miercuri, 2 septembrie 2009

Guvernarea sta sa crape.

Sensibilizat de "procuror", care prezinta pe blogul sau Comunicatul de presa al ICCJ sub titlul "Lovitura de gratie", am cautat la ICCJ si am luat acest comunicat. Cei care doresc il pot citi aici, pot merge la ICCJ sau pe blogul procurorului.



ROMÂNIA
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
BIROUL DE PRESĂ

Comunicat de presă

Astăzi, 1 septembrie 2009, ora 12,oo, a fost convocată adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 21 – 22 lit. f) din Regulamentul de organizare şi funcţionare administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi în temeiul dispoziţiilor art. 126 pct. 1 din Constituţia României, în raport de care, „în România, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe stabilite de lege”.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât:

  • solidarizarea cu protestul iniţiat ca urmare a adunărilor generale convocate de judecătorii curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor din ţară;
Modalităţile în care judecătorii I.C.C.J. îşi vor manifesta propriul protest constau în:
  • continuarea demersurilor legale în vederea achitării de către Ministerul Finanţelor Publice a drepturilor salariale legale şi nemodificate până în prezent, pentru a se înlătura pe această cale situaţia fără precedent în istoria justiţiei române de a nu se plăti primilor magistraţi a ţării drepturile salariale legale lunare;
  • amânarea tuturor cauzelor aflate pe rolul instanţei supreme, cu excepţia cauzelor urgente cu arestaţi, precum şi a cauzelor având ca obiect drepturi salariale şi care, potrivit dispoziţiilor legale, se judecă în regim, de urgenţă;
  • relaţiile cu publicul urmează a fi asigurate doar prin poştă şi poştă electronică;
  • pentru a nu crea suspiciuni cu privire la imparţialitatea judecătorilor, I.C.C.J. nu va proceda la tragerea la sorţi în vederea constituirii Biroului Electoral Central, apreciind că suntem într-un real conflict de interese generat de numeroase litigii care există între judecători, pe de o parte şi puterea executivă, pe de altă parte, putere care a ignorat statutul magistratului şi rolul ce revine acestuia într-un stat de drept.
Atitudinea adoptată în cadrul adunării generale a judecătorilor I.C.C.J. a fost determinată de poziţia executivului, care a subfinanţat în mod constant justiţia, inclusiv I.C.C.J. şi care, prin proiectul legii privind salarizarea unică, în discordanţă cu Constituţia României, principiile dreptului internaţional şi salarizarea judecătorilor din celelalte ţări membre U.E. a exclus practic judecătorii din rândul puterii judecătoreşti, golind, astfel, de conţinut autoritatea judecătorească.

Ne manifestăm astfel şi indignarea pentru nerespectarea, inadmisibilă în statul de drept, a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, care a sfidat actul de justiţie.

Formele de protest vor continua până când reprezentanţii celorlalte puteri vor accepta un real şi constructiv dialog cu reprezentanţii desemnaţi de ICCJ, CSM şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor.

Pozitia clara a ICCJ pune in dificultate Guvernul Boc-Basescu. Au intins coarda prea mult si s-a rupt. Reparea legaturilor normale, democratice intre puterile statului se va realiza cu o alta guvernare din care va lipsi, in mod evident, gasca de mafioti ai PD-L. Cu aceasta ocazie constata si Basescu ca visele lui de carciuma nu pot fi aplicate intr-o tara fara acceptul populatiei. Ba, mai mult, are idei depasite de conditiile istorice sau copiate, grobian, dupa "modelul" Moldovei lui Voronin pe care, in ultima perioada de timp incearca sa il imite.

2 comentarii:

Procuroru spunea...

Romanii spuneau Sallus rei publicae suprema lex est - Suprema obligatie este salvarea bunurilor proprietate publica. In prezent maxima trebuie citita ca referindu-se la stat, la republica.
Or, statul de drept si social care chipurile se numeste Romania se intemeiaza si pe Justitie.
Atunci cand cei chemati sa o infaptuiasca ajung in fapt prin amabilitatea guvernatilor niste bieti functionarasi de biblioteca (prin prisma remunerarii) nu mai exista Justitie. Cel mult un simulacru foarte convenabil chiar guvernantilor.
Trebuie ca poporul roman, detinator al suveranitatii nationale conform Constitutiei, sa inteleaga ca fara Justitie (buna sau rea) tara se duce (mai mult decat este deja) de rapa. Punct.

Crăciun Florin spunea...

Intru totul de acord. Punct.