„Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenție, folosindu-se de influență, autoritatea și puterea conferită de funcțiile deținute – președinte atât al organizației județene a P.S.D. Teleorman, cât și al Consiliului Județean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu (…)În reușita demersului său infracțional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea față de inculpata Alesu Floarea”
Potrivit DEX, „a determina” are următorul înțeles:
DETERMINÁ, detérmin, vb. I. Tranz. 1. A condiționa în mod necesar, a servi drept cauză pentru apariția sau dezvoltarea unui fapt, a unui fenomen; a cauza, a pricinui. 2. A fixa (cu precizie); a stabili, a hotărî (o dată, un termen etc.). ♦ Spec. A preciza însușirile unui corp, ale unei plante, ale unui fenomen (în vederea repartizării acestora în categorii). ♦ Spec. A calcula, a deduce pe baza unor date. 3. A face ca cineva să ia o anumită hotărâre. 4. (Despre cuvinte sau propoziții) A preciza sensul altui cuvânt sau altei propoziții. Adverbele determină verbele pe care le însoțesc. – Din fr. déterminer, lat. determinare.Împotriva inculpatului Liviu Dragnea, infractor calificat în urma unei condamnări anterioare, stau probele administrate. Au fost față în față interesele personale ale celorlalte persoane condamnate și interesul inculpatului/infractorului Liviu Dragnea. Completul de 3 al ICCJ a coroborat probele administrate și a găsit soluția corectă. Lipsa semnăturilor infractorului Dragnea pe documente nu poate să îi fie de folos. Era în funcțiile de conducere în ambele instituții, fapta infracțională are continuitate în timp (2 ani de zile!), persoanele implicate au probat că el a fost cel care a determinat producerea infracțiunii pentru un scop precis. Atât în folosul lui cât și al unei instituții private, PSD Teleorman.
Faptul că opinia „a fost majoritară”, adică doi judecători susțin motivarea iar al treilea are o opinie separată nu îl ajută. Acum nu știm în ce constă opinia separată. Dar vom afla cât de curând. Nu este exclus ca avocații infractorului Liviu Dragnea să se sprijine pe opinia separată pentru a-și completa susținerea în apel.
În concluzie, instanța constată că inculpatul Liviu Dragnea, cu intenție, a determinat-o pe ... să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu. Nu este instigare! Este determinare!
Pe bună dreptate sunt persoane care fac o analiză a consecințelor politice pe care această motivare le naște. Să nu uităm, PSD are o problemă inclusiv în familia liberală de care aparține! Socialiștii europeni au fost de acord ca în următoarea sesiune a PE să fie pusă în discuție problema comportamentului guvernului din România condus de social-democrații PSD care a ajuns să se ocupe de apărarea intereselor liderului lor în loc să guverneze. Declarația liderului PPE, Manfred Weber este semnificativă: „Acolo există un guvern care folosește în mod greșit majoritatea pentru a-l proteja pe liderul partidului socialist care este deja condamnat. Am fost de acord cu toții, inclusiv socialiștii, să punem acest aspect pe agenda viitoarei sesiuni plenare”
Analiști și jurnaliști scot în evidență necesitatea ca PSD să renunțe la infractorul Liviu Dragnea. Atât ca lider al partidului cât și ca președinte al Camerei Deputaților. Lideri ai PSD dau declarații contradictorii. Unii susțin ideea în mod direct, pe motiv de unitate a partidului, alții o susțin dar se învârt „în jurul cozii”, alții sunt împotrivă. Marea teamă a liderilor cu influență ai PSD este ca debarcarea infractorului Liviu Dragnea să nu declanșeze pierderi majore pentru PSD în actuala guvernare. Pierderea majorității parlamentare și, evident, pierderea Guvernului. Tema „respectării programului de guvernare” este una falsă. Principala temă este supraviețuirea PSD pe scena politică. Sunt convins că cinicii din PSD au deja ideii despre modul în care PSD va trebui să lucreze în perioada de după 2020 când se presupune că PSD va trece în opoziție. Unele sondaje interne ale PSD le arată că pierderea încrederii în partid este gravă, au ajuns la un +/- 20%, catastrofal pentru PSD care s-a mândrit mereu că are un nucleu dur de 30-35%.
Nu vor lua măsuri radicale acum. Nu au fost pregătiți pentru debarcarea infractorului Liviu Dragnea de pe „tron”. Abia acum se pregătesc, abia acum își negociază pozițiile, abia acum își stabilesc obiectivele politice. Cât privește ideea destabilizatoare a lui Victor Viorel Ponta că infractorul Liviu Dragea își cumpără aliații din PSD este bine să o privim ca o comicărie. Infractorul Liviu Dragnea nu poate da fără a avea acceptul celor care cer! Dacă, să spunem, că infractorul Liviu Dragnea „ar da” ceva pentru susținătorii lui, este evident că ar trebui să ia de la ceilalți. Cum ar răspunde, de exemplu, ALDE care s-ar vedea în situația de a fi de acord ca resursele țării să fie date unui grup de politicieni PSD ca să îl susțină pe infractorul Dragnea cel care și lor le aduce necazuri privind imaginea partidului pe plan intern sau pe plan extern?!
Vor aștepta PSD-eii ca poliția să le salte liderul pentru a-l depune în penitenciar sau nu? Dacă nu vor aștepta, în câteva luni de zile (nu sunt așa optimist) vom asista la înlocuirea infractorului Dragnea atât de la conducerea PSD cât și de la conducerea Camerei Deputaților. După care, toată șleahta de PSD-iști care i-au susținut dominația îl vor lua „la șuturi” că le-a distrus viitorul. Dacă vor aștepta, nu este exclus ca PSD să o ia pe urmele PNȚCD. Părerea mea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu