marți, 18 octombrie 2011

O idee tembelă pentru o lege a securității

Cezar Preda a semnat o inițiativă legislativă pentru revenirea la securitatea de pe timpul lui Ceaușescu, în mod evident la cererea celor de la SRI care, schimbând personalul nu au renunțat la cultura organizațională a vechii securități și la năravurile de polițiști politici.

De pe site-ul Camerei Deputaților se poate lua tot materialul „probator”. Până la partea tehnică, modificările legislative propuse, intențiile autorilor de la SRI se văd clar exprimate în Expunerea de motive. Recomand celor care ajung pe aici să o citească cu mare atenție. Nu, nu este importantă gargara pe care o bagă securiștii băsescieni cu privire la NATO și EU, pentru că ideile din expunere și din lege sunt chiar contrare princiilor NATO și EU. Să ne amintim doar de faptul că aderarea la NATO a presupus angajamentul politic al României de a modifica legislația astfel încât respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului să fie filosofia de bază a statului, cerință inclusă și în momentul în care România a aderat la EU. Ce m-a șocat pe mine este susținerea securiștilor a faptului că întreaga lor activitate se face prin nerespectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, că pentru securitatea națională (se schimbă și noțiunea de siguranță națională cu securitate națională !) sunt necesare metode și procedee prin care acestea să poată fi încălcate în temeiul unei legi (art. 53 din Constituție), că securitatea națională este o instituție separată de angrenajul celorlalte instituții ale statului care concură la siguranța națională: apărare, ordine publică (poliție, justiție, administrație publică) etc. Se crează astfel, iar, un stat în stat.

Ideile din proiectul de lege Pl-x 499/2011 sunt deosebit de periculoase. Eu continui să îl citesc și este absolut necesar să fie dezbătut de opinia publică, de partidele parlamentare și neparlamentare, de societatea civilă. Proiectul este o catastrofă pentru națiune. Ne impune statul polițienesc. Nu cred că Băsescu este străin de mârșăvie.

Niciun comentariu: