de Vest. Se atrage totuși atenția asupra faptului că tema/obiectivul „perspectiva europeană şi colaborarea regională a ţărilor din Balcanii de Vest” nu privește aderarea lor la Uniunea Europeană ci întărirea colaborării între statele membre ale UE cu statele din Balcanii de Vest pentru a se ajunge la o mai mare integrare a acestora în familia europeană. Abia după aceea poate fi pusă problema aderării. Problemă spinoasă, viu discutată între statele membre, respinsă de unele state din „vechea gardă” a UE, ba chiar de unele state care au alte opțiuni politice!

Trebuie observată însă cu mai multă atenție această temă. Bulgaria merită felicitată.

Să nu uităm de „triumviratul” de la Craiova, România-Bulgaria-Serbia, să nu uităm de „alianța” mai nouă dintre Bulgaria-Grecia (cu obiective de infrastructură mari pentru o mai eficientă colaborare regională) care a dat naștere sau a participat la „nașterea” alianței regionale Bulgaria-Grecia-România-Serbia (pe undeva ca un răspuns la „neglijența” celorlalte state membre ale UE din vestul Europei față de zona Balcanilor și a Estului Europei!). Cum-necum, zona balcanilor și România asigură o piață de 60 de milioane de consumatori, ceea ce este deja o piață importantă pentru spațiul Uniunii Europene, fără e evita să atrag atenția asupra importanței geostrategice a zonei! Întărirea economică a zonei îi asigură apărarea! Iar de aici se poate merge mult mai departe cu concluziile!

O altă temă care este ancorată la viitor este cea privind „economia digitală şi competitivitatea, cu atenție specială acordată pieţei unice digitale şi inovaţiilor sociale”.

Tema „pieței digitale unice” este pe masa Uniunii Europene de mai mult timp. Estonia este campioana Europei. Bulgaria continuă cu preluarea temei și continuarea dezvoltării. Triumviratul președinției Consiliului UE asigurat de Bulgaria cu sprijinul Estoniei și al Austriei (care va prelua președinția de la 1 iulie 2018 până la 31 decembrie 2018) are toate șansele succesului.

Rămâne o altă temă de clarificat. Sensibilă. Este tema „securitatea şi stabilitatea în cadrul unei Europe puternice şi unite, cu accent pe combaterea migraţiei ilegale”. Obiectivele politice ale Bulgariei dar și ale altor țări nu sunt încă în acord cu obiectivele politice ale Austriei pe temă. Austria, care va urma Bulgariei la președinție, are o politică de înăsprire a protecției împotriva migrației dar are și o abordare diferită cu privire la securitatea europeană.

Să nu uităm faptul că după președinția Austriei va urma președinția României. Să fim atenți la ce fac Bulgarii și să învățăm.

Niciun comentariu: