În nemernicia mea am crezut, la un moment dat, că Băsescu va deveni un bunicuț drăguț pentru nepoțeii aduși pe lume de cele două fete cucuiete pe care le-a crescut. Aiurea. Chiar am fost nemernic. Cap sec, ce mai !
Băsescu s-a înscris în PMP. Este un pas major. Explicațiile cu care a motivat acțiunea sunt puerile.
„Sincer, nu am crezut că după ce îmi termin mandatul de preşedinte al României mă voi mai înscrie într-un partid. Iată că mă obligă să o fac şi am câteva motive pentru acest lucru. Primul şi cel mai important motiv al revenirii mele în viaţa politivă este legat de ceea ce se întâmplă începând cu data de 22 decembrie 2014, o campanie furibună de denigrare a celor două mandate pe care le-am avut ca preşedinte al României, de negare a transformărilor prin care a trecut ţară în acest interval de 10 ani, extrem de importante, care au consolidat statul de drept şi, de asemenea, eforturile uriaşe pe care le depun trusturile mass-media, dar spre surprinderea mea şi instituţii ale statului pe care le-am consolidat în timpul mandatelor, pentru discreditarea mea personală. De aceea, singura soluţie pe care o am este să revin în viaţa politică şi să îmi apăr şi cele două mandate şi să mă apăr şi pe mine în faţa valului de denigrare” - Medifax.
De ce ? Pentru că individul readuce în prim-plan lupta lui cu Dan Voiculescu și PSD. Sau cu o parte a PSD. Este o luptă pentru putere. Este o luptă în care el vrea să aducă pe susținătorii lui. Este o luptă în urma căreia să „rămână” cu mai mulți susținători. A intuit bine. Peste nivelul de înțelegere a multor jurnaliști și analiști politici. Destrămarea Trustului de presă INTACT va lăsa mulți „orfani” pe drumuri. Tăriceanu a început acțiunea luând „caimacul”. L-a luat pe Daniel Constantin cu tot partidulețul și finanțarea disponibilă. Tăriceanu i-a luat fața lui Oprea. Generalul umbla de mai mult timp pe la subsolul PC (ca boschetarii), Piedone fiind una din ținte. A reușit. Piedona va candida din partea UNPR. Nu cunosc situația din țară, cred că Oprea va mai avea succese. Este însă în luptă cu Tăriceanu. Cât despre PPU-ul condus de Grapini în numele și pe seama lui Dan Voiculescu, despre morți numai de bine.
Denigrarea mandatelor lui Traian Băsescu nu a început după 22 decembrie 2014. Minte ca o gazetă americană. A început mult mai înainte, atunci când a luat măsuri zise „de dreapta” pentru „redresarea” țării. Aiurea. Au fost măsuri pentru acapararea unei puteri cât mai mari. A distrus pur și simplu viitorul persoanelor care nu îi recunoșteau autoritatea. A lovit în cadrele militare, în funcționarii publici cu statut special, în funcționarii statului care s-au opus măsurilor abuzive, de multe ori ilegale (cercetările procurorilor din aceste zile confirmă abuzurile băsiste din acele zile !), a lovit în micii investitori dar și în salariații acestora, a lovit în pensionari și mai grav, a lovit în zonele sociale în care PDL nu avea audiență.
Băsescu se laudă că a salvat țara. Vorbește prostii. Zilele de astăzi confirmă faptul că Băsescu a prăduit țara. Cei care au avut putere de decizie pe timpul „domniei” lui sunt în diferite faze ale cercetărilor penale. Practic, cei cu care Băsescu se laudă că a salvat țara dau cu subsemnatul la procurori și se apără în fața instanțelor de judecată pentru acuzele aduse de procurări. Majoritatea cauzelor penale sunt pentru acte de corupție ! Este inadmisibil să apreciezi că salvarea unei țări se poate face prin corupția generalizată - emblemă a guvernărilor băsesciene ! Dacă se admite așa ceva, atunci ar cam trebui să dispară instituția penală a corupției ! S-ar întoarce lumea pe dos.
Cât privește instituțiile statului care ar încălca drepturile omului este evident că Băsescu se referă la procurorii DNA și DIICOT care au dosare în lucru sau finalizate în care sunt învinuiți sau inculpați „luptătorii lui” pentru „drepturile omului”. Se mai referă Băsescu și la judecătorii de la ICCJ și de la instanțele subordonate care îi condamnă „soldații” pentru acte și fapte de corupție, pentru evaziune fiscală, pentru îmbogățire fără just temei, pentru înșelăciune ... nu o să înșir toate ticăloșiile făcute de aceștia.
Băsescu se leagă și de Președintele Klaus Iohannis care a declarat că nu are ce vorbi despre el, despre Băsescu, că îi urează „pensie ușoară”. Pentru Băsescu este chiar cea mai mare problemă atitudinea lui Iohannis. Este o problemă pentru că nu îl bagă în seamă. De aceea, prin gazeta proprie - Evenimentul Zilei -, și prin „jumătatea” de televiziune la care are acces - B1Tv -, Băsescu îl atacă constant pe Klaus Iohannis. Din întâmplare, facebook mi-a adus în fața ochilor postarea unei băsiste înfocate. Când m-am uitat la datele despre ea am văzut „lucrător la EvZ”. Individa recomanda blocarea „iohanniștilor”.
Este interesantă ideea lui Băsescu. Vrea ca PMP să renunțe la un „P”. Să renunțe la denumirea de „partid” din titlu. Îl copie pe Tăriceanu care a făcut un pas asemănător. Și-a denumit partidul ALDE, o adresă directă către grupul parlamentar european unde se găsesc partidulețe de stânga (unele foarte la stânga) dar și partidulețe de centru, mai aproape de liberalismul socialist european. De fapt, după fuziunea cu PC, Tăriceanu a introdus ca element de doctrină „social-liberalismul”. Un fel de socialism de „dreapta”. O mare ciudățenie politică, însă trebuie să acceptăm ideea că hârtia suportă orice. Băsescu vrea să se renunțe la un „P” pentru a aduce în cadrul „Mișcării Populare” și alte grupuri politice. El spune că de dreapta. Eu cred că și cele de stânga, mai ales după ce a făcut afirmația că țara nu mai trebuie guvernată după doctrine ci după priorități.
„Traian Băsescu a afirmat că România nu trebuie guvernată în funcţie de doctrine, ci de priorităţi, lucru care se întâmplă în majoritatea statelor europene”.
„Trebuie să acceptăm că în interiorul Mişcării Populare pot fi curente şi mai la stânga şi mai la dreapta, decât, spre exemplu, opţiunea de dreapta pe care eu o afişez fără reţinere” - Mediafax (aici).
Băsescu lovește în „doctrinarul” Tăriceanu, în „interesul național” al lui Gabriel Oprea, lovește în noul PNL unde speră să afle o parte dintre „soldații” săi (am senzația că îi va găsi !), lovește în PSD - devine atrăgător pentru pesediștii pragmatici care vor „suferi” după alegerea lui Dragnea ca „mare conducător” -, devine atrăgător și pentru M10-iștii lui Macovei care nu prea mai au „aer”. Nu mai spun de Geoană și partidulețul lui care, intrând în viitoarea Mișcare Populară poate rămâne „șef” peste gașca socialistă. Nu este nici o contradicție aici, din moment ce Mișcarea Populară va adopta „politica priorităților”, priorități care nu au culoare politică. Ia uite ce spune Băsescu:
"Priorităţile nu prea ţin cont de culoarea politică", a spus fostul preşedinte, adăugând că nicio doctrină nu poate spune că nu ne sunt necesare autostrăzi, că nu trebuie modernizat sistemul de sănătate sau de educaţie, că "unirea cu Moldova nu este o prioritate şi că ea nu trebuie construită şi să avansăm în direcţia aceasta" - Mediafax.
Aici, cu politica „priorităților”, Băsescu intră pe terenul „interesului național” al UNPR. Va fi mare bătălie între cele două formațiuni, pentru că și Mișcarea Populară va fi, de fapt, tot o uniune. Mai slăbut, ALDE condus de Tăriceanu va avea puține variante de mișcare, în caz că vrea să rămână în viață.
Am văzut intențiile lui Băsescu. Ca orice minciună, are puțin adevăr și multă gargară cu pioneze. De la declarații la fapte este însă cale lungă.
Ca prioritate, ca să mă adaptez vremii, îmi doresc o clarificare a fuziunii cu PDL. Câți noi colegi de la PDL vor deveni foști colegi, câți dintre vechii colegi vor deveni MP-iști etc. Este o mare ocazie pentru PNL să își pună în ordine structurile interne. Nu de alta, dar Băsescu a mai făcut o declarație interesantă:
„Acestea sunt câteva motive, în afară de motivul major, că nemaiputând lăsa moştenire un PDL, o să las o Mişcare Populară”.
Cu excepția, probabil, a celor din fostul PDL care rămân atașați de vechiul partid și consideră normală fuziunea cu PNL, ceilalți nu vor avea nici o greață să urmeze calea arătată de Băsescu în aceste declarații. Să nu uităm că Băsescu este alături de Viktor Orban al Ungariei când afirmă că liberalismul este o doctrină depășită, moartă, incapabilă să răspundă „urgențelor” vieții și evoluției cotidiene. Ca Băsescu au fost mulți, mulți alții. Oameni politici care au adoptat tot un fel de doctrină „talmeș-balmeș” și care au clacat în timp. Toți au ajuns la dictaturi personale. Majoritatea și-au încheiat viața ajungând în fața plutoanelor de execuție sau s-au sinucis. Unii au murit urâți și discreditați de către generațiile care i-au urmat (bine, recunosc, nu au avut avantajul legii lui Dragnea a combaterii denigrării sociale).
Pentru că a intrat în viața politică și a devenit foarte activ este normal să îl am în atenție pe Băsescu. Următorul lui pas va fi o poziție socială cu etichetă de demnitate publică. Primăria generală a Bucureștiului sau un fotoliu de senator. Ba chiar cea de prim-ministru. Evenimentul Zilei și jumătatea fidelă de la B1Tv vor pune accent pe astfel de posibilități.
Voi avea de lucru. Va fi mare război mediatic. Politic, nu prea. Pentru că în politică are puterea cel care are mai multe voturi. În media ies în evidență cei cu gura mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu