duminică, 13 septembrie 2009

PNT-CD. Ultima fila de istorie.

Greu. Tare greu pentru PNT-CD sa revina pe scena politica. A fost puternic, foarte puternic in anii 1996 cand a reusit, prima oara dupa 1990, sa adune in jurul conceptului de democratie fortele politice adversare PDSR, esalonul II al PCR. A inceput o guvernare vijelioasa, pornita sa destructureze Romania organizata "prost" si a sfarsit prin a avea propria destructurare. Am trait acele momente in care ziua de maine isi pierduse rostul. Erai nascut in anul "xxxx", nu mai avea ce cauta in administratia publica, nu mai aveai ce conta in discursul public, erai deja condamnat. Erai infestat de "comunism".

Culmea, in guvernarea CDR era si PD, partid social-democrat, membru al Internationalei Socialiste, aspirant la ocuparea locului de membru al PE in grupul socialistilor in locul PDSR (PSD). Ocupanti ai unor functii publice de mare importanta prin Roman, Basescu, Severin, Duvaz, Sassu, Frunzaverde si altii, toti nomenclaturisti comunisti, Basescu avand si functie de subsecretar de stat pe timpul ceausismului in calitate de sef al Inspectoratului Navigatiei Civile, Guvernul Ciorbea lovea in cei care si-au continuat activitatea in institutiile in care i-a prins schimbarea de regim. Caderea CDR si pierderea locurilor parlamentare de catre PNT-CD s-a datorat, in mare masura, atacurilor PD la adresa Guvernului si opozitiei parlamentare alaturi de PDSR. PD a dus la pieire PNT-CD. Asta este istoria. Dupa alegerile din 2000, o parte din taranisti au ajuns la PD. Cum ar fi Dudu Ionescu, fost ministru de interne. Dar mai sunt si altii.


Taranistii au incercat, disperati, diferite variante de a reveni in prim-planul scenei politice. Au tinut-o gaia-matu cu morala si religia. Nu a prins. Oamenii nu se pot satura cu morala. Nici chiar cea religioasa. Aici au fost batuti rau de tot de Gigi Becali care a dunat sub umbra crucii o parte dintre taranistii mai evlaviosi astfel ca la un moment dat PNG-ul becalian a luat finalul "-CD" pentru a arata ca este continuatorul PNT-CD. Tot taranistii sunt cei care au cautat un presedinte care face bani si care va putea sustine, din propriul buzunar, partidul. Partid care nu a mai primit suficiente donatii care sa ii asigure independenta financiara. Au gasit pe Milut si o gasca de profitori care aspirau la inalta societate a taranistilor. Profitorii si-au pus ecusonul cu Corneliu Coposu la inima si au cerut recunoasterea maselor in calitate de continuatori ai marelui politician si a celui de dinaintea sa. Cum ar fi Maniu.

Marian Petre Milut a confirmat incapacitatea de a redresa partidul, a aratat ca este versatil, oportunist, egoist si egocentrist. Dar a reusit sa se mentina in fruntea PNT-CD in pofida tuturor incercarilor seniorilor partidului de a-l recupera. Iar acest lucru inseamna ca PNT-CD nu mai are oamenii care l-au adus in varf. Inseamna ca cei care au plecat au stiut, din timp, ca nu poti face politica moderna cu instrumente din epoca de piatra.

Ieri, Milut, secondat de "minunea" politica Aurelian Pavelescu, un plimbaret notoriu pe la mai toate partidele care i-ar fi putut oferi ceva (PD-PIN-PNT-PNL-PNT), a hotarat sa puna punct agoniei PNT-CD si sa accepte inghitirea lui de catre PD-L. Urmarind stirea la TV, am nimerit si peste niste imagini cu balenele cu cocoasa inghitind heringi, in apele Alaskai. O parte dintre heringii urmariti de balene scapa. O parte dintre taranistii cu suflet de taranisti vor scapa. Asa cum heringii isi vor forma un alt banc, asa si taranistii, in special cei adunati in jurul lui Radu Sarbu vor forma un nou partid.

Recitind niste declaratii ale taranistilor de pe site acestora si comparandu-le cu ultimele declaratii de ieri imi pun intrebarea daca, nu cumva, in PNT-CD Milut s-a renuntat la morala ?

"Astăzi, aici, trebuie să decidem dacă vrem să mergem în politica mare europeană sau vrem la bibliotecă. Fără să încălcăm principii, putem să acceptăm politica răului mai mic în locul dispariţiei. PNŢCD, partid cu vocaţie, atât europeană, cât şi naţională poate să conducă România la un statut demn, pe care îl merită. Vom merge împreună cu PDL într-o alianţă politică cu candidat unic la funcţia de preşedinte al României.

Vom participa alături de PDL la alianţa formalizată juridic la viitoarele alegeri locale, parlamentare şi europene, cu un singur obiectiv, câştigarea alegerilor".
PNT-CD s-a portocalizat. Cati din cei aflati in sala il vor urma ? Posibil toti. Dar in constiinta multor sustinatori ai taranistilor acestia nu vor mai fi ai lui Coposu ci ai lui Basescu. O fila amara de istorie. Basescu ia locul lui Coposu. Basescu nu a reusit sa ia locul lui IIC Bratianu a reusit in schimb in partidul lui Maniu. Trist. Neocomunismul a invins unul din partidele care au scris istorie in secolul XX pentru Romania.

Crin Antonescu a fost prezent in sala, ca invitat. A putut sa vada si sa auda cum au renuntat taranistii Milut la istoria lor. Nu stiu cum va putea PNT-CD Milut sa aiba o usa deschisa pentru colaborarea cu PNL, dupa cum a declarat, in conditiile in care PNL nu are cum sa mai aiba o relatie cu PD-L.

"Miluţ a mai spus că PNŢCD trebuie să facă o bună alianţă politică cu PDL dar, în acelaşi timp, să rămână deschis pentru o colaborare politică cu PNL". Mediafax

Cred ca PNL va trebui sa lase usa deschisa unei colaborari cu PNT-CD Sarbu, dizidentii taranisti care vor sa readuca partidul in matca sa normala.

Milut trebuie lasat, impreuna cu Pavelscu si ceilalti oportunisti acolo unde au dorit sa ajunga. In PD-L. PNL a trecut prin aceasta defectiune cand a fost rupt de Sto&Sto. A venit randul taranistilor. Oare, ma intreb, balena Basescu nu va face indigestie ?

Imaginea lui Milut este de la Mediafx.

Actualizare !


Pun postarea prin care am raspuns lui @Lilick. Regret. Am gresit.

@Lilick,

M-am gandit dupa ce am postat. In postare am gresit. Sunt sigur. Radu Sarbu a fost "coloana a V-a" in PNT-CD. Milut si ai lui au fost, un timp, adeptii unei aliante cu PNL. Si-au data seama ca pierd partidul, prin demersurile lui Sarbu, si au facut ei mutarea "legala". Este clar ca am gresit. Nu prea ii aveam eu la inima pe taranisti, dar acum nu-i mai am deloc.

Asta este. PNT-CD, prin cele doua aripi, s-au vrut cu PD-L. Acum sunt. Iar PD-L va pune tablourile lui Maniu si, prin Sto&Sto, Bratianu in holul cu "inaintasii". Vor lipsi Ceausescu, Dej, Groza, inaintasii de fapt ai PD-L.

10 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Din pacate si Sarbu a incercat anul trecut o negociere cu PD-L. A recunoscut, iar motivatia mi s-a parut jalnica. Numai ca pe el Boc nu l-a bagat in seama.

Crăciun Florin spunea...

@Lilick,

M-am gandit dupa ce am postat. In postare am gresit. Sunt sigur. Radu Sarbu a fost "coloana a V-a" in PNT-CD. Milut si ai lui au fost, un timp, adeptii unei aliante cu PNL. Si-au data seama ca pierd partidul, prin demersurile lui Sarbu, si au facut ei mutarea "legala". Este clar ca am gresit. Nu prea ii aveam eu la inima pe taranisti, dar acum nu-i mai am deloc.

Asta este. PNT-CD, prin cele doua aripi, s-au vrut cu PD-L. Acum sunt. Iar PD-L va pune tablourile lui Maniu si, prin Sto&Sto, Bratianu in holul cu "inaintasii". Vor lipsi Ceausescu, Dej, Groza, inaintasii de fapt ai PD-L.

iON bEUCA spunea...

http://beuca.wordpress.com/2009/09/11/ce-rau-am-facut-la-lume/

Anonim spunea...

http://beuca.wordpress.com/2009/09/11/ce-rau-am-facut-la-lume/

Anonim spunea...

Probabil ca mi se ve sterge comentariul acesta pentru ca este favorabil lui milut.
Dar tot il scriu.
Nu stiu ce a facut sarbu si a lui pentru pntcd. nu stiu daca au cheltuit un ban ptr.partid. Oricum si prin manevra lui milut cu PDl si participarea pe banii lui la europarlamentare omul a facut intr-un an mai multe ptr.imaginea PNT-ului decat au facut-o tanguitorii astia in cei 20 de ani decand sunt in partid.
Mai puneti si osul la munca nu numai gura.
Ca de filozofi ne-am saturat toti astia amarastenii de prin Baragan si cei care mai suntem membri pnt.
Hai cu milut inainte, chiar daca face prostii macar face ceva!

Crăciun Florin spunea...

@Anonim,

Pe acest blog nu se sterg comentariile care prezinta o alta parere. Nu ma deranjeaza parerile contrare. Ma deranjeaza si voi sterge toate comentariile care depasesc limitele dialogului civilizat. Atat. Schimbul de opinii este o forma a dialogului civilizat.

Anonim spunea...

Nu fiti tristi, pe 26 septembrie a.c. se poate pune in opera proiectul mirabil al Ciuhandului din 2005! Nu veti mai fi o factiune a PNTCD ci veti fi pepecedisti adevarati.
Nu va mai faceti probleme asupra moralitatii multora dintre participantii la Congresul Extraordinar al PNTCD din 12 septembrie 2009.
Am venit la Bucuresti pe banii mei, cu masina personala si n-am primit niciodata vreo recompensa baneasca de la domnul presedinte Marian Petre Milut. Am luat si trei colegi din filiala. La fel am procedat si pe vremea domnulor Diaconescu, Dudu Ionescu, Marga, Ciorbea, Ciuhandu! Nimeni nu mi-a daruit vreodata ceva, desi in anumite vremuri poate as fi avut nevoie de un oarecare sprijin. Pentru scurte perioade, am crezut in fiecare… Cel mai mult m-a dezamagit domnul Ciuhandu!
De-a lungul timpului am contribuit cu sume importante in sustinerea partidului si m-am orientat numai dupa propria-mi intuitie, constant. Nu am vanat pozitii in filiala. Acum, la ultima conferinta judeteana am subliniat dorinta mea pentru o pozitie mai putin vizibila.
Cred in implicarea sincera a proaspatului presedinte ales si sper rezultate notabile in proxima perioada… ca numar de membri si vizibilitate! Trendul local este in crestere vizibila. Am auzit acelasi lucru si de la alte organizatii din tara. Singuri, deocamdata acum… am demonstrat ca inca nu putem! O colaboprare cu PD-L a fost dorita si de Radu Sarbu… numai ca B(l)oc nu a vrut sa auzaaa..! Cand am incercat cu liberalii ati carcotit numai-numai, cand am fost pe proprii forte… ati sfatuit sa nu se voteze PNTCD. Acum cu democratii…
Hotarâti-va macar pe viitor (din exterior1), atunci când veti savarsi o noua formula mediatica!
Din interior, toate cele bune,
Ioan Furtuna,
PNTCD Galati

Lilick Auftakt spunea...

Asta sper ca iti va placea:

"Tineretul Crestin Democrat - PNTCD condamna in termenii cei mai duri mascarada politica pusa in scena de cateva personaje fara simt al absurdului si al realitatii, care se considera inca reprezentativi pentru acest partid istoric.

Prin intalnirea de la Palatul Parlamentului la care au participat Marian Milut, acolitii si salariatii sai, precum si cativa colegi taranisti al caror simt al orientarii s-a atrofiat de-a lungul timpului, amfitrionul proaspat exclus din PNTCD nu numai ca si-a cimentat pozitia sa in afara partidului, dar si-a si arborat un felinar rosu pe CV-ul sau politic, si asa pastelat in culori stridente." :)

http://ziarero.realitatea.net/1252851867-Tineretul_Crestin_Democrat_-_PNTCD_-_nu_vrea_alianta_cu_PDL


Si ai dreptate. PD-L vrea sa-si puna tabloul cu Coposu la intrare. Si cu ceilalti inaintasi.

Deceneu spunea...

Nici Milut nici R Sarbu nu reprezinta spiritul PNTCD, dar din pacate ei isi disputa conducerea.
Milut a castigat cu motiune anti PD-L si cu promisiune de relansarea PNTCD. Nu l-a relansat si nici nu vrea sa cedeze conducerea. A investit bani? Sa-i fie de bine. Era in conflict de interese. Nu i-a cerut nimeni sa investeasca sume uriase in sediu.

Ar fi trebuit sa investeaza intr-un forum de discutii sa colecteze sugestii de relansare a PNTCD.

A avut un blog deschis a promis sa intre in dialog cu membrii si simpatizantii, dar "s-a facut ca ploua", si a sistat comunicarea complet.

Ciuhandu a incercat sa desfinteze partidul schimbandu-i numele, dar nu a reusit pentru ca a fost contestat si exista riscul sa-i preia numele si patrimoniu un alt grup de taranisti, asa ca a revenit la continuitate.

Nu se stie nici acum, cum vor evolua lucrurile, dar "sforile" le trag PD-L-isti prin justitie. A Pavelescu a fost trimis in misiune, si l-a "deturnat" si pe Milut de la motiunea pro PNL.

Adevarul e ca PNTCD e "infiltrat" cu "cartite", dar nu se stie daca mai puternic decat PNL-ul.
Dupa cum s-a desfasurat congresul PNL, cred ca si acolo lucrurile stau destul de prost.

Ambele partide istorice au fost "lucrate" inca din '90.
De ce s-a spart PNL-ul in aripi si aripioare, si nici acum nu-i omogen? Inca pot apare surprize si in PNL, de la N Nicolai sau de la fostii APR-isti care la origini sunt din PDSR.

Anonim spunea...

Am citit la Lilick ca ati fost in fata parlamentului, la pichetare. Multumesc pentru ca ati fost alaturi de opozitie, alaturi de profesori si de partea bunului simt.