joi, 27 octombrie 2011

Jandarmeria face poliție politică. Pe bune !


25 octombrie 2011. În interiorul Parcului Izvor. Ora 10.30-11.00. Un plutonier de jandarmi verifică în sistemul on-line dacă sunt urmărit general. Nu am fost. În dreapta mea, un locotenent de jandarmi, în vorbă cu un coleg, m-a acuzat constant că nu cunosc legea și că ei au dreptul să ia datele de identitate celor care sunt prezenți acolo. Nu să vadă doar că ești persoana „X” sau „Y”, ci să preia datele de identitate. Motivul ... așa le dă voie legea.

Ei bine, legea nu le dă voie. La sugestia lui Lilick am scormonit prin legile pe care Jandarmeria Română este obligată să le aplice. Plecând de la Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, trecând prin legile ce privesc ordinea publică, adică Legea nr. 60/2001 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, Legea nr. 61/1991 (actualizată și republicată) pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și cum este normal, legile care fac referire la prelucrarea datelor cu caracter personal: Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (lege adoptată după aderarea României la Convenția europeană în materie) și Legea nr. 238/2009 privind reglementarea prelucrării datelor cu caracter personal de către structurile/unitățile MAI în activitățile de prevenire, cercetare și combatere a infracțiunilor, precum și de menținere și asigurare a ordinii publice.

Ce au făcut jandarmii în parcul Izvor, cu noi, cei prezenți acolo, este o încălcare evidentă a prevederilor legale și, după cum îmi spune Lilick, au continuat și la statuia lui Carol I, acolo unde a fost aprobată, de primărie, manifestația adepților sistemului monarhic.

Ce a fost la Izvor ?

M-am uitat în lege. La art. 3 din Legea nr. 60/2001 se dispune că „nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative ...”. Stop ! În față era Parlamentul. În Parlament se desfășura o adunare comemorativă în cinstea Regelui Mihai I, cu ocazia zilei sale de naștere și împlinirea onorabilei vârste de 90 de ani. Unii au reușit să intre în Parlament și să asiste la discursul Regelui (magistral, de altfel). Ceilalți, care nu au putut intra s-au adunat în interiorul parcului Izvor în speranța că sărbătoritul va ieși la balcon și îi va saluta. Participanții nu se manifestau zgomotos, unii aveau banderole albe, se discuta civilizat.

În concluzie, circumstanțial, era o adunare a unor oameni, marea majoritate necunoscuți, veniți să îl omagieze pe Rege. A fost o adunare comemorativă. Legea a fost respectată.

Ce au făcut Jandarmii ?

Jandarmii au știut că în parcul Izvor se vor aduna oameni care doresc să îl omagieze pe Regele Mihai. Pentru a nu permite crearea unor condiții care să favorizeze adeziunea unui număr mai mare de cetățeni, pentru a intimida populația ce începuse să se adune, au trecut la „prelucrarea datelor cu caracter personal având funcție de identificare” - titlul art. 8 din Legea nr. 677/2001 care prevede că

(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal având funcția de identificare de aplicabilitate generală poate fi efectuată numai dacă:
a) persoana vizată și-a dat în mod expres consimțământul
b) prelucrarea este prevăzută în mod expres de o dispoziție legală
Eu am refuzat ca jandarmul să treacă în carnetul lui (zicese înregistrat, adică cu regim de secret de serviciu) însă am fost de acord să mă verifice în baza de date ca urmărit general. În imagine asta se arată.

Știam că nu au voie. Am lucrat în sistem iar Legea nr. 677/2001 a dat multe dureri de cap șefilor din MAI, obișnuiți să facă ce vor ei fără a fi limitați de legi.

Rămânea ca să existe o lege care să prevadă în mod expres prelucrarea datelor personale pentru identificare. Ei bine, există, numai că nu este pentru situația de la parcul Izvor sau alte situații ale adunărilor publice, cu sau fără declarare prealabilă. Este Legea nr. 238/2009 (lege băsesciană). Legea este restrictivă pentru structurile/unitățile MAI. Probabil că Jandarmeria Română are dreptul de la șefii ei să o încalce. Mai știi ?

La art. 2, alin. (2) se prevede :
„Structurile/unitățile MAI utilizează sisteme de evidență și/sau mijloace automate sau neautomate de preluare a datelor cu caracter personal , cu respectarea drepturilor omului și aplicarea principiilor legalității, necesității, confidențialității, proporționalității și numai dacă, prin utilizarea acestora este asigurată protecția acestora”.

Cu referire la această prevedere, în situația de la parcul Izvor, sunt încălcate prin preluarea datelor cu caracter personal principiile legalității, necesității, proporționalității și nu este garantată confidențialitatea și protecția datelor preluate. Toate acestea vor reeși din prevederile legii pe care le voi arăta mai jos.

La Cap. III, intitulat „Colectarea datelor cu caracter personal”, legea prevede la art. 4 se prevede că:
(1) Pentru realizarea activităților prevăzute la art. 1 alin. (1), structurile/unitățile MAI colectează date cu caracter personal, cu sau fără consimțământul persoanei vizate în condițiile legii.
(2) Colectarea datelor cu caracter personal fără consimțământul persoanei vizate ... se face numai dacă această măsură este necesară pentru prevenirea unui pericol iminent, cel puțin asupra vieții, integrității corporale sau sănătății unei persoane ori a proprietății acesteia, precum și pentru combaterea unei anumite infracțiuni.
La alin. (4) se reia textul de la alin. (2) unde se dispune că preluarea datelor fără consimțământul persoanei „trebuie limitată” la situațiile expres prevăzute la alin. (2).

Este evident faptul că legea îl contrazice pe jandarmul care colectează datele de identificare ale persoanelor din parc, acestea nefiind în vreuna din situațiile expres prevăzute de lege. Nu era nici un pericol iminent și nici nu era în curs de săvârșire o infracțiune dată în competența de soluționare a Jandarmeriei.

Dar hai mai departe.

La Cap. IV din lege, intitulat ”Încheierea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal”, la art. 12, alin. (1) și (2) sunt prevederi care vin să confirme, mai mult, ilegalitatea jandarmilor.
(1) Datele cu caracter personal stocate în îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) se șterg atunci când nu mai sunt necesare scopurilor pentru care au fost colectate.
(2) Înainte de ștergerea datelor cu caracter personal, potrivit alin. (1), și dacă activitățile prevăzute la art. 1 alin. (1) nu mai pot fi prejudiciate prin cunoașterea faptului că datele cu caracter personal au fost colectate și stocate, persoana vizată trebuie informată atunci când colectarea și stocarea datelor s-a efectuat fără consimțământul său.
Ei bine, pentru cei care au fost în parc, dar și pentru oricare altă persoană cu mai mult de neuronul portocaliu al jandarmilor, scopul pentru care jandarmii au colectat datele persoanelor din parc, de la statui, s-a realizat prin îndepărtarea oamenilor care stăteau cu ochii către Parlamentul României, acolo unde Regele lor rostea o declarație către națiune. Potrivit legii, articolele arătate de mine mai sus, datele colectate vor trebui șterse ! Dacă ele sunt în carentul înseriat al jandarmului, a predat acesta carnetul la ajungerea la unitate în vederea distrugerii ? Eu, care am fost verificat pentru urmăriți general, care am refuzat să îmi fie înscrise datele în carnetul jandarmului, voi fi informat că datele mele (numele și CNP) au fost șterse din baza lor de date ? Da, poate rămâne o dată statistică - o persoană verificată dacă este urmărit general -, nu însă sub forma ”Crăciun Florin, CNP ..., a fost verificat pe 25 octombrie 2011 în baza de date a urmăriților general”. Având în vedere faptul că le cunosc năravurile, tuturor celor din MAI, sigur voi rămâne în baza lor de date ca o persoană ce pune probleme. Iar mai târziu, cine știe, mă trezesc cu un procuror care circumstanțiază aceste date cu o înjurătură aruncată spre Băsescu, Boc sau mai știu eu care handicapat se află la conducerea țării.

Este clar că jandarmii au încălcat legea. Constat însă faptul că unii dintre noi (se știu ei care) le dau credit. Păcat.

Jandarmii au făcut poliție politică. Așa arată o acțiune de poliție politică. Trăim într-un stat polițienesc. Nu au pus bâtele pe noi pentru că încă nu au scos o lege care să le dea voie în mod explicit. Mare lucru să nu apară. Igaș, incompetentul tâmplar ajuns ministru este capabil și de o astfel de tâmpenie.

 Imagine și text de la mine, pentru că sunt darnic.

Actualizare:

O imagine trimisă de un prieten. Le explic jandarmilor legea, legea lor, nu alta. Nu pricep băieții. Ei execută „ordine cu caracter militar” !

15 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Florin, excelent! Poate ar trebui sa vorbim si cu Alina pe tema asta. Liberalii trebuie sa fie mai vocali pe tema asta cu libertatea manifestatiilor. Si tot USL-ul, de fapt.

Anonim spunea...

in confirmarea celor spuse de dumneavoastra , trebuie precizat si faptul ca vi s-a incalcat si dreptul la libera circulatie . prin identificarea si plasarea dumneavoastra intr-un anumit loc , la un moment dat . fara sa fi incalcat legea .
fiind o masura politieneasca , legitimarea si verificarea identitatii , trebuie efecuata cu un anumit scop.
politistul (jandarmul) trebuie sa prezinte persoanei verificate motivul luarii acestei masuri .
verificarea unei persoane , in baza de date , se face prin completarea unei cereri de verificare ( care cuprinde , in mod obligatoriu , atat motivul verificarii cat si cine a efectuat verificarea ) . tocmai pentru a preintampina abuzurile .
dovada ca masura a fost inutila : la incheierea actiunii , nu s-a luat nicio masura impotriva dumneavoastra ( pentru ca nu ati incalcat legea ) .
dupa cum arata statia din mana jandarmului , nu prea cred ca este acel dispozitiv mobil - pentru verificari "persoane si auto " .
in caietul inregistrat nu se trec datele de identitate ( pentru faptul ca acestea intra in categoria "secret " ) iar caietele inregistrate ca "secet e serviciu " nu se scot din unitate - ar fi o incalcare a legii . deci alta prostie .
din nefericire , la noi , manualul de "bune practici " - legat de aderarea la schengen , nu este nici macar citit ( cu atat mai putin aplicat ) de fortele de ordine publica ( jandarmerie , politie , politie locala ).

cosmin

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Să o invităm pe Alina la o discuție cu noi în care să îi ridicăm aceste probleme. Tu ai mai multe acțiuni la care ai participat. Eu o voi informa la Comisia pentru Justiție. Ne cheamă pe 1 noiembrie (am de dat până atunci notele mele cu privire la proiectul pe justiție al PNL). Nu doar la Alina trebuie să apelăm. Acțiunea ra fi bine să plece și de la filialele noastre și, de ce nu, de la cele ale PSD - se pare că avem prieteni bloggeri acolo.

Crăciun Florin spunea...

Cosmin,

Noi doi suntem dintre ofițerii cu state vechi în aplicarea legii la grăniceri/poliție de frontieră. Știm ce se poate și cum. Jandarmii care au acționat, din structurile lor de ordine publică, au fost trimiși cu un ordin acolo. Culmea, cred că li s-a cerut în mod expres să culeagă datele personale pentru intimidarea celor care s-au adunat. Au speculat un moment psihologic al celor care au fost în parc: când ți se iau datele te amendează. La noi nu există preocuparea de a te informa asupra drepturilor și libertăților pe care le ai, nu există preocuparea de a cunoaște ce are și ce nu are voie să facă organul de ordine publică, oamenii noștri nu știu limitele legale în care au dreptul să acționeze. De aceea își permit jandarmii să încalce legea.

Normal că nu m-au amendat. Posibil să își fi dat seama că știu, întradevăr, ce au voie și ce nu au voie să facă. Nu au vrut să își complice existența.

Din 2000 am avut mult de furcă cu ideile unor șefi din Jandarmerie, pe linie legislativă, aceștia având tendința să subordoneze PFR, o mare parte a IGPR, doreau ca IGJR să aibă calitățile și competențele Jandarmeriei din Franța, plus cele ale Jandarmeriei Regale din Olanda și Austria. Strategia lor la care văd că nu renunță este de a crea evenimente la care să fie chemată Jandarmeria pentru a dovedi necesitatea instituției. Așa fac peste tot acolo unde apar. Dar, nu toate acțiunile lor au rezultatul scontat.

Sorin spunea...

Am fost acolo si nu numai ca am asistat la toata scena dar am fost "victima" acelorasi abuzuri si actiuni de intimidare ale jandarmeriei, fiind "somati" sa ne dam datele de identitate pentru a fi notate, chipurile pt. ca mana aia de oameni pasnici fluturand cateva steaguri reprezentam un potential pericol... aceste metode de intimidare a putinilor oameni care mai au "tupeul" de a-si manifesta opiniile in strada au devenit o regula, legitimarile ilegale cu scop clar de "amenintare" au avut loc la toate actiunile din ultima vreme (Ex: "Ocupati Bucurestiul" sau la flashmob-ul pt. Rosia Montana...), fapt pt. care pot depune marturie, avand dovezi in acest sens (poze facute la fata locului) Statul politienesc al regimului Bass_escu devine tot mai agresiv, pe masura ce nemultumirile cresc si alegerile se apropie, amintind de atmosfera de la ultimul congres al lui Ceausescu...

Sorin spunea...

P.S. Jandarmul care a legitimat grupul in care eram la Parcul Izvor (3 persoane), a justificat cum ca orice grup mai mare de 4 persoane care nu are autorizatie pt. un miting de la primarie poate fi un potential pericol si prin urmare jandarmeria are dreptul sa legitimeze !.. I-am spus ca e o aberatie, insemnand ca daca am o familie mai mare de 4 persoane trebuie sa ne "raspandim" pe strada, sau ne intalnim un grup de prieteni mai mare de 4 insi intr-un spatiu public deja putem fi la cheremul jandarmeriei... Acelasi jandarm l-am recunoscut "in exercitiul functiunii" si dupa-amiaza, la mitingul (de data asta autorizat !) din Piata Palatului - la statuia regelui Carol... AR TREBUI SA STRANGEM RANDURILE SI SA FACEM CEVA CONCRET IMPOTRIVA ACESTOR ABUZURI SI ACTIUNI DE INTIMIDARE ALE FORTELOR DE ORDINE BASISTE !....

Sorin spunea...

P.P.S. In plus, intr-adevar, se mai practica si metoda intimidarii prin inregistrarea video a participantilor, un individ cu o vesta pe care scria "Jandarmerie" filmand cu o camera video comerciala, de doi lei, actiunea avand clar un caracter demonstrativ, pt. ca acolo chiar nu se intampla nimic care sa justifice inregistrari video ale participantilor, ca la incaierarile galeriilor pe stadioane !...

ELENA spunea...

Florine, daca nu vei fi prezent marti la Comisie la CD, intru in panica! Macar sa-mi adi un sms sa stim unde te gasim!

Crăciun Florin spunea...

Sorin,

Mă bucur să aflu că ești unul dintre prezenți și abuzați de jandarmi. În postarea mea am dat datele necesare pentru noi, să știm ce drepturi au jandarmii.

Lilick are ideea de a cere conducerii PNL să ia atitudine împotriva abuzurilor jandarmeriei. Să vorbim cu Alina Gorghiu pentru a vedea cum trebuie să acționăm pentru ca ea sau alt parlamentar PNL să depună o interpelare pentru ministrul de interne sau să fie chemat la Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională comandantul jandarmeriei. De ce nu ?

În primul rând trebuie să cunoaștem ce are voie și ce nu are voie să facă jandarmul sau polițistul cu care avem, cumva de a face.

Da, trebuie strânse rândurile, de către toți cei care consideră că democrația nu este o formă a statului totalitar, așa cum l-a instituit Băsescu.

Crăciun Florin spunea...

Elena,

Fii liniștită. Voi fi prezent. Îi dau semnal lui Alexandra să mă treacă pe lista de acces. Acum meditez la un principiu pe care să îl tratez în vederea prezentării la Comisie. Muncesc ! Trece te rog în registrul istoric.

Lilick Auftakt spunea...

Da, te rog mult vorbeste pentru interpelare si apoi ne intalnim cu ea si ii mai povestim. :)

Crăciun Florin spunea...

Bine Lilick.

vb spunea...

Sunt unul dintre prezenții la troita tvr la comemorarea din 13 iunie si abuzați de poliție
continuu fara sa fi incalcat legea. Mi se incalca grav dreptul la secretul corespondentei, dreptul la sanatate si dreptul la libera circulatie prin ascultarea convorbirilor telefonice si amenintari prin sms sau voce, prin oprirea in trafic si verificarea identitatii la ora 1 noaptea cand vin de la serviciu, efecuate cu un anumit scop, o masura politieneasca, metoda intimidarii. Cred că li s-a ordonat în mod expres să-mi asculte telefonul mobil personal pentru intimidarea celor care au opinii separate. Uitandu-ma in urma, cred ca prea mult s-a cheltuit sa nu mai spun bancuri politice, sa nu mai critic relele din tara asta. Am inregistrata la ipj.... o plangere ca mi se asculta telefonul mobil personal in august, am dat si nr. de mobil care mia trimis sms si de atunci am fost anchetat de 5 ori fara sa mi se spuna cine si de ce a facut-o. Amenintarea prin voce a fost facuta pe un nr necunoscut. In plus, prietena mea a fost vizitata de un politist banuit de mine ca el m-a amenintat si pe mine, la serviciul ei, si terorizata sa nu vina martora la proces. Ea stia si imi reprosa prin mobil ce declarasem eu cu o zi inainte la anchetatori, vizitatorul ei o intimida si pe ea, o teroriza, ea insasi facuse plangere la politie ca i se asculta telefonul mobil personal.
Pana acum nu m-au amendat, dar ce va urma? Eu fac naveta 70 km la un serviciu, am pe mama bolnava cu gr.III de handicap, intre anchete ma minunez pe internet ca se vorbeste pentru interpelare si apoi mai povestim ce are voie și ce nu are voie să facă jandarmul sau polițistul cu care avem, cumva de a face. Trebuie strânse rândurile, de către toți cei care consideră că democrația nu este o formă a statului totalitar.. Doamna Alina Gorghiu face eforturi enorme pentru democratie. Citesc cartea dansei „Medierea” si rezolva probleme ale omenirii, statale, nu cred ca purtatorii de pistol merita atentie din alta parte decat de la victimele lor. Iluminismul sublinia opinia: „URASC VICTIMELE CARE-SI RESPECTA CALAII!” acum 2 secole. Vasile B., 0762830855.

vvbb spunea...

„URASC VICTIMELE CARE-SI RESPECTA CALAII!”

Anonim spunea...

SANDULE, SPER CA NU TE-AI CACAT PE TINE CAND L-AI VERIFICAT PE ALA IN BAZA DE DATE PE STATIE!?=))))) SARACUL, ARE O PROBLEMA, NU SE POATE CACA ACASA, TRE SA SE CACE LA MUNCA. S-AU SATURAT ASTIA SA FACA SECTOARE DUPA EL:)))