duminică, 4 octombrie 2015

Bogdan Aurescu în „război” cu habarniștii.

Agerpres (aici). Bogdan Aurescu la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept a Universității București.

Ca ministru tehnocrat, vă rog să deveniți profesioniști veritabili, pentru că sunt unii care cred că a fi tehnocrat sau profesionist este un dezavantaj. Dimpotrivă, eu cred că cei care spun acest lucru sunt neserioși, poate nu au trecut examenul la Drept Roman

Asta înseamnă de fapt să fii tehnocrat și profesionist: să fii priceput în ceea ce faci, să știi să rezolvi problemele, să duci țara înainte. România are nevoie de elite, de oameni conștiincioși și serioși, are nevoie de oameni care să își facă datoria, să ducă la bun capăt proiectele pe care le încep, să lase ceva durabil în urma lor. Până la urmă suntem ceea ce facem și lăsăm durabil în urma noastră, fie că e vorba de un proces câștigat, de un tratat bine negociat, de o hotărâre de instanță corectă, de un contract bine făcut”.

Nu pot fi decât alături de el. Are perfectă dreptate. România are nevoie de profesioniști însă ... ei bine, are parte de habarniști. Habarniști acoperiți de un carnet de partid, de relațiile de multe ori dubioase cu puternici ai zilei, de o finanțare la fel de dubioasă și de o disponibilitate a parlamentarilor români de a face praf toate legile bune ceva de speriat.

Și mai spun ceva. Ceva în care cred. Administrația publică, de la centru și până la comună trebuie să atragă cei mai buni profesioniști. Nu poți lucra în interesul comunității, în interesul unei întregi țări cu „resturile” de la privat ! Salariul la stat trebuie să fie stimulativ iar criteriile de ocupare a funcției trebuie să fie draconice. În funcție de vârsta și experiența candidatului. Mai mult, o funcție de conducere la stat va trebui să fie ocupată de către cei care lucrează în compartimentul respectiv, cunoscători ai problemelor, nu de către pilele politicienilor. Diplomele de absolvire ale unor facultăți nu sunt suficiente și nici gargara cu pioneze botezată „interviu”. Cunoașterea unor reguli nu garantează priceperea în aplicarea lor.

Are dreptate Aurescu. Îmi place.

Niciun comentariu: