Am citit la Agerpres informații despre întâlnirile la nivel înalt ale lui Ponta în Iordania.
Vreau să tratez partea serioasă a informației, nu să o duc în derizoriu.
Sunt câteva elemente care pun vizita lui Ponta în Iordania într-o lumină favorabilă.
Revenirea la relații mai bune sub aspectul economic, al relațiilor de schimb. Comerțul cu Iordania există însă este slăbuț. Vinovații suntem noi, pentru că am vrut să fim mai catolici decât Papa pentru a accede în Spațiul Schengen. Nu am acces, nici nu vom accede în curând (summmi-ul JAI care urmează nu va avea un vot favorabil nouă. Olanda și Finlanda nu ne consideră suficient de evoluați pentru a accede în Spațiul Schegngen !).
Din ce am înțeles, se va umbla la legislația consulară cu privire admiterea în România a cetățenilor din Iordania care vor să vină la studii, pentru afaceri și turism. O spun sincer, mă bucur ! Cu Turcia avem aceleași probleme. Ambasadorul Iordanian la fel ca cel turc a ridicat problema politicii României în materie, politică care a descurajat relațiile normale dintre statele noastre.
Căutând să fim mai catolici decât Papa pentru Schengen, am închis ușa'nas partenerilor deveniți tradiționali. Cu turcii trebuie făcut la fel. Cu alte state, de asemenea. Noi stăm cu ușa încuiată iar Olanda profită, stând cu ea larg deschisă. Nu mai spun de Germania sau Franța, de Italia și Spania etc. Este timpul să spunem „Stop !”.
Este timpul să clarificăm politica de admitere în România, chiar de atragere, a „creierelor” din alte state. Este timpul să oferim oportunități studenților străini care învață în România. Să le permitem să își caute și să își găsească un loc de muncă. Să favorizăm competiția între studenții români și străini pe piața muncii. Pe termen scurt, imigrația va pune în dificultate migranții români pentru muncă în statele membre ale UE. Locurile de muncă (de slabă calitate) vor fi ocupate de imigranții din Siria, Irak, Afganistan etc. Nu este exclus ca și locurile de muncă înalt-calificate să fie ocupate de aceștia. Avem posibilitatea să favorizăm rămânerea în țară a românilor prin liberalizarea pieței muncii. Măsurile din codul fiscal nou nu prea fac așa ceva. Va trebui revăzută problema. În fine, nu ne va strica imigrația pe care o putem controla. Numai să știm cum.
O altă problemă interesantă în dialogul de azi cu Iordania este cea privind refugiații și modul în care Iordania rezolvă această problemă. Sunt confruntați cu ea de aproape 4 ani așa că au o experiență pe care o pot împărtăși cu noi. Avem nevoie de experiența iordanienilor, de cea a turcilor. Nu strică să trimitem specialiștii noștri pe teren, în Iordania și Turcia, pentru a învăța ceva util nouă cât de curând. Vrem sau nu, vom primi imigranți. Mulți-puțini, nu mai are importanță. Important este să știm cum să administrăm problema. Să devenim eficienți și să reducem posibilitatea producerii riscurilor inerente fenomenului. Să fim atenți la fenomenele provocate de imigranți în Ungaria, Austria, Germania, Suedia, Finlanda. Să vedem cauzele și să gestionăm în așa fel situația la noi pentru a limita dacă nu putem evita complet, consecințele acestor fenomene.
Revenirea României la rolul de mediator zonal este iar o problemă de interes. Revenirea la masa medierii israeliano-palestiniene ar fi un pas înainte. Din moment ce problema se discută în Iordania, înseamnă că există un interes din partea Iordaniei ca România să revină cu mediatorii în zonă. În Iordania există o populație de palestinieni importantă. Nu este rău.
Cât privește „meritele” lui Ponta în această problemă, mă abțin. Este foarte implicat ministerul de externe și, mai ales, este implicată Președinția României. Invitația pe care Ponta o va face Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei de a vizita România are suportul Președintelui Iohannis.
Când Ponta face ceva normal simt că nu este în regulă. De ce oare ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu