miercuri, 5 septembrie 2018

Securitatea pe Facebook și Twiter în SUA dar și mai departe

AgerpresSUA: Facebook recunoaşte că a reacţionat prea lent la amestecul străin în alegeri; Twitter spune că nu a fost pregătită pentru manipulare

Şefa departamentului de operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, a recunoscut miercuri că reţeaua de socializare a reacţionat prea lent la amestecul Rusiei în alegerile din 2016 din SUA şi a promis că grupul îşi va intensifica eforturile pentru o opri orice interferenţă din afară, în timp ce şeful Twitter, Jack Dorsey, a mărturisit la rândul său că reţeaua de socializare pe care o conduce nu a fost pregătită pentru a face faţă campaniilor de manipulare din ultimii ani, conform unor audieri în Congresul american, relatează dpa şi AFP.

Partea care privește poziția celor două companii în SUA față de amestecul străin în alegerile americane este interesantă. Concluzia este mai sus. Facebook recunoaște că a acționat prea lent ceea ce ne spune că organizația știa că rețeaua poate fi folosită pentru ingerințele în procesul electoral! Că a tratat cu superficialitate riscul și că după ce acesta s-a produs este de acord să accepte că are o responsabilitate.

Aici îmi vine în minte un principiu, nu de alta, dar în SUA se vorbește mult și bine despre libertate. Orice asociere liberă poartă o responsabilitate socială. Constat, fără plăcere, că nu este singurul caz în care responsabilitatea asociaților a fost plecată cu sorcova. Iar fenomenul nu a fost împiedicat nici în alte state în care Facebook este prezent și foarte intens folosit. România este unul dintre aceste state, nu mai spun de statele europene care prezintă un interes major pentru „Rusia cea prietenoasă”. Cum ar fi Franța și Germania. Ba trebuie să vedem și contribuția Facebook și Twitter la acțiunea separatiștilor catalani! Chiar și Brexitul are în rezultat o contribuție rusească prin rețelele de socializare.

Facebook recunoaște slaba atenție acordată problemei și slaba implicare. De aceea a trecut la măsuri severe. Cât vor ține ele? Pentru că aplicarea lor cu severitate reduce numărul celor care dețin conturi sau au pagini pe Facebook. Este pe undeva adevărat că această curățenie, în special prin eliminarea conturilor și paginilor false Facebook are posibilitatea să vadă care îi este dezvoltarea reală iar „campaniile” de promovare cu sute și mii de like-uri false vor fi oprite.
Ameninţarea cu care ne confruntăm nu este nouă. America s-a confruntat mereu cu atacuri din partea oponenţilor care vor să ne submineze democraţia. Noi sunt doar tacticile pe care ei le folosesc", a mai afirmat ea.
Sheryl Sandberg a declarat de asemenea că "securitatea este o sarcină care nu se încheie niciodată", adăugând că Facebook a dublat numărul persoanelor care se ocupă de siguranţă şi securitate, în plus faţă de inteligenţa artificială.
Compania a luat măsuri împotriva "ştirilor false", inclusiv prin etichetarea ca atare a conţinutului dubios şi prin forţarea multor conturi să îşi confirme identitatea.
Cei care folosim Facebook știm. Trecem prin aceste verificări și le dovedim că suntem reali și nu conturi false. Sper ca Facebook să elimine cât mai multe conturi false. Când văd la o postare a postacilor PSD sute și mii de like-uri îmi pun întrebarea, ca orice om normal: când au învățat babele și moșnegii, oamenii ăia simpli care vin la mitingurile PSD să dea like pe Facebook? Om fi o țară superevoluată iar eu încă nu știu suficient de multe despre asta.

Twitter este mai franc. Nu a avut o analiză de risc așa că nu a fost pregătit pentru a reacționa atunci când rețeaua socială a fost folosită pentru manipulare. Nu prea cred. Cred că proiecția lor de dezvoltare a ocolit astfel de ingerințe în activitatea membrilor rețelei pentru a nu pierde clientela. Reclama. Banii.
Twitter a fost creată pentru a funcţiona ca o "piaţă publică", şi nu pentru a lupta împotriva "abuzurilor, hărţuirilor, armatelor de trolli şi propagandei programelor de tip 'bot' (conturi automate)" care au fost folosite pentru a "deturna atenţia populaţiei şi a o diviza", a explicat Dorsey în faţa comisiei din Senat care analizează ingerinţele străine pe reţelele de socializare.
Dorsey a spus totodată că Twitter nu ia decizii determinate de vreo 'ideologie politică', în contextul în care reţelele de socializare sunt acuzate, inclusiv de către preşedintele american Donald Trump, că ar fi părtinitoare, acţionând în detrimentul conservatorilor.
"Twitter nu foloseşte ideologia politică pentru a-şi lua deciziile, indiferent dacă sunt legate de clasificarea conţinutului serviciului nostru sau de modul în care ne aplicăm regulamentul", a afirmat el.
Politica Twitter este clară. Să iasă banul. Indiferent cum. Indiferent ce se întâmplă „în piața publică virtuală Twitter”. Indiferent de consecințele sociale! Ca atare, aici vorbim despre „o libertate” în exces, ca în junglă. Nu mai este liberalism! Nici capitalism nu poate fi, pentru că în capitalism avem o consecință întărită în timp: capitalul aduce bunăstare tuturor celor care participă la acțiunea economică dar și a celor dependenți de participanții direcți. Capitalismul construiește societatea. Twitter a declarat acum că el este „o junglă” în spațiul virtual unde regulile sociale nu sunt valabile.

Suntem în fața a două tipuri de politici corporatiste. Facebook își asumă rolul social iar Twitter declară nonșalant că i se fâlfâie. Rămâne ca cei care le folosesc să aleagă.

Niciun comentariu: