vineri, 25 septembrie 2009

Conflictul intre puterile Justitie si Executiv a intrat intr-o noua faza.

Mesajul Presedintelui CSM, Virgil Andreies, anunta o noua pagina in conflictul dintre Justitie si Executiv. Urmeaza ca in cadrul negocierilor si discutiilor in Comisia parlamentara constituita in acest scop sa se definitiveze "Pactul pentru Justitie". Principiile sunt in documentele internationale la care Presedintele CSM face referire in text.

Avand in vedere ca in Comisie este Iulian Urban (PD-L), Daniel Buda (PD-L), Sever Voinescu (PD-L) am mari indoieli ca lucrarile vor fi calme. Acestia trei plus inca doi pedelisti basescieni au probabil rolul ca documentul final sa fie cat mai permisiv pentru o eventuala reconfirmare a lui Basescu. Dar de ce ma ingrijorez eu cum va fi documentul ? Basescu nu respecta Constitutia, nu respecta legile, daramite un Pact lucrat de Parlament, aceasta tinta a oprobiului public basescian ?!

Dar poate ca Basescu nu va avea succes pentru un nou mandat iar un viitor presedinte, altul decat Basescu, va sprijini Justitia sa isi implineasca reformele.

Totusi, un invatamant trebuie sa tragem. Reformele in Justitie nu se fac cu parul, cu biciul si mai ales nu pot fi facute de habarnistii si sfertodoctii care il inconjoara si il sfatuiesc pe Basescu.

Ma adresez azi magistratilor romani.

In primul rand vreau sa-i felicit pentru fermitatea si solidaritatea cu care si-au aparat in aceste zile independenta. Modul in care magistratii au aparat justitia, ca putere in stat, a demonstrat ca in Romania exista un corp al judecatorilor si procurorilor de cariera si care percep in intelesul cel mai profund separatia si echilibrul in care puterile unui stat de drept trebuie sa se situeze.

Astazi, cu medierea societatii civile s-au efectuat primii pasi concreti pentru semnarea cu celelalte puteri a „Pactului pentru justitie”.

Principiile pe care se va construi Pactul pentru justitie sunt prevazute in

- Recomandarea R (94) a Comitetului de Ministri al statelor membre privind independenta, eficienta si rolul judecatorilor,

- precum si Principiile fundamentale cu privire la independenta sistemului judiciar adoptate de Cel de-al Saptelea Congres al Natiunilor Unite privind Prevenirea infractiunilor si tratamentul infractorilor sustinut la Milano din 26 august – 6 septembrie 1985 si avizate prin Rezolutiile 40/32 din 29 noiembrie 1985 si 40/146 decembrie 1985 ale Adunarii Generale.

Deoarece suntem constienti ca o societate democrata nu poate supravietui pentru un timp indelungat fara echilibrul pe care justitia i-l confera, ii chem azi pe toti judecatorii sa intre in salile de judecata si pe procurori sa suspende protestul.

De asemenea ii chem pe toti magistratii romani sa ramana vigilenti, astfel incat calendarul realizarii masurilor pe termen mediu si lung stabilite in Pactul pentru justitie sa fie respectate intocmai, astfel incat ceea ce azi a dobandit magistratura romana sa nu fie pierdut vreodata.

Va multumesc,

Judecator Virgil Viorel Andreies

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii”

Niciun comentariu: