Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban și a vicepreședintelui PNL, Adrian Oros, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL, 11 septembrie 2018
Ludovic Orban
Bună ziua! După cum bine știți Partidul Național Liberal a depus o moțiune contra ministrului de Interne, Carmen Dan. În ultima vreme am văzut declarații ale unor lideri PSD care tind să se dezică de Dragnea.
Dacă există parlamentari în partidul de guvernământ care sunt împotriva lui Dragnea și care vor să se disocieze de reprimarea brutală a manifestației pașnice din 10 august și de asemenea, dacă consideră că trebuie să existe responsabili și vinovați care să plătească pentru agresiunile fără precedent comise împotriva cetățenilor pașnici, au ocazia să voteze moțiunea contra lui Carmen Dan. Pentru că vorba-i vorbă, fapta-i faptă, dacă într-adevăr sunt împotriva modului în care Carmen Dan a acționat împotriva cetățenilor pașnici, nu există ocazie mai bună pentru a-și exprima acest punct de vedere clar, în favoarea moțiunii inițiate de Partidul Național Liberal contra ministrului de Interne.
Astăzi am decis echipa de negociere în perspectiva moțiunii, echipă de negociere care cuprinde unsprezece colegi de partid și care, fiecare în cadrul echipei, are repartizate anumite grupuri parlamentare, de la grupul PSD până la grupul minorităților, grupul UDMR, grupul ALDE, obiective precise în încercarea de a convinge cât mai mulți parlamentari, în special din zona puterii, să susțină, să se alăture unei moțiuni de cenzură care să înlăture cel mai prost guvern din istoria României și să pună punct regimului de putere condus de Liviu Dragnea.
De asemenea, am dezbătut în cadrul reuniunii Biroului Executiv poziția sau, mai bine zis, conduita Partidului Național Liberal în Senat, în perspectiva votului care se dă la inițiativa de revizuire a Constituției, privitor la definirea familiei tradiționale. Deși sunt un susținător al familiei tradiționale și ca președinte al Partidului Național Liberal am încurajat ca membrii, simpatizanții să se pronunțe pe această temă, fiind o chestiune de conștiință, Biroul Executiv lasă libertate senatorilor Partidului Național Liberal să voteze în conformitate cu propria conștiință. Respingem categoric orice politizare a acestui subiect, orice încercare de a stoarce voturi, așa cum face Tăriceanu și cu Dragnea de pe urma acestei inițiative cetățenești care a fost semnată de trei milioane de cetățeni români. Readucem aminte că de un an de zile proiectul este blocat în Senat numai datorită relei voințe a majorității guvernamentale conduse de Dragnea și de Tăriceanu și considerăm că în această chestiune fiecare cetățean trebuie să voteze liber dar în conformitate cu propria conștiință.
Alături de mine este domnul vicepreședinte Adrian Oros, care vă va prezenta discuțiile și deciziile noastre privitoare la demersurile pe care le vom face legat de pesta porcină.
Adrian Oros
Dacă privim harta evoluției pestei porcine în Europa, vom constata că România este țara cea mai afectată. Practic, peste 70% dintre focarele din Uniunea Europeană și Ucraina sunt înregistrate pe teritoriul României. Acest lucru se datorează ignoranței, incompetenței, bâlbâielilor în care au acționat autoritățile române și aici mă refer în primul rând la Ministerul Agriculturii și la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Practic, în trei luni de zile s-au înregistrat peste 830 de focare în 12 județe, în așa fel încât România, caz unic în istoria evoluției pestei porcine africane în Europa, în România toate județele afectate au fost trecute în zona roșie de carantină și restricție și dacă se continuă acest mod de acțiune, riscăm ca toată țara să intre în această zonă de restricție și carantină iar pierderile vor fi devastatoare pentru creșterea porcilor și pentru industria de profil.
Cu toate acestea, constatăm că nici până astăzi, ministrul Agriculturii nu a depus o cerere oficială pentru suplimentarea plăților privind despăgubirea fermierilor și gospodarilor afectați de evoluția pestei porcine africane. S-au primit în România doar sumele care s-au alocat în 2015 pentru perioada 2015-2018 și anume 1, 2 milioane de euro.
Fie nu știe domnul Daea, fie nu vrea, fie nu știe cum să justifice cum au utilizat autoritățile până acum cei 1,2 milioane de euro pentru că altfel nu este de înțeles pentru nimeni de ce nu au făcut până acum această cerere. Vreau să reamintesc aici că Partidul Național Liberal, prin grupul său din Parlamentul European, prin europarlamentarul Siegfried Mureșan, a depus amendamente pentru modificarea bugetului Uniunii Europene în așa fel încât să fie suplimentate cu 110 milioane sumele destinate despăgubirilor privind gestionarea pestei porcine africane.
Deși a fost respinsă în Parlament, cererea noastră de a constitui o comisie de anchetă a modului în care s-a gestionat pesta porcină africană, vom continua demersurile și vom audia la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, medici veterinari, autorități care trebuiau să fie implicate, fermieri care au fost afectați și, în general, pe oricine care ne-ar putea spune ce s-a întâmplat cu adevărat, care sunt cauzele și unde s-a greșit. Dar prima măsură care ar trebui luată de mâine ar fi demiterea de urgență a domnului Daea și a domnului Brănescu. Sunt cei mai periculoși pentru gestionarea pestei porcine africane.
Ludovic Orban
Mai am o decizie de anunțat.
Astăzi am adoptat în Biroul Executiv textul sesizării Partidului Național Liberal către Avocatul Poporului pentru atacarea de către Avocatul Poporului la Curtea Constituțională a ordonanței de rectificare a Bugetului.
Readuc aminte, în legea de abilitarea Guvernului, de emiterea de ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare, Guvernul a beneficiat de abilitarea Parlamentului pentru a adopta o ordonanță simplă, rectificarea bugetară. Pe toată perioada vacanței parlamentare, deși a avut această delegare legislativă din partea Parlamentului, Guvernul nu a făcut nimic, nu a adoptat proiectul de ordonanță, nu l-a supus spre dezbatere publică, nu a ținut cont de observațiile Consiliului Fiscal și în general, nu a fost preocupat de rectificarea bugetară absolut necesară. Prin rectificarea bugetară făcută s-a trecut peste avizul care trebuia dat din partea Consiliului Suprem de Apărare al Țării punându-se în pericol siguranța națională a României și buna desfășurare a unor evenimente internaționale în care România este implicată. De asemenea, nu s-a ținut cont de obligativitatea existenței avizului Consiliului Legislativ. Nu în ultimul rând, în rectificarea bugetară, Guvernul nu ține cont de situația economică reală, pentru că în continuare bugetul este construit pe niște baze false, mă refer la cursul leu-euro care nu mai are nici o legătură cu realitatea, mă refer la creșterea economică care se pare că nu va depăși 4% și în continuare, la baza bugetului se estimează o creștere de 5,5%.
De asemenea, toți indicatorii care au stat la baza alcătuirii bugetului sunt falși. Nu în ultimul rând, prin această rectificare, Guvernul nu și-a ținut cuvântul față de autoritățile locale, după ce au jefuit autoritățile locale luându-le peste cinci miliarde la impozitul pe venit și peste două miliarde de la transferul din TVA, practic, Guvernul care a promis că va reface bugetele locale la nivelul anului 2017, nu a alocat către autoritățile locale decât un miliard de lei, bani care nu vor fi suficienți pentru autoritățile locale care au proiecte de investiții în derulare, care au probleme cu plata salariilor, care au probleme cu plata serviciilor publice absolut necesare pentru buna funcționare a localităților.
Ca urmare, vom depune în cursul zilei de mâine, sesizarea către Avocatul Poporului. Domnul Andronache și cu domnul Dancă vor fi prezenți la Avocatul Poporului, vom anunța exact ora după ce vom conveni și cu Avocatul Poporului ora la care poate să ne primească.
( Legat de votul de astăzi din Senat, mai degrabă parlamentarii dumneavoastră se vor opune acestei modificări a Constituției?)
Fiecare va vota în conformitate cu propria conștiință. Nu am o estimare pentru că nu l-am întrebat pe fiecare senator să-mi spună cum votează. Sunt senatori care vor vota în favoare probabil, de asemenea, sunt senatori care nu vor vota în favoarea acestui proiect. Se va vedea la vot. Oricum, trag un semnal de alarmă, și în această procedură de adoptare de către Parlament a cererii de revizuire, majoritatea guvernamentală, în ciuda avertismentelor pe care le-am lansat, nu a respectat deciziile Curții Constituționale.
În conformitate cu o decizie a CCR, dezbaterea trebuia să se facă întâi la Senat, pentru că Senatul a fost prima Cameră care a fost sesizată, la care s-a depus iniţiativa de revizuire a Constituției, semnată de trei milioane de cetăţeni români. Întâi trebuia să se dezbată în Senat, apoi în Camera Deputaţilor. Ei întâi au dezbătut-o în Camera Deputaţilor şi ulterior în Senat. Am atras atenţia că există posibilitatea ca în punctul de vedere exprimat de CCR, care e obligatoriu, pentru că se va exprima asupra cererii de revizuire, este posibil ca din cauza nerespectării obligaţiilor procedurale care au fost stabilite în decizia Curţii Constituţionale, CCR să nu valideze adoptarea în Parlament a cererii de revizuire, ci să pună Parlamentul să dezbată din nou, aşa cum era normal: întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor.
Sigur că probabil majoritatea parlamentară nu va ține cont de această obiecție pentru că părerea mea este că ei, deşi se bat cu cărămida în piept că susţin familia tradiţională - Liviu Dragnea şi cu Tăriceanu, fac tot ce pot să boicoteze adoptarea efectivă a acestor modificări constituţionale, cea mai bună dovadă fiind boicotul pe care l-au avut în Senat timp de un an de zile, în care nu au pus pe ordinea de zi acest punct pentru a fi adoptat şi pentru a se ajunge la referendum.
(Domnule președinte, PSD printr-o scrisoare solicită instituțiilor statului, o anchetă privind modul de finanțare a protestelor din 10 august, au apărut în spațiul public dovezi în acest sens și cer organelor statului să ancheteze. Cum vedeți acest lucru?)
O diversiune, o petardă, o încercare de a abate atenţia de la vinovăţiile evidente ale factorilor decizionali, respectiv ministrul de Interne, la conducerea Jandarmeriei şi la prefectul Capitalei și toți ceilalți implicați în lanțul decizional care au participat la luarea deciziei de reprimare brutală a protestelor din 10 august.
Sigur că trebuie să cerceteze ceva, să cerceteze cine i-a plătit pe golanii şi ultraşii din galerii şi din zona interlopă pentru a transforma un miting paşnic, pentru a crea falsa impresie că există oameni violenţi în cazul unui miting paşnic. Iar aici vinovaţii sunt ei. Dacă se apucă să cerceteze, m-aş bucura să cerceteze, pentru că vor descoperi că vinovaţii sunt ei, cei care au plătit astfel de grupuri violente şi care le-au şi instruit cum să acţioneze în cadrul mitingului. De altfel, cea mai bună dovadă că există o legătură între Jandarmerie şi aceste grupuri agresive, care au fost introduse în mulţime, este faptul că Jandarmeria nu a operat nicio extragere a niciunui grup violent din această mulţime, lucru care se vede cu ochiul liber în raport.
Ca atare, este o glumă proastă să ancheteze, trebuia să participe dacă ar fi vrut să ancheteze orice detaliu legat de evenimentele din 10-11 august, să voteze solicitarea noastră de constituire a unei comisii de anchetă. Exista posibilitatea să ancheteze orice aspect legat de 10 august, numai că PSD-ALDE au avut un singur obiectiv, să mușamalizeze, să nu răspundă nimeni dintre cei vinovați, care sunt toți în ograda lor pentru încălcarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor care au protestat pașnic împotriva Guvernului pe 10 august.
(Când vor începe negocierile cu celelalte partide pentru moțiunea de cenzură. Când va începe echipa de negociere discuțiile?)
Deja de săptămâna aceasta.
(Când este prima zi și cu cine?)
Negocierile sunt negocieri atunci când sunt discuții care se fac într-un cadru relativ discret. Vă dați seama că dacă vom anunța că ne întâlnim și vă dăm lista cu parlamentarii PSD cu care ne întâlnim, cam ce ar face Dragnea. Cu siguranță ne vom întâlni cu parlamentari, în special din majoritate, sigur ne vom întâlni și cu colegii din opoziție cu care să discutăm toate detaliile legate de moțiune și care este cel mai oportun moment. Să știți ca va fi o probă a stării majorității guvernamentale, votul la moțiunea PNL împotriva lui Carmen Dan.
(USR, partidul lui Dacian Cioloș, mai multe ONG-uri, strâng semnături pentru schimbarea legii electorale, vor revenirea la două tururi, eliminarea pragului...)
Ne bucurăm că sunt angrenați în acest proiect, chiar aveam o dezbatere la Camera Deputaților, proiectul de lege depus de PNL pentru revenirea alegerii primarilor în două tururi și contăm pe sprijinul lor.
De asemenea, în ceea ce privește inițiativa „fără penali”, până să se ajungă la o inițiativă de revizuire a Constituției, readuc aminte că PNL a depus un proiect de lege privitor la integritatea în exercitarea funcției publice, adică interdicția de a candida pentru președinte și Parlament a celor care sunt condamnați definitiv, evident că despre aceste situații este vorba, chestiune care, evident, îl vizează și pe domnul Dragnea.
Vă mulțumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu