Angela Merkel și Martin Schulz |
Agerpres are un articol „preventiv”. „Merkel se declară „optimistă” asupra șanselor de a forma un guvern.”
Bine-bine, informația subțire nu ține de foame. Germania știe să își mascheze „manevrele politice”. Îi lasă pe unii și pe alții să arunce cu părerile proprii în presă ca la urmă să te trezești cu cine știe ce altă soluție.
M-am dus la Die Welt. Subțirel dar, ceva mai consistent plus niște declarații ceva mai oficiale.
Sub titlul „Suntem într-un moment nou” (traducere Google), sunt oferite mai multe declarații.
"Suntem cu toții conștienți de responsabilitatea pe care o avem pentru viitorul Germaniei și Europei" - Secretarul general al SPD, Lars Klingbeil
"Suntem într-un moment nou. Iar acest nou moment are nevoie de o politică nouă." Toate cele trei părți sunt de acord că lucrurile nu pot continua așa. Stilul politicilor ar trebui să se schimbe.
Este voința fermă că va exista un rezultat exploratoriu joi, "pe baza căreia vom decide apoi dacă vor fi necesare discuții suplimentare".La aceasta se cuvine a pune și declarația, foarte deschisă, a lui Martin Schulz în fața presei: "Nu tragem linii roșii, dar vrem să impunem în Germania cât mai multă politică roșie".
Să fim martorii unei noi politici germane social-democrate?
În mod evident, CDU și SPD se vor înțelege cu privire la problemele Europei, vor cădea la pace în problemele interne ale Germaniei dar vor fi la cuțite cu privire la buget și cheltuirea acestuia. CDU și-a plasat strategic „jandarmul”, Wolfgang Schäuble, ca președinte al Parlamentului Federal iar presa nu crede că Wolfgang va putea fi scos din ecuație când este vorba despre „averea Germaniei” - aici. Chiar dacă niște analiști economici germani îndrăgostiți de SUA îl califică ca fiind „șvabul cel zgârcit” care a blocat „zborul economiei germane” după modelul american. Au și nemții ciudații lor.
Până una-alta, nu este exclus ca la sfârșitul săptămânii viitoare să fim în fața unui rezultat. Cât va ceda Merkel din politica sa? Asta este o întrebare. Pentru că SPD este favorabilă, cât de cât, relațiilor cu Rusia, unii politicieni germani fiind împotriva sancțiunilor europene (!) dar mai ales americane, este de văzut ce va fi și chiar de interpretat. Economia Germană nu se împiedică în „pitici”! Este evident că vom fi în fața unei noi „Mari coaliții”. După tradiția germană, ar cam fi o nouă excepție la excepția anterioară. Nu cumva timpul va formaliza excepția?
Un comentariu:
interesant. chiar foarte interesant
Trimiteți un comentariu