miercuri, 23 septembrie 2009

Sondaj CCSB septembrie 2009

Un nou sondaj CCSB confirma ascensiunea lui Crin Antonescu si scaderea lui Traian Basescu. Totusi, scaderea lui "Habarnam" Basescu este totusi redusa in conditiile in care individul "sparge" bibelourile din vitrina cu o satisfactie bolnava. Scade. Iar scaderea asta mai arata ca ce ia in primul tur este maximum ce poate lua. In turul II nu mai are sanse. Pierde la oricare dintre cei trei care il urmeaza: Crin Antonescu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu.

Intrarea lui Sorin Oprescu ia de la toti. Cel mai mult de la Geoana. Dar cat va lua ? In regia lui Cozmanca, campania lui Oprescu poate duce la ruperea PSD si trecerea acestuia imediat in urma lui Crin Antonescu fara a obtine, totusi, suficiente voturi pentru accederea in turul II. Nu este exclus sa mai ia si de la Basescu, sarmul doctorului fiind mai aproape de mentalitatea unor sustinatori ai lui Basescu decat de cea a celor care il sustin pe Antonescu.
CCSB 17-19 septembrie 2009
In septembrie, increderea in candidati nu difera mult de sfarsitul lunii iulie, lipseste insa Oprescu. De ce ? Ar fi fost mai buna si evaluarea cu Oprescu deoarece in iulie avea un procentaj foarte bun, de 48%, mult peste Basescu si ceilalti, asa cum se arata in tabelul de mai jos.

Tot ca evolutie a candidatilor nu strica sa cunoastem si perceptia populatiei fata de guvernare, Basescu si Geoana fiind legati de "performantele" actualului Guvern.

In iulie 2009, 59% dintre repondenti considerau ca tara se indreapta intr-o directie gresita iar 29% ca directia este buna. In septembrie 2009, 64% considera ca ne indreptam intr-o directie gresita iar 25% intr-una buna ! Se observa si de pe Luna ca increderea in Guvernul Basescu/Boc/Geoana se duce de rapa, cei care il sustin devenind din ce in ce mai putini. Ma intreb, ca omul, cine or fi aia care considera ca tara merge intr-o directie buna ? Au buzunarele atat de pline sau nu au nici o legatura cu ce se intampla in tara ? Bine, pot accepta ca o parte dintre ei sunt talibani basescieni si au luat "basescianita", una din categoriile de droguri pentru care Basescu si-a dat semnatura sa fie liberalizate in consumul public dar restul ?

Intentia de vot, luand ca procentaj sigur de participare aproape 40% din totalul de votanti ne arata un Basescu in scadere, un Geoana tot in scadere si un Crin Antonescu stabil si in usoara ascensiune. Crin este peste Geoana, iar campania lui Oprescu vine si mareste acest decalaj in favoarea lui Crin Antonescu. Primul tabel este di iulie iar cel de-al doilea din septembrie.

Basescu avea o intentie de vot la sfarsitul lui iulie de 34,3% iar acum a coborat la 34%. Geoana coboara de la 22,1% la 18%, o coborare severa, foarte severa. Crin Antonescu urca, usor, de la 18,7% la 19% confirmand trendul ascendent semnalat in sondajele facute zilnic de fiecare agentie specializata. Siguranta. Fata de ceilalti competitori Crin are beneficiul sigurantei voturilor celor care il sustin. Este posibil acest lucru deoarece mesajele pe care Crin le transmite publicului sunt pe masura asteptarilor unei mari parti a cetatenilor fata de un candidat prezidential.

Este evident faptul ca Basescu are doar sansa primului tur de scrutin. La al doilea tur el nu mai are de unde lua sustinatori asa ca va pierde in fata oricaruia dintre contracandidati. Iar aici, in sondajul CCSB se pare ca Basescu sta bine, pentru ca in alte sondaje a ajuns, se pare, pe la 28%, decalajul dintre el si contracandidati fiind mult mai mic. Pot spune ca la mijlocul lui septembrie exista, inca, un Basescu castigator detasat al primului tur. Cum va arata inceputul lunii noiembrie ? Va mai candida Basescu ?

Niciun comentariu: