duminică, 20 mai 2012

Eșecul politic Băsescu la Chicago

Traian Băsescu este un eșec politic. Un mare eșec politic. Cel mai mare eșec politic din România. A fost și este un dezastru politic. Needucat, neinstruit, paranoic, vanitos, adept al cezarismului.

Acum este la Chicago unde vrea glorie. Vrea confirmarea românilor din America obișnuiți cu tipul de guvernare local, unde Președintele SUA este și șeful guvernului. Printre „hăhăituri” comite gafe după gafe.

Mă folosesc de Mediafax pentru a puncta unele momente întâlnirii de la Chicago.

Băsescu gafează în această declarație. „Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român”, spune Băsescu. Fals. În primul rând el nu este „șef al statului”. În al doilea rând nu este șeful politicii externe. Este Președintele României. Constituția spune altceva. La art. 91 se prevede că „Președintele încheie tratate internaționale în numele Românei, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului ...”. Încheierea înseamnă exact ce prevede DEX: o terminare a unei acțiuni, a pune capăt unei acțiuni. Aici, are sensul de a semna tratatul negociat de Guvern în baza unui mandat dat de Parlament. Pentru că Parlamentul este „organul reprezentativ suprem al poporului român” ((art. 1 alin. (1)), Parlamentul acceptă programul de guvernare al Guvernului pentru asigurarea de către acesta a politicii interne și externe ((art. 101 alin. (1)), Guvernul se supune controlului parlamentar fiind obligat să prezinte comisiilor parlamentare, inclusiv comisiei de politică externă, documentele și informațiile cerute de aceste comisii ((art. 111 alin. (1)) etc. Este mai mult decât clar că Băsescu încearcă prin minciună să dea impresia că este altceva decât spune legea supremă.

Andrei Marga l-a contrat. Imediat.

"Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu", a spus Marga. Finalul este o ironie superbă.

O altă mare gafă comisă de Băsescu este aceea prin care descurajează înapoierea în țară a celor care ar dori să revină. Nu tu speranța că mâine va fi mai bine. Nu, mesajul a fost clar. Nu veniți. De ce ? Pentru că el este incapabil să înțeleagă că România nu este o groapă de gunoi ? Pentru că i se termină mandatul, posibil înainte de termen ? O răzbunare față de cei care iau gonit habarniștii de la Palatul Victoria.

Vizita idiotului la Chicago arată cât de mic este în gândire. Un astfel de politician ar trebui alungat cu pietre. Este un anti-român.


12 comentarii:

Arogantu' spunea...

Ce mai putem astepta de la un smenar, fost bisnitar ?
Hai cu suspendarea !

Crăciun Florin spunea...

Arogantu,

Hai ! Cât mai repede.

Biliuta spunea...

Nu-l putem acuza pe Băsescu de gafe. Acesta este comportamentul său normal. O gafă mare, mare de tot, a făcut-o poporul român în 12 decembrie 2004, când l-a ales preşedinte. Ceea ce s-a întâmplat în 2009 nu a mai fost gafa. Asta se cheamă prostie.

Crăciun Florin spunea...

Biliuță,

Nu pot să nu fiu alături de tine. Aici.

gyulay spunea...

Trist. Ce departe sunt zilele cand parea din topor dar la locul lui. M-a pacalit sau devine omu' paranoic din cauza pupatului undeva? Putem trage concluzia ca totusi e nevoie de mai mult decat un caracter puternic pentru a reprezenta eficient un popor?

Biliuţă spunea...

Numai AICI?

Crăciun Florin spunea...

Gyulay,

Evident. O reprezentare eficientă o poate face doar acel ce se prezintă nu doar sub aspectul mandatului politic ci și din punctul de vedere al culturii, tradițiilor, aspirațiilor naționale specifice poporului.

Crăciun Florin spunea...

Biliuță,

Păi, aștept să te văd mai des pentru a putea spune dacă suntem de acord asupra mai multor probleme.

Anonim spunea...

Este incredibil cum un asemenea om a ajuns presedinte ,populatia ,mai ales de la sate, are un nivel scazut politic si de cunoastere a oamenilor. Dar jumatate tara l-a ales pacat insa ca suferim "rusinea" toti.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Așa este. Păcat.

Anonim spunea...

tare imi este teama ca , pe acest individ , l-au ales "intelectualii" de la oras, "oamenii de dreapta " si "diaspora " .

cosmin

Crăciun Florin spunea...

Cosmine,

Fără teamă, așa este. Omul a știut să interpreteze partitura liderului providențial.

Biliuță, mai sus, a spus bine. Prima oară a păcălit, a doua oară a fost prostie.