marți, 8 septembrie 2009

Sunt ingrijorat. Basescienii duc in derizoriu "problema" Justitiei

"Revolta" magistratilor este din ce in ce mai mult impinsa catre satisfacerea unor pretentii salariale. Au grija de asta mai toti sustinatorii portocaliilor. Dar si unii inconstienti, declarati independenti si analisti ai vietii social-politice din Romania.

Eforturile magistratilor de a arata care este problema, in tota complexitatea ei, sunt pe cale de a fi zadarnicite de analistii de doi bani bucata si de ziaristii sau responsabilii cu programele din televiziuni care impun o anumita interpretare. La mai toate televiziunile. Toti cad prada manevrelor jegoase ale portocaliilor de la Palatul Victoria.

Realitatea este insa alta. Iar magistratii care au iesit cu declaratii publice au expus destul de clar problema. Macar intr-o prima faza:
  • preluarea inapoi a taxelor de timbru, a amenzilor judiciare si alocarea pentru cheltuieli judiciare a 1% din PIB pentru sistemul de instante;
  • administrarea bugetului instantelor de catre ICCJ si nu de catre MJ;
  • salarizarea magistratilor la nivelul celorlalte puteri in stat.
Din toate aceste deziderate, Guvernul face mare tam-tam, prin vocea unor magistrati "coada de topor", pe ultima cerinta. In legea salarizarii unitare a functiilor publice au tinut cont de doleantele magistratilor. Aiurea. Asta nu rezolva problema. Primele doua probleme sunt chiar mai importante. Dand bani magistratilor la nivelul celorlalte puteri nu inseamna ca s-a ajuns la independenta Justitiei. Justitia ramane dependenta de hachitele lui Basescu si a portocaliilor care vor sa ne guverneze.

In "Ziarul de Iasi" sustinatorii portocalii din presa au gasit un avocat, fost judecator, care ataca magistratii in acelasi fel ca Monica Macovei. Iar titlul articolului este deosebit de tendentios: "Un judecator acuza". Nu "un fost judecator", ci chiar un judecator. Indiferent de reactia Monei Pivniceru care afirma, corect, ca "Unii oameni nu fac diferenta intre greva si protest. Domnul Gotcu ar trebui sa stie ca protestul nu e totuna cu greva. Eu nu sint angajatul cuiva, nu sint angajatul Guvernului. Eu, magistratul, reprezint o putere in stat. Eu sint obligat sa-mi apar independenta, pentru ca nu are nimeni altcineva cine sa mi-o apere. Ce pot sa fac altceva?" comentariile cititorilor ne arata ca independenta Justitiei nu este dorita de o parte a publicului. Cel putin a celui internaut care are calculator, a invatat sa acceseze pe internet o adresa si stie sa scrie. Nu spun ca stie sa citeasca, pentru ca cititul are si componenta de a intelege textul si nu doar reproducerea lui.

O reactie la fel de veninoasa a portocaliilor am gasit in comentariile pe blogul lui Cristi Danilet, la articolul acestuia "O saptamana fara justitie". Pe langa nepricepere am gasit si rea-credinta. Nu nepriceperea este problema, pentru ca lipsa de pricepere a publicului este datorata, in mare parte, lipsei de comunicare a magistratilor cu cei langa care traiesc. Reaua-credinta este problema iar aceasta face mai mult rau decat orice. Pentru ca reaua-credinta apartine doar celor care au ales, persoane instruite, educate, capabile sa discearna graul de neghina insa dependente de interese politicianiste prtocalii sau de alta natura.

La toate acestea vine Guvernul, prin secretarul de stat la Justitie, Octavian Ojog, care insulta nu doar magistratii protestatari ci si pe noi, ceilalti, cetatenii care sustinem protestul magistratilor, afirmand senin ca "Nu mai există un temei al protestelor magistraţilor" pentru ca "În noua lege de salarizare, magistraţii sunt pe aceeaşi treaptă cu parlamentarii, adică în partea superioară a grilei". La acestea se adauga declaratia penibilului Predoiu data presei. Iar Prediu spune cu seninatate ca "Guvernul a rezolvat problemele magistraţilor care ţin de subfinanţarea sistemului şi de nivelul salarizării, prin rectificarea bugetară şi proiectul Legii salarizării, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. În consecinţă, ministrul a solicitat magistraţilor să-şi reia activitatea normală". Practic ramane ca pana acum. Nu se schimba nimic. Nu rectificarea bugetara trebuia sa faca Guvernul ci modificarea legislativa care sa intoarca la Justitie fondurile din taxele de timbru si amenzi judiciare si sa ia de la minister bugetul instantelor si sa il dea la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dusa in derizoriu prin astfel de iesiri ale guvernantilor, normal ca sustinatorii portocalii ai acestora si unii de rosu ai PSD fac valuri in viata publica. Justitia este in pericol de a pierde lupta cu PD-L, partidul ce promoveaza dictatura personala a lui Basescu. Pentru ca in loc sa judecam o problema de sistem, un sistem defect, am ajuns sa avem o problema de existenta sociala, exact ca pe timpul comunismului, cand un partid politic a subordonat si statul in favoarea sa. La fel se intampla acum. Basescu, prin PD-L si sustinatori incearca sa subordoneze Justitia, in special magistratii de la instante, pentru a putea decide dupa capul lui plin de prea mult alcool. Magistratii sunt cei care ar putea sa ii nege puterea si atunci trebuie desfiintati. Victoria lui basescu impotriva Justitiei, a magistratilor, se va intoarce impotriva noastra. Victimele din Justitie vor avea alaturi victimele din randul justitiabililor care vor avea parte doar de "dreptatea" pe care o va hotari un alt "conducator suprem". Ne intoarcem la comunismul ceausist sub noua lui denumire, comunismul basist.

MEDEL
(Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés) sustine revolta magistratilor romani. Un articol interesant in Cotidianul vine in sprijinul celor cerute de magistrati si aratat de mine mai sus.

2 comentarii:

Procuroru spunea...

tocmai acest aspect il invocam si noi; statul de drept (ce a mai ramas din el) este intr-un grav pericol si cei care doresc in continuare subjugarea Justitiei arunca demersul nostru in derizoriu si il reduc strict la problema salarizarii> nu vom ceda!

Crăciun Florin spunea...

Sa nu cedati. Va tin pumnii si va sprijin cat pot de mult.