Discuțiile sunt mai vechi. Înainte de producerea defecțiunii Stolojan-Stoica ideea unei fuziuni PNL cu PD și trecerea la PPE era o variantă valabilă de lucru. După defecțiune, PD trece de la stânga la dreapta, într-o noapte și devine din cel mai adevărat partid socialist, cel mai adevărat partid capitalist din România.
PNL are între membrii săi oameni cu orientări nuanțate. Unii sunt conservatori - curtați intens de PDL și FC -, alții centriști dar și social-liberali. Echilibrul PNL vine tocmai din faptul că este un partid de centru-dreapta, componenta aceasta fiind majoritară. Însă nu este exclusă componenta socială a partidului - nu socialistă, cum mănâncă rahat unii și alții -, România fiind o țară a cărei populație este eminamente săracă, consecință a sărăcirii în anii de dictatură comunistă la care s-au adăugat anii de „evoluție” capitalistă sub stindardul „gorbaciovist” purtat de Ion Iliescu. Peste „gorbaciovismul” lui Iliescu s-a suprapus „hapsânismul” lui Traian Băsescu și a clicii care l-a susținut pe timpul guvernărilor lui cu Boc și Ungureanu. Promovând libertatea omului, promovând drepturile și libertățile lui fundamentale nu poți trece cu vederea starea socială a majorității copleșitoare a populației. Avem o populație săracă, slab instruită, pentru care trebuie găsite soluții de evoluție astfel încât independența economică a individului față de stat să devină o realitate. În primul rând trebuie realizată independența economică a cetățeanului. Având ce să apere, cetățeanul va înțelege mai bine valorile liberale sau, de ce nu, creștin-democrate. Altfel, nu.
În fine. Să spunem că în contra opoziției unor membri ai PNL (de ex. Tăriceanu) care susțin rămânerea PNL în ALDE, alături de ceilalți liberali europeni, se adoptă decizia de a trece în componența Popularilor Europeni alături de PDL, UDMR, PNȚ-CD și probabil că urmează, FC și NR. Din adversari politici devenim prieteni politici urmând ca în conducerea PPE să ne reprezinte, nici mai mult și nici mai puțin, madam Boagiu și șovinul Tokeș.
Pe de o parte, intrarea PNL în PPE cu mărimea parlamentară și puterea administrativă actuală eclipsează puternic toate celelalte partide românești membre ale PPE. Tradiția spune că PDL se va împotrivi frenetic, va fec și pe dracu în patru ca PNL să nu fie admis în PPE. Normal. Își pierde poziția de partid de dreapta dominat în România în varianta PPE. PNȚ-CD va fi și el împotrivă. Are și el o poziție de apărat, cea de cel mai vechi partid istoric român afiliat PPE. Pe care o va pierde. UDMR va acuza liberalii de naționalism, de antimaghiarism etc. Totuși, PPE va accepta aderarea PNL pentru că va reveni, astfel, la putere în PE și dominant în statele membre ale UE. Nu este exclus ca exemplul PNL să fie un imbold și pentru alte formațiuni liberale europene în condițiile în care liberalii din alte țări sunt fie slab reprezentați în propria țară sau au mai degrabă apucături social-liberale, unii chiar socialiste.
Această aderare ar fi o puternică mișcare politică care ar putea duce la bipolarizarea vieții politice la noi. Pentru PDL, PNȚ-CD, FC și NR ar fi bomboana pe coliva decesului politic. Este evident pentru cine are ochi să vadă și urechi să audă. PNL ar deveni cel mai puternic partid de dreapta din România iar PPE ar „recomanda” celorlalte formațiuni politice românești să formeze alianțe cu PNL, partidul majoritar, dacă nu acceptă absorbția lor pentru a forma o singură structură politică de dreapta. Asta ar însemna că vom deveni colegi cu „prietenul” Băsescu, cu „prietena” Elena Udrea, cu Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu, cu Roberta Anastase, cu Stolojan și Stoica, cu Mihail Neamțu atârnat de funia cu usturoi și ... Deja am o senzație de scârbă.
După ce văd realizată intenția voi decide ce și cum. Până atunci o iau ca informație plauzibilă însă puțin realizabilă. Nu îmi place dogmatismul PPE. Nu îmi place renunțarea la identitatea națională - culturală, religioasă, etnică etc. - pentru a satisface orgoliile imperiale ale puternicilor europeni de azi. Nu vreau să devenim un fel de PDL. Nu vreau să cred că liderii PNL urmează să se comporte ca Traian Băsescu. Îmi repugnă ideea.
4 comentarii:
Mai e un grup in care se afla dreptacii britanici si cei cehi. ECR parca se numeste. Pe de alta parte Orban , desi la PPE , e pentru suveranitatea nationala. Si Orban si-a mutat partidul in 2000 de la ALDE la PPE iar ce a mai ramas nu a mai intrat in Parlament.
Anonim,
Mulțumesc pentru exemplele date. Sunt utile. Orban se pare că a devenit un exemplu.
Wooooa, ''unii sunt conservatori - curtați intens de PDL și FC -, alții centriști dar și social-liberali''.
Daaaa, deci un partid deosebit, deci ceva extrafin!
Fascinati, maidanezii au cazut in propriul cacat, gunoaiele s-au ascuns sub zapada, tiganii au dat mai incet maneaua ca sa faca loc predicii popii de la megafon, iar cocalarii soselelor au ratat pietonii de pe zebre.
Dar stai! I-ai uitat insa pe fostii ceisti de la graniceri, actualmente piscotari mitomani si pe fostii ciobani agramati, actualmente mafioti agramati cre(s)tini.
Hai sictir tuturor si sa platiti bine furaciunile cuplului fatal basescu-udrea, cautionate de blatistii ponta si antonescu, pupati in cur de ratatii cu blog si fumuri in capetele seci!
Vai ce elegant ești @emigrant ! Surprinzător de concis.
Trimiteți un comentariu