sâmbătă, 5 mai 2012

Să se facă dreptate !

Într-o postare anterioară am spus că, după mine, principala bătălie politică și obiectivul politic major și imediat al USL în cele 6 luni de guvernare capturate de la PDL și UDMR este acela de a câștiga încrederea electoratului român. De aceea în programul de guvernare ajuns la Parlament pentru investirea Guvernului Ponta sunt prevăzute, în mod concret, măsurile reparatorii: înapoierea banilor jefuiți de PDL și UDMR pensionarilor prin calcularea cu rea-credință a contribuției de 5,5% asupra întregii pensii și nu doar a sumei care depășește 740 lei, readucerea salariilor bugetarilor la valoarea nominală din 2010, abrogarea HG privind facultatea în limba maghiară de la UMF Târgu Mureș, revederea proiectelor de exploatare a resurselor minerale în interesul statului român și alungarea din această zonă de interese a căpușelor PDL+UDMR și a finanțatorilor acestora etc. Sunt măsuri imediate, de impact social major, măsuri care vor întări declarația politică comună a partidelor componente USL că vor face „o altfel de politică”.

Populația cere cu insistență „să se facă dreptate”. Iar pentru populația țării nu există dreptate atâta timp cât nu sunt soluționate imediat și reparatoriu abuzurile guvernărilor succesive Boc și Ungureanu. Cum se va ajunge la această dreptate, interesează mai puțin pe pensionar sau bugetarul care este dispus să își ofere încrederea în politicienii USL. Unii vor primi satisfacție și vor înjura pe cei care le rezolvă problema însă aceștia vor fi în minoritate. Majoritatea va avea însă un cuvânt greu de spus la alegerile locale și parlamentare.

O prezentare a programului de guvernare al USL pentru perioada de 6 luni de zile rămase până la alegerile parlamentare, făcută în ziarul Gândul, evidențiază o abordare prudentă a problemelor guvernării. Este absolut normal. Nu te poți angaja pe ce nu știi, pe o bază devastată, prăduită, măsluită, deformată. Toate domeniile de interes național care formează obiectul unei guvernări sunt vraiște. Oportunismul, primitivismul, carierismul, interesul personal sau de partid sunt atât de prezente în instituțiile statului încât a face angajamente de guvernare pe baza lor înseamnă a perpetua dezastrul guvernării băsesciene. Pentru înlăturarea lor se impune acel audit care să aducă la lumină toată murdăria politică și politicianistă a băsescienilor, pedeleilor și udemereilor. Un program de guvernare pe termen mediu și lung se poate prezenta Parlamentului abia din toamnă de guvernul ce se va forma atunci pe baza unei noi majorități parlamentare.

Să se facă dreptate. Lumea se uită după mesajele USL care le confirmă certitudinea dreptății. Discuțiile cu FMI ale lui Florin Georgescu sunt în centrul atenției. Bine face Ponta că trimite jurnaliștii la Florin Georgescu. Acesta are capacitatea de a comunica în sensul dorit de cetățeni fără a încălca regulile discursului finanțiștilor. Iar din ce spune Florin Georgescu se desprinde ideea că, fără a se abate de la ținta de deficit bugetar convenită cu FMI, BM și CE, se vor putea înapoia pensionarilor banii jefuiți de Băsescu, Boc și Ungureanu, se vor putea reîntregi salariile bugetarilor. Suficient. Există speranța. Se va face dreptate.

Pe de altă parte, campania anti-USL continuă cu atacurile din ce în ce mai inventive ale pedeleprelor la care se adaugă cele ale udemereilor (inclusiv amenințările iredentiste). După părerea mea, este bine că s-au îndreptat asupra propunerilor de cabinet ale lui Victor Ponta. Persoanele atacate în media băsistă au capacitatea de a se apăra singure. Nu trebuie să le țin eu partea. Sau alții ca mine. Nici nu formulez judecăți asupra problemelor lor. Să facă bine și să își prezinte situația în fața presei, a aceleia care a ridicat aceste semne de întrebare. Sunt persoane care pot fi înlocuite, indiferent de numele ce îl poartă. Din moment ce sentimentul populației cu privire la ele este de neîncredere, musai trebuiesc înlocuite. Obiectivul principal primează în fața interesului persoanal. Deocamdată, pentru obținerea încrederii din partea populației sunt obligatorii toate măsurile administrative ce se pot face chiar dacă, la un moment dat, unele măsuri vor fi cotate ca excesive în cercurile restrânse ale simpatizanților acestora.

Bătălia pentru cucerirea încrederii populației a început bine. Acum suntem abia în faza angajamentelor politice. După validarea de către Parlament a noului cabinet și a programului acestuia, trebuie trecut, din primele acte ale guvernării la punerea lor în practică prin actele normative care să permită materializarea lor. Restul ... este apă de ploaie.

6 comentarii:

Arogantu' spunea...

I-am trimis un mesaj lui V. Stan, in timp ce emisiunea sa era in desfasurare.

1. Motiunea era imperativa.
2. Daca ba'secu a anticipat rezultatul (sau chiar l-a provocat), se pune intrebarea: ce va obtine prin campania declansata inainte chiar de instalarea noului executiv ?
3. Exista posibilitatea ca USL sa-si respecte promisiunile minimale in privinta restituirii pensiilor TILHARITE si a 'reintregirii' salariilor bugetarilor, totul este sa poata convinge FMI ca planul este viabil.
Daca lucrul acesta chiar se va intimpla - nu mai spun cu ce se aleg ba'secu si PD.
Cit priveste campania mediatica internationala - apa de ploaie.
NB Exista voci autorizate (experti) care sustin ca austeritatea, neinsotita de masuri active care sa stimuleze cresterea economica, va avea rezultate catastrofale. In cazul Romaniei - demonstratia a fost, deja, facuta.
Cam atit la aceasta ora...
A bon entendeur, salut !
Arogantu'

N-a binevoit sa-mi raspunda pina la aceasta ora - korrekt, cine-s eu ?

Crăciun Florin spunea...

Arogantu,

Korrekt, cine ești tu ? Cu ce drept îi tulburi lui V. Stan „construcțiile” aiuriste ?

Sigur se vor da banii înapoi la pensionari iar din rectificarea bugetară se vor reîntregi salariile bugetarilor cu 15%. Banii pensionarilor reprezintă un singur efort bugetar, fără repetare. Nu va mai intra la CASS banii care nu mai pot fi colectați. Așa că ministerul care coordonează acești bani va rectifica bugetul astfel încât să își îndeplinească menirea.

La bugetari se vor amputa așa-numitele investiții guvernamentale făcute aiurea.

USL are obligația să își respecte angajamentele asumate pentru a câștiga alegerile locale și parlamentare. Sunt sigur că o vor face.

Arogantu' spunea...

Eu, de fapt, l-am provocat la o discutie.... N-a fost sa fie !
Apreciez incisivitatea lui, dar unele afirmatii sint discutabile.
In plus - uneori minte. Prin omisiune ...

Crăciun Florin spunea...

Arogantu,

Uneori minte cu scop de dezinformare. Este și expert în aruncarea lăturilor din găleată în capul celor care nu îl plac.

Emigrant spunea...

Pai eu zic ca deja ati castigat increderea electoratului rroman cu Sorin Burtaverde vicepresedinte de onoare, cu absolventa de la Standford ca ministru al invatamantului, cu General Izmana ca aliat si in general cu tot ce faceti in satra aia acolo.
Sa traiti bine unii cu altii ca va meritati reciproc pe deplin!

Crăciun Florin spunea...

Emigrantule,

Nu știu de la ce nivel observi tu lucrurile, văd însă la tine că ai o cumplită deziluzie. Dacă mă gândesc la cei care suferă de deziluzie azi, atunci pot trage concluzia că ești unul dintre cei care, odată cu destructurarea puterii băsesciene și-a pierdut busola.

Numele unor persoane nu reprezintă mare lucru dacă judeci comunitățile. Nici Frunzăverde, nici stanfordista și nici generalul izmenelor nu reprezintă valori, au însă voturi care au fost sau vor fi însoțite de alte și alte voturi care până la urmă îi vor face uitați pe cei cărora li te-ai alăturat.

O să trăim bine, emigrantule. Foarte bine chiar, mai ales după ce îl vom da pe chior la coșul de gunoi al istoriei.