marți, 8 mai 2012

Politica externă „făcută uninominal”

Ieri s-a finalizat un mare moment politic. De fapt și de drept s-a constituit o nouă majoritate politică în Parlament, a fost validat un guvern USL care a depus jurământul, formal, în fața Președintelui României și a intrat în pâine prin preluarea posturilor de premier și a unor ministere de la cei demiși.

Victor Ponta și-a intrat în pâine împreună cu miniștrii lui. De azi încep rearanjările în ministere și agenții și demiterile acolo unde portocalezii nu înțeleg să plece singuri. Se vor schimba politici organizaționale și se vor umple pagini întregi cu delațiuni către noile conduceri. La ușile noilor „stăpâni” sunt deja cozi lungi cu vechi „prieteni” care doresc un ciolan de ros dispuși să ofere, generos, dosarele făcute de ei în timp contra celor care s-au înfruptat din prea plinul puterii portocalii. Aceasta va fi partea mai puțin văzută a schimbării puterii. Cea mai josnică acțiune ce se produce de fiecare dată când un titular al puterii se schimbă.

Despre „ei” mai târziu, pe măsură ce presa și telefoanele vor aduce informațiile „la cald”.

Acum am în atenție pe Andrei Marga vs. Traian Băsescu (Mediafax). Place sau nu, schimbarea puterii în România are ca efect căderea în cap al lui Băsescu. Efectiv. Victor Ponta și miniștrii lui vor lupta contra lui Băsescu, în echipă dar și individual. Eu sunt convins că Traian Băsescu nu are posibilitatea să reziste. Nici una din atribuțiile prezidențiale nu îi oferă posibilitatea să contreze eficient la atacurile ce se vor produce începând de azi.

Traian Băsescu a cerut să nu se facă o restaurație și să îi fie respectate reformele statului în domeniile învățământului, ale muncii, ale justiției. Adică acolo unde USL are angajamente ferme față de societatea civilă, sindicate și patronate. Restaurația se va produce. Reașezarea statului pe temelii sănătoase trebuie făcută. Cererea lui Băsescu a fost refuzată chiar dacă Ponta nu a spus nimic în acest sens.

Se anunță o reformă severă în domeniul politicii externe. Andrei Marga a pronunțat modul în care politica externă urmează a se face:

"Avem nevoie de consens, să ieşim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime".

Este clar. Politica externă va avea liniile directoare în deciziile Parlamentului, acolo unde mandatarii cetățenilor care au votat vor dezbate ce și cum cu privire la relațiile cu un stat sau altul, cu privire la un angajament internațional sau altul, cu privire la un tratat sau altul. Președintele țării ia aminte și aplică decizia Parlamentului fără a mai angaja în nume propriu țara în aventuri internaționale. Adică nu va mai face politică externă „uninominal”.

Am scris anterior că, după părerea mea, numirea lui Marga la Externe are rolul de a lua de la Băsescu acest domeniu de activitate și a-l aduce în Parlament. Modul în care Andrei Marga a fost primit de Băsescu la depunerea jurământului îmi arată că derbedeul de la Cotroceni știe sau intuiește ce va urma. Andrei Marga este, ca om, o nucă tare. Andrei Marga ca ministru de externe, cu sprijinul Guvernului Ponta și al Parlamentului poate fi în relația cu Băsescu mult prea tare pentru derbedeul ce se închipuie zeu.

Marga afirmă că Băsescu a fost adus de consilieri într-un unghi mort.  El prost, consilieri proști, sfârșit previzibil.

Niciun comentariu: