Am luat imaginea de pe Google. Ea este și pe pagina Agerpres (aici) de care mă folosesc pentru acest punct de vedere.
Genomul uman ne spune, din ce în ce mai clar, că omul modern nu are ca singură sursă a existenței sale homo sapiens ci că sunt mai multe surse care au avut de a face unele cu altele timp de mii de ani. Mai explicit, de această dată, oamenii de știință au formulat aprecieri care ne apropie de adevăr:
„Populațiile non-africane studiate au avut aproximativ 1,5 până la 4 la sută moștenire genetică de la Neanderthal, a spus Akey. Populațiile africane nu au nici strămoși neanderthalieni, nici denisovani, pentru că aceste două specii nu au fost niciodată pe acest continent”.
„Neanderthalieni robuști au prosperat în Europa și Asia într-o perioadă cuprinsă între aproximativ 350.000 de ani în urmă și momentul dispariției lor rapide acum aproximativ 40.000 de ani”.
Micile-mari informații despre apariția și evoluția omului destramă miturile biblice, cu Adam și Eva. Până acum s-a afirmat că a existat o singură evoluție a omului. Apărut în Africa, migrat în Asia și Europa și de aici în America pe timpul unei glaciațiuni. Ei bine, se pare că nu este așa.
Din moment ce omul de neanderthal este acceptat cu o vechime de 350.000 de ani, din moment ce omul denisovan este acceptat ca fiind „străvechi”, din moment ce genetic s-a constatat că mai există o specie umană, încă necunoscută, toate acestea în afara Africii, legăturile genetice între populațiile apărute în Africa și populațiile umane din afara Africii apărând abia la urmașii coloniștilor din Africa care sunt considerați strămoșii omului modern, din moment ce s-a constatat că populațiile africane moderne nu au legături genetice cu celelalte populații umane, atunci putem merge cu mintea mai departe și construi noi teorii care se pot sau nu confirma pe măsură ce următoarele cercetări ne vor da mai multe date.
Teritoriul Africii a fost mai atent cercetat pentru a găsi rămășițele primilor oameni. S-au găsit. Unele rămășite vorbesc despre „homo” cu o vechime de aproape 2,5 milioane de ani, ce este mai vechi fiind considerat că ar fi strămoșii acesteia. Acum, întreaga teorie construită cu atâta migală în timp începe să se clatine.
Omul de Neanderthal și Omul Denisovan devin specii umane de sine stătătoare, nu subspecii ale Homo Sapiens, pentru că nu au un strămoș comun ! Ba, mai este în atenție și o altă specie umană care și-a pus amprenta genetică în existența unor populații fără însă a avea și o existență antropologică.
Este evident că va trebui să mai așteptăm clarificarea situației. Așa cum Africa a fost „invadată” la un moment dat de antropologi va trebui să vedem cum va fi invadată Europa și Asia, ba chiar și America pentru a vâna strămoșii neanderthalienilor, ai denisovanilor și a descoperi acea specie necunoscută dar cu amprentă genetică.
Îmi place ce aflu. Acum suntem încă tributari modelului „homo sapiens”. Ne considerăm urmașii „imigranților” africani care, potrivit „legendelor științifice” (?!), au învins pe neanderthalieni și le-au luat locul în spațiul locuibil european. Dar dacă nu este așa ?
Din moment ce omul de neanderthal s-a împerecheat (unii savanți au pronunțat cuvântul „promiscuitate”, ceea ce mă face să îi consider complet neserioși !) cu homo sapiens și a rezultat europeanul modern, de ce să nu consider că aveau un genom asemănător ?! De ce să nu consider că omul de neanderthal a fost dominant (cel puțin aici în Europa și o parte din Asia) și în miile de ani de viață în comun cu homo sapiens au format împreună o nouă specie ?! Din moment ce populațiile africane actuale nu au semnătura neanderthalienilor și a denisovanilor înseamnă că formăm specii înrudite. Cu un plus genetic al europenilor și asiaticilor, precum și al americanilor.
Va trebui să acceptăm că ne apropiem de momentul în care evoluția omului, așa cum este acceptată astăzi, după ce a fost profund afectată de evoluționism, va fi rescrisă.
Eu îmi doresc să aflăm cum a evoluat omul european, omul de neanderthal. Văzut doar ca o brută, văzut doar ca un primitiv se pare că își cere dreptul la recunoaștere. Pentru că trăsăturile lui sunt în noi. Rezistența la frig, pielea, părul, culoarea ochilor, asimilarea proteinelor animale, grăsimea etc., sunt particularități pe care populațiile africane nu le au. Răspunsul este dat de oamenii de știință. Nu le au pentru că omul de neanderthal și omul denisovan nu au fost niciodată în Africa ! Atunci va trebui să vedem cum au apărut ! Iar teoriile actuale trebuiesc revăzute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu