sâmbătă, 31 octombrie 2015

Este tragic. Oameni care au murit degeaba, oameni răniți care vor suferi degeaba.

Tragedie. Până acum sunt 27 de morți și peste 150 de răniți ca urmare a unui incendiu care nu ar fi trebuit să aibă loc. Grandoarea și prostia au ucis și au rănit cumplit. În spitale sunt oameni cu situația incertă, arși pe suprafețe mari ale corpului. Furia este maximă.

Urmărind evenimentele, aseară și mult în noapte, siderat de tragedia ce s-a petrecut, am fost deranjat, cumplit, de un maimuțoi care avea alte alea în cap. Gabriel Oprea, ministrul de interne care repeta ca un papagal că el conduce un comandament pentru situații de urgențăcare funcționează 24 din 24”. Asta era marea lui grijă. Să arate că el conduce un comandament „24 din 24”. Lozincă idioată pentru o minte de cretin.

Am pus pe facebook niște postări. Le pun și aici. Deocamdată nu spun mai mult. Fierbe sângele în mine de furie. Pentru tragicul eveniment dar și pentru apariția (deși aparent normală) maimuțoiului de Oprea.

„Cumplită tragedie ! Este cumplită pentru că nu ar fi trebuit să aibă loc. Am stat aseară să urmăresc evenimentul în direct la Tv. Unii m-au scârbit. Realitatea Tv prezenta o stingere de incendiu de pe aiurea. Fără nici o legătură cu tragedia. Doar Digi24 și RTV aveau la fața locului reporteri. TVR, ProTv, Antena 1, Canal D nu aveau treabă cu tragedia. B1Tv o spăla pe Elena Udrea. O presă de tot rahatul. Ba, la Realitatea, Hoandră anunța 20.000 de morți !

Trebuie să apreciez, cu tristețe totuși, că SMURD și sistemul de urgență creat de Raed Arafat și-a dat examenul cu bine. Faptul că în spitale nu au fost suficiente locuri în sistemul de urgență pentru „arși” este altceva. Sunt enorm de mulți într-un timp extrem de scurt. Unele date spun de 180 de „arși” cu diferite grade de afectare. Este enorm. Nu trebuiesc criticate spitalele. Nu au mai fost confruntate cu astfel de „cifre”. Și asta în București ! Îmi este groază să mă gândesc la o situație asemănătoare în altă localitate din țară. Într-una mai mică, de exemplu, unde există doar un spital sau nici atât. Și totuși, va trebui ca imediat să existe oameni care gândesc învățăminte din această tragedie. Să vadă că un simplu eveniment cultural poate produce o catastrofă și să gândească măsurile de prevenție generale (undeva s-a produs fisura care a dus la tragedie !), măsurile de asigurare pentru fiecare eveniment în parte (de exemplu verificarea locației unde se cere folosirea unor articifii etc.), măsurile de intervenție și sprijin al posibilelor victime etc.

Păcat ! Tragic eveniment. Nu pot trece cu vederea multe lucruri. Nu le spun acum”.

Mă deranjează că la tragedia de aseară se adaugă dorința unora de a exagera. Dacă la unii oameni este scuzabil, la cei din presă sau la unii politicieni este inadmisibil. Iar cei din presă sunt cei mai nocivi.

Sistemul medical și de intervenție nu poate fi structurat pe tragedii ! Pe catastrofe. Este structurat pe accidente, pe evenimente din viața normală. Inclusiv colectarea de sânge. Există niște limite fizice în toate tipurile de prevenții. Numărul de medici, de asistente, alt personal de asistență, mijloace de colectare a sângelui, mijloace de conservare a lui, specialiști care să lucreze în domeniu. La o tragedie totul este insuficient. Tragediile nu se produc zilnic. De aceea sunt tragedii.

Cât privește „deștepții neamului”, cred că nu ar mai trebui ascultați. Produc mai mult rău decât bine”.

Nimic nu îmi displace mai mult decât jurnalistul sau fotograful care vrea să surprindă în direct moartea. Și aseară, în plin efort al unor oameni de a salva vieți se băgau ca scaiul în față jurnaliști care vroiau ei să fotografieze, să ia interviuri de la oamenii cu ochii rătăciți de spaimă, să vadă el vre-o mamă care își plânge copilul mort, să umple el, jurnalistul lui pește spațiul vital de supraviețuire al victimelor accidentului, să transmită el că el și nu altul dă cele mai bune știri despre moarte și morți. Umblau ca bezmeticii printre polițiști, pompieri, medicii de la SMURD, își băgau ei aparatele de filmat și fotografiat să fie ei cei dintâi.

Mare scârbă am față de aceștia. Cred că erau mai mulți decât cei care încercau să salveze vieți. Sufocau viața, atâta câtă mai era în corpul victimelor”.

Jurnaliștii de doi bani bucata și Gabriel Oprea au fost cei neaveniți la această tragedie.

La Digi24 au prezentat evenimentul permanent însă au comis și ai lor gafe impardonabile. La un moment dat au „aflat ei pe surse” că sunt 40 de morți deși oficial erau doar 25. Apoi, tot de la un reporter al lor au aflat, tot pe surse, că într-o bancă se va amenaja o sală pentru primirea „arșilor” pentru că în spital nu mai erau locuri ! Trebuie să fi tare bolnav cu capul să debitezi astfel de enormități.

Alți jurnaliști „criticau” faptul că ambulanțele (indiferent de unde) au „întârziat” 30 de minute. Chiar se lăudau că ei au observat „disfuncția” sistemului de urgență. Niște cretini. Cretini sadea. Minte, ioc. Idioții nu judecă. Nu au capacitatea să raționeze. Să judece timpii în astfel de situații. Numai deplasarea de la locul de staționare la locul unde s-a produs evenimentul ia un timp. În București îndeosebi. Nu mai spun despre situația în care personalul unor astfel de ambulanțe este adus de acasă sau este luat dintre persoanele care asigură într-un spital garda.

Media românească a picat examenul competenței. Sunt sadici, sunt lipsiți de empatie, sunt inumani.

Niciun comentariu: