vineri, 23 octombrie 2015

Moartea polițistului ne arată că sistemul MAI este putred.

Am participat la discuțiile pe facebook legate de moartea polițistului. Am constatat că sunt mai mult emoționale și orientate către obținerea unei satisfacții sociale imediate prin demisia sau demiterea lui Gabriel Oprea, ministerul administrației și internelor.

Au și emoțiile rolul lor. Pe mine mă interesează să vedem care sunt cauzele care au dus la tragedie, pentru că nu este singura tragedie în care sunt implicați polițiștii. Mă refer aici doar la tragediile care îi au ca victime fizice pe polițiști, fără însă să uit că în spatele lor sunt și alte tragedii tratate cu superficialitate de către public fie din cauza lipsei de cunoștințe, fie din cauza indiferenței, fie din cauza emoțiilor care opresc rațiunea.

Ministrul Gabriel Oprea se folosește de demnitatea publică în mod abuziv, pentru confortul personal. Nu este sigurul demnitar cu astfel de apucături. Este evident vinovat pentru tragedia produsă, este autorul moral al ei, nu mai mult, pentru că există prevedere de lege care pune în sarcina polițistului care a condus coloana oficială răspunderea pentru accident. Gabriel Oprea se va apăra de răspunderea directă prin faptul că el a fost beneficiarul coloanei oficiale, nu conducătorul ei. În mod sigur va spune că ofițerul care a condus dispozitivul avea obligația să ia deciziile necesare pentru prevenirea accidentelor. Inclusiv reducerea vitezei de deplasare pentru a preveni producerea unui accident de circulație și a proteja, astfel, pe beneficiar. Sunt sigur că va exista o astfel de apărare din partea lui Oprea.

Pe undeva va avea dreptate. Răspunderea pentru deplasarea unui demnitar cu coloană oficială aparține șefului de dispozitiv, ofițer de poliție. Răspunderea pentru accident o are conducătorul auto, fie din cadrul dispozitivului fie unul din participanții la trafic care a circulat periculos. Ofițerul care conduce dispozitivul este cel care ia deciziile. Procurorul de caz va analiza aceste aspecte și nu vina morală a lui Gabriel Oprea. În acest caz.

Gabriel Oprea poate fi însă judecat pentru abuz în serviciu și folosirea abuzivă a resurselor ministerului, în interes personal, dacă și numai dacă primul-ministru sau Camera Deputaților / Senat cer anchetarea lui penală pentru aceste fapte.

Elemente sunt. Procurorii au constat că poliția rutieră are zilnic misiuni de însoțire a ministrului Oprea. Bine, legea îi permite să își aprobe coloane oficiale însă există o prevedere de lege care spune că el, ca ministru, poate apela la ele în situații deosebite. Deplasarea la și de la servici precum și la diferite activități legate de serviciu nu pot fi activități deosebite pentru ministrul de interne și activități curente, obișnuite pentru ceilalți miniștri. Este evident un abuz din partea lui Gabriel Oprea. Un abuz care costă bani. Toți cei angrenați în activitatea de însoțire a lui Oprea, plecând de la oameni dar și punând accent pe mijloacele folosite consumă resurse ale ministerului care sunt luate de la activități în folosul comunității locale. Comunitate care este privată, astfel, de serviciul polițienesc necesar menținerii ordinii publice prevăzute de lege.

Plecând de la folosirea resurselor ministerului ajungem la o întrebare esențială: cum sunt cheltuiți banii publici ?

Nu am de gând să tratez emoțional cazurile. Ele au, în general, cauze care le generează. Aici avem un abuz al ministrului de interne în folosirea resurselor ministerului. Faptul că salariații ministerului au încălcat legile și reglementările în vigoare în materie este răspunderea lor. Există prevedere legală care îi obligă pe salariații ministerului să nu execute acele acțiuni/operațiuni care nu sunt legale sau care îi pot pune în pericol. Sunt și excepții însă nu este cazul aici. Este evident că salariații ministerului nu se opun cererilor abuzive. Este vorba despre o mentalitate greșită, menținută ca urmare a modului în care funcționează Guvernul. Un guvern abuziv va avea funcționari cu comportament de slugă. Legile vor fi încălcate nu doar de demnitari ci și de funcționari. Când demnitarul va cere ceva ilegal, funcționarul îi va satisface cererea pentru a nu pierde funcția publică. Toate activitățile cu caracter ilegal vor păgubi cetățeanul. Atât cât privește realizarea funcției publice cât și susținerea financiară a activității. Nu mai sunt bani de la buget - pentru că au fost consumați pentru satisfacerea vanității demnitarului -, nu sunt bani pentru soluționarea cererii sau nevoii cetățeanului. Iar asta este cea mai gravă problemă.

Moartea polițistului este stupidă. Nu era în serviciul public. Coloana oficială a funcționat în afara condiției legale a stării „deosebite”. Dispoziția lui Oprea să i se asigure o coloană oficială este un abuz în serviciu. Sper ca procurorul de caz să observe aceste lucruri pentru că ele sunt evidente. În registrul poliției circulație trebuie să existe o cerere/decizie de punere la dispoziție a coloanei oficiale.

Demisia lui Oprea este doar o consecință a evenimentului. De onoare sau nu, ea trebuie să se producă. Sper ca în Parlament să existe o inițiativă de constituire a unei comisii de cercetare a modului cum Oprea își îndeplinește atribuțiile la minister cu accent pe abuzul în serviciu și folosirea abuzivă a resurselor ministerului. Ar fi timpul ca demnitarii să lucreze în interesul societății și nu să fie preocupați doar de bunăstarea lor și satisfacerea vanității.

Niciun comentariu: