joi, 17 martie 2016

Gâdea cu „Sinteza Zilei” la Antena 3 are iar o „recunoaștere” costisitoare.

Agerpres (aici).

În esență, CSM constată, în urma verificărilor și analizelor Inspecției Judiciare că la data de 18 februarie 2016, în contextul punerii în executare de către organele fiscale a hotărârii judecătorești rămasă definitive pronunțată în dosarul ICA, la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, moderatorul (nu îi spune numele dar noi știm că este Gâdea !) a manipulat grosolan realitatea și s-a folosit pervers de un interviu din anul 2014 al Laurei Kodruța Kovesi, cu scoaterea declarațiilor din context, pentru a induce ideea că procurorul general al DNA le dă dreptate și executarea silită este un abuz.

Textul este lămuritor:

S-a constatat că aspectele prezentate în cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului menționat și, într-o succesiune aparent logică și etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate inițial de doamna procuror. Mai mult, în cadrul emisiunii s-a afirmat permanent și s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror șef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești definitive”.

Prin exprimarea unei astfel de concluzii în chiar tema emisiunii s-a urmărit subminarea încrederii publice în corectitudinea analizei făcute de procurorul șef al DNA în cadrul interviului din anul 2014 și implicit în privința activității profesionale a procurorului șef al DNA. Plenul Consiliului a constatat că prin modalitatea de lansare în spațiul public în mod trunchiat, părtinitor și manipulativ, a unor afirmații exprimate de doamna Laura Codruța Kovesi (...) în cadrul unui interviu anterior, s-au depășit limitele libertății de exprimare și ale dreptului la informare, aducându-se atingere reputației profesionale a acesteia”.

CSM va sesiza CNA, au un protocol de colaborare instituțională în acest sens. CNA are, astfel, un rezultat ca urmare a unei analize efectuate de o instituție competentă. Probabil că are suficiente dovezi care să sprijine CNA să constate existența încălcării legii de către Mihai Gâdea și echipa lui de zgomote și să stabilească o sancțiune. Pe de altă parte, Laura Kodruța Kovesi are un document oficial la îndemână să deschidă o acțiune în civil pentru pagube.

Hotărârea CSM, definitivă, prin care se constată că i-a fost afectată Laurei Kovesi reputația profesională, nu lasă loc la alte interpretări. O instanță de judecată investită cu judecarea unei pricini între Kovesi și Mihai Gâdea în solidar cu Antena 3 va accepta proba CSM.

Sper că va merge mai departe Kovesi. Este singura posibilitate ca jurnaliștii să nu se mai joace cu adevărul, să nu îl mai deformeze. Puși la plată pentru toate măgăriile făcute, vor ajunge la fundul sacului dacă nu la dispariția postului Tv devenit un focar de infecție socială.

Niciun comentariu: