luni, 22 octombrie 2012

Pentru ce votez ?

Iată o întrebare care se pune însă are răspunsuri diferite și, de multe ori, fără fundament.

Cei care votează cu formațiunea politică, fără a condiționa candidatul, neavând, de cele mai multe ori, posibilitatea de a participa la desemnarea lui, pot spune că votează cu dorința de a aduce în mediul public mesajul ideologic al partidului din care fac parte sau pe care îl susțin. Ei pun în parctică scopurile formațiunii politice la care au aderat. Sunt alegătorii care acționează corect. Politic și de cele mai multe ori social. Își exprimă, în cea mai democratică formă opțiunea politică. Există și cazul în care candidatul este cunoscut și apreciat. De cele mai multe ori. Există însă și cazul în care candidatul este o persoană necunoscută sau chiar controversată. Dacă însă există încrederea în deciziile politice ale partidului, atunci votul pentru aceasta este un vot exclusiv pentru partid. Este în general cazul tinerilor care sunt promovați de partid pentru a forma generația politică viitoare. Este și cazul candidaților proveniți de la alte formațiuni politice care au ales să activeze în cadrul partidului.

Cei care votează cu o anume persoană, în speranța că o va ajuta să ajungă în Parlament, din simpatie sau dorința de a „sancționa” alt candidat sau formațiune politică nu mai pot susține că au un „ce” pentru care luptă. Ei nu luptă nici pentru ei. Sunt indiferenți cu privire la rezultatul alegerilor. Și chiar dacă persoana respectivă ajunge în Parlament, ei nu sunt interesați de obținerea unui rezultat. În special în administrarea țării. Pentru că acea persoană care a fost votată nu va putea, de va ajunge parlamentar, să aibă o influență asupra lucrărilor Parlamentului. Va fi doar beneficiarul, pentru niște ani, a unor sume de bani și a unor drepturi specifice parlamentarilor. Respectivul se va alătura unui grup parlamentar care fie își va promova propria ideologie fie va căuta să împiedice cât mai mult gruparea care ajunge la putere în realizarea obiectivelor politice.

Se promovează cu insistență de către unii cameleonii politici. Aventurieri politici, mai bine zis. Oameni aduși în stare de exaltare politică de grupuri de persoane interesate care doresc să obțină ceva, în general material, din această stare a respectivilor. Cameleonii politici nu au ideologie. Nu au ce face cu ea. Nu le folosește. Au doar interesul propriu. Sunt dispuși la tot felul de înțelegeri „contractuale” care ar putea să le asigure o anume vizibilitate pentru viitor. Nu pot „mânca” tot. Rămân resturi, firimituri. Pe care le pot da, generos, susținătorilor. Cu cât „firimiturile” sunt mai consistente, cu atât susținătorii vor fi mai mulțumiți. Cameleonii vor ajunge la un moment dat dependenți de acești susținători. Vor trebui să aleagă, la un moment dat, o formațiune politică puternică în care să poată obține, pentru susținători, „firimituri” din ce în ce mai consistente și garanții suficiente că acestea vor exista în viitor. Formațiunea care îi va primi va fi cea care va suferi. Susținătorii vor primi mai mult decât membrii reali ai formațiunii, susținătorii vor fi căpușele care vor încerca să sece resursele respectivei formațiuni. După ce distrug gazda, susținătorii vor îndrepta cameleonul spre altă formațiune.

La alegerile parlamentare consider că votul este „pentru ce votez” și mai puțin „pentru cine votez”. Cum este cazul la alegerile locale, unde persoana care candidează pentru primărie sau consiliul local este mai importantă decât partidul care o susține. La locale sunt alegeri administrative, la parlamentare sunt alegeri politice. Are o mare influență și susținerea politică a candidaților însă calitatea oamenilor în domeniul administrației este mai importantă decât susținerea politică. Practica ne-a arătat că așa este.

Eu am ales să votez pentru a duce în Parlament cât mai mulți liberali. Chiar dacă va trebui să votez un candidat al USL, din altă formațiune politică, sunt încrezător că cei din alte formațiuni politice ale USL vor proceda ca mine gândind că alții, colegi de alianță, vor da voturile pentru candidații formațiunii lor politice. La final, în Parlament, când se vor forma grupurile parlamentare, am speranța, la fel ca cei din alte formațiuni politice ale USL, că PNL va avea un număr mai mare de parlamentari decât în actuala legislatură, că împreună cu PSD, PC, PNȚ-CD aripa Ciorbea și chiar UNPR vor forma o largă majoritate care să asigure o guvernare puternică și o acțiune parlamentară benefică pentru însănătoșirea vieții sociale afectată grav de ciuma portocalie.

Campania dusă de portocalezi și aliații lor MRU-iști pentru a vota cu cei care au plecat din PNL, pentru că aceștia ar fi, chipurile, adevărații liberali, este o intoxicare grosolană. Suntem invitați să dăm voturile cameleonilor politici. Acesta este adevărul.

12 comentarii:

ADRIAN spunea...

Corect in esenta dar se mai adauga si o alta variabila celor doua "pentru ce" si "pe cine". Eu iau foarte mult in calcul "cum" votez adica as vrea sa votez cu multa incredere, atat cat se poate in erodarea continua de 22 de ani incoace. Exemplu: cineva imi spune ca e mai antibasescu decat toti, ba ii mai si sanctioneaza pe unii pentru blat basist. Pe de alta parte acelasi nu misca un deget, chiar si intors din vacanta binemeritata din Italia, sa faca lucrurile legal pentru a nu ma lasa in off-side pe mine, graunta din cele 7,4 milioane antibasisti. Nu numai canu misca nimic dar il si saboteaza pe ala care incearca ceva in parlament, se plimba in jurul Cotrocenilor, in fine, arata CA ESTE impotriva lui Basescu in mod concret. Ba in vria asta mai mai ca ramane pe dinafara, el dintre TOTI ceilalti. Un pic de vanzoleala publica si "se rezolva". De ce "s-a rezolvat" ? De ce a aparut problema de la bun inceput? De ce initiativa lui Ghise a fost tinuta pe loc si nu s-a discutat? De ce e Kovesi la Bruxelles nu ma intreb dar nu trebuie sa ma cutremure recomandarile cu care a plecat? Pai astea se intampla poate ca sa nu am eu incredere si sa-mi pun intrebarea daca "cum" votez e bine. Eu nu pot sa votez cand sunt tras pe sfoara sau cand perspectivele devin tot mai limpezi ca voi fi tras pe sfoara pentru ca pur si simplu nu pot vota etichete. Ca in '96.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Aici vorbim despre două abordări. Scop imediat contra scop în perspectivă.

Din toate punctele de vere ai dreptate, dacă scopul este imediat. Se referă la persoana pe care o votezi.

Dacă însă urmărești un scop în perspectivă, care implică mai puțin persoanele și mai mult comunitatea în care acestea activează, este mai ăuțin relevantă persoana care este votată.

Am avut și eu de ales. Pentru că nu am control asupra persoanelor, am ales să mă orientez exclusiv asupra proiectului politic. Mai ales că PNL va trebui să facă pași foarte serioși către o deschidere către cetățeni. Este natural ca în PNL să intre tot felul de oameni. Cumva, în timp, în frunte vor ajunge oameni de valoare, se va forma o cultură a organizației așa cum sugerează și Tăriceanu, însă va avea de unde alege din moment ce partidul va fi deschis către cetățeni.

Nu putem fi mulțumiți de toți cei care acum sunt pe listele PNL. Eu am mari rețineri cu privire la unii dintre cei cu care PNL iese în frunte la parlamentare. Accept însă faptul că sunt oameni care susțin PNL și îi susțin pe acești oameni. Nu mă opun alegerii lor și sper ca în activitatea parlamentară, aleșii lor, să urmeze și să respecte linia politică a PNL. Doar rezultatele parlamentare și rezultatele la guvernare ne vor spune unde s-a procedat bine și unde trebuiesc făcute corecțiile. Iar fără existența greșelilor nu vom ști unde este nevoie de îndreptare.

Tu iei ca pe un afront personal un act sau o faptă săvârșită de o persoană, chiar dacă acel act sau faptă nu are o influență directă asupra vieții tale. Eu nu mai fac așa ceva. M-am săturat să „sufăr”. De aceea am ales să sprijin, fără echivoc, comunitatea liberală.

ADRIAN spunea...

Nu in sensul asta am spus ce am spus. Nu ma refer la persoanele de pe liste in sine ci la aparitia lor CA CAndidati ca un simptom. Faptul ca au ajuns in postura aia indica niste hibe de morala interna. Eu in cinsimul si neincrederea mea asta vad. Ca revolutia bunului simt a mai calcat pe ici pe colo prin niste muci din fasole. Si pana la urma, institutiile si politicile sunt niste notiuni abstracte in lipsa oamenilor care le anima. Nu le putem desparti nicicum.
O formatiune (si nu zic partid) care zice ca lupta din greu cu Basescu dar nu face NIMIC cand unul dintre membrii sai initiaza o masura legala in parlament pe mine ma pune pe ganduri. Si cand acel om care si-a dat silinta sa faca CEVA care sa sustina ce afirma formatiunea se afla si singurul caruia i se ingreuneaza (cel putin) candidatura pentru mentinerea mandatului ... pot sa am indoieli sincere in ce priveste "scopul in perspectiva"? Pentru ca o vorba de duh spunea ca "drumul spre iad e pavat cu bune intentii". Tot pentru scopul de perspectiva am votat si in '96 ca sa revin la marota mea. Ca sa constat ca 15000 de specialisti s-au facut nevazuti si ca unii s-au trezit "invinsi de sistem". Iar altii, ca Basescu, au pescuit in ape tulburi. Intreb din nou in legatura cu respectul regulilor: Nicolaescu la conducerea capitalei a fost numit statutar? Conteaza? Si aici nu intra in discutie aprecierea pe care o am pentru el, fara discutie. Probabil ca merita si e potrivit. Dar a fost pus dupa reguli? Daca nu, atunci sa ne punem intrebari despre rostul regulilor. Si cum pot fi regulile incalcate copios mai ales cand putera devine absoluta si corupe absolut. Eu nu am incredere in comunitati care nu se conduc dupa reguli pe care sa le respecte. Nu am incredere in unii care spun ceva si fac altceva - vezi aici chestiunea votului uninominal, chestiunea anticipatelor, chestiunea "demisiei daca", si nu in ultimul rand problema de care spuneam cu pupat piata independentii trimis Kovesi Bruxelles, acceptat Morar prin taraganare inexplicabila a numirii noilor procurori si cate si mai cate balbaieli si nefacute. Dar probabil e doar vina mea ca simtz enorm si vaz monstruos ...

ADRIAN spunea...

Pe scurt, asteptam la mai mult decat o simpla speranta ca un zaharel intins in fata catarului ca sa-l faca sa mearga. Ura fata de leprele portocalii si seful lor odios nu mi-e de-ajuns ca sa votez cu Gabriel Oprea. Imi cer scuze pentru asta! Daca ar exista azi o miscare legionara ca in ani '20, sincer spun ca asta as vota de furie.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Îți spun părerea mea.

Eu cred că alegerea lui Nicolăescu s-a făcut potrivit prevederilor statutare. Ce declară Chiliman ... este apă de ploaie.

Acțiunile lui Ghișe sunt spectaculoase însă nu o finalitate politică. Au adus capital politic lui Ghișe și au creat discuții care au afectat PNL. Ghișe are probleme acasă, cu Căncescu, la Brașov. Și în mandatul actual a fost pus pe listele de la Brașov la cererea organelor centrale ale PNL. După părerea mea, Ghișe ar trebui să mai renunțe la orgolii și să se împace cu colegii lui din Brașov.

Cunosc discuțiile care au în centrul lor problemele ridicate de tine. Acum însă, discutarea lor și sancționarea PNL pentru existența problemelor mi se pare o acțiune anti partid. cel puțin pentru mine. După alegeri este timp și pentru aceste discuții. Evident, părerea mea, aceste „probleme” au ca autori persoanele care au fost afectate de decizii politice ca urmare a acțiunilor lor personale. Acțiuni de forță pentru acapararea puterii în aprtid.

ADRIAN spunea...

intre Cancescu si Ghise cred ca n-am probleme sa ma decid. Cancescu se incrie perfect in definitia "baron local"si cu asta cred ca am spus totul.
Cu Niclaescu nu ma pronunt in functie de ce zice Chiliman. Eu doar aveam o problema de a interpreta statutul in ce priveste demiterea si numirea de la centru a conducerii filialelor si alegerea conducerii filialelor. Se intimapla sa am o parere destul de buna despre Nicolaescu. Pe Chiliman il cunosc si direct, il respect dar as fi intotdeauna precaut. Deci nu e vorba despre influenta persoanelor aici.
Restul parerilor pe care le-am exprimat sunt insa mult mai importante in balanta circumspectiei mele. O sa vedem cine are dreptate. Eu cred ca dupa alegeri discuti nu vor mai avea DELOC, acum ar fi momentul. Va mai fi momentul peste inca 4 ani. Pana atunci blogullui Tariceanu nu va fi activ decat fix cand are el de spus ceva ca oricum nu raspunde niciodata nimanui. Mai cinstit Antonescu care n-are nci macar in intentie sa deschida usita. Deci nu, nu cred ca va mai avea loc vreo discutie importanta dupa alegeri, se va sta la distributia cartilagiilor de pe ciolane si atat. Nici macar problema Constitutiei nu cred ca va fi pusa deschis. Dar sa asteptam sa vedem cine are dreptate :)
In ce priveste finalitatea actiunilor politice ale lui Ghise sunt de acord. Dar doar pentru ca ele au fost sabotate si nu s-a ajuns la nicio dezbatere deci, evident ca nu poate exista finalitate. Mie asta mi se pare inacceptabil din principiu. Daca n-avea dreptate sa se fi dovedit asta la dezbateri si la vot. Fara asta e inutil sa speculam asupra finalitatii unei actiuni.

Deceneue spunea...

Ca unul care l-a votat pe Ghise si l-a sanctionat pe Cancescu la vot, pot sa-ti spun ca esti departe de realitatea din teritoriu.
Cancescu se lupta sa faca afaceri la fel ca Scripcaru, primul cu Aeroportul al doilea cu panselute, sali de sport, asfaltari etc...
Cancescu promoveaza "aeroportul", o investitie pentru care investitorii nu se inghesiue, pentru ca studiul de fezabilitate arata ca nu-i rentabil.
Nu discuta si nu face public studiul de fezabilitate.
Cancescu are un comportamnet tipic PDL-ist, pune accent pe imagine si pe interesele proprii si nu pe eficienta.
Vrea sa ramana in instoria orasului cu niste realizari, nu are importanta costurile, pentru ca nu le suporta el.
Pana si parul alb si la vopsit ca sa arate altfel.
Concluzia, orgoliul este la Cancescu nu la Ghise.

La locale am votat cu FDGR, si la parlamentare daca o sa fie Ghise il votez pe el, in caz contrar voi vota cu FDGR sau cu UDMR.

ADRIAN spunea...

@Deceneu: Multumesc pentru confirmarea impresiei pe care o aveam si eu din Bucuresti. Mie mi-a fost suficient circul pe care l-a facut in jurul presupusei cumparari a Castelului Bran care, pentru cine stia legea, era evident ca era o mare gogomanie din partea unui sef de administratie judeteana ... Dar i se citeste pe fata oricum. E din gama alora precum Molo(z) de la Hunedoara care trimite ca un ghiolban excavatorul in Sarmizegetusa sa faca o parcare dupa cum i s-a nazarit intr-o noapte ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Nu ne aliniem asupra momentului acțiunii.

Pregătirea pentru război se face din timp de pace. Din momentul în care ai declarat mobilizarea, nu mai faci pregătiri, nu mai introduci reforme, nu mai modifici ceea ce ai. Nu mai umbli la planurile majore. Acum suntem „mobilizați”. Este clar că vom „lupta” cu ce s-a ales. Oastea cea mare, liberală (membri și susținători) știe că are în dreapta pe conservatori și țărăniși, în stânga pe social-democrați, în față pe Băsescu și ARD. Știința militară, în componenta pshihologică și sociologică recomandă să nu se producă schimbări în interiorul formațiunilor pentru a nu crea o stare de risc care poate duce la non-combat.

Adversarii noștri nu sunt oamenii din conducerea PNL aleși statutar. Orice acțiune de combatere a deciziilor PNL la vârf duce, azi, la instalarea lipsei de încredere în cei desemnați să candideze și la absența la vot. Duce la pierderea alegerilor. Nu este bine.

Este evident că PNL, ca formațiune politică cu aproape 200 mii membri, are și probleme interpretabile. Dar tot adevărat este și faptul că unele decizii de schimbare a unor lideri locali este apanajul organelor de conducere superioare ale partidului. Dacă ai observat, Tăriceanu și Orban, de exemplu, nu critică procedurile, ei fiind vocile critice din PNL și buni cunoscători al statutului, ei critică deciziile privind persoanele. Nu ar trebui demiși din funcții de conducere acei liberali care au participat la formarea PNL din 1990. Pe de altă parte, întotdeauna în structurile politice au fost schimbări de lideri locali după ce au fost schimbate conducerile centrale. Este logic. Este natural. Cei aleși la nivel central au nevoie de liderii locali pentru a realiza programul politici cu care au câștigat alegerile interne în partid. De aceea apar aceste demiteri și noi alegeri. Iar faptul că aceste acțiuni sunt naturale este confirmat de modul în care se comportă organizațiile în care au avut loc astfel de evenimente. Uite, la S2 organizația are acum mai mulți membri, se manifestă un altfel de a conduce, descentralizat, mai ales tineretul are acțiuni de promovare a valorilor liberale etc. Faptul că DC Popescu a fost demis și conducerea înlocuită a impulsionat organizația în bine.

Eu nu sunt de acord cu punerea la zid a conducerii PNL pentru acte și fapte care supără pe unii și pe alții acum. Avem altceva de făcut. Ne-am face rău singuri. După alegeri putem vorbi, pe larg, despre ce credem că a fost bine sau rău. Acum trebuie să obținem voturi pentru câți mai mulți liberali în Parlament. Problemele pe care le ridici sunt despre viața internă. Le putem dezbate după alegeri.

Crăciun Florin spunea...

Deceneu sau Deceneue,

Nu pot spune despre Căncescu că știu ceva. Este adevărat că știu despre proiectul aeroportului, despre dorința Brașovului de a avea un aeroport deschis traficului internațional, atât pentru transportul persoanelor cât și al mărfurilor. L-am auzit pe Căncescu la Congresul PNL vorbind despre el. În particular, pe timpul guvernării Năstase, am dat o notă în care nu am recomandat avizarea favorabilă având în vedere faptul că instituția mea nu mai avea resurse umane și tehnice pentru a acoperi și aeroportul internațional Brașov. Erau deja aeroporturi la Tg Mureș și Sibiu care, după părerea noastră atunci, puteau deservi și Brașovul. În plus, o parte din cheltuielile pentru intrarea în funcțiune al noului aeroport intrau în sarcina MAI și se scădeau din fondurile destinate anual PFR. Știu ce era atunci, nu știu ce este acum. dacă ar fi bani, totul ar fi posibil.

Ghișe este un orgolios. Am discutat cu el. Nu admite să fie contrazis. Asta nu înseamnă că nu este un bun parlamentar. Problema mea este că Ghișe vrea să impună și că are idei fixe cu privire la unii și alții. Știu că nu îl suportă pe Căncescu. Totuși, în interesul Brașovului, cei doi trebuie să găsească o cale de comunicare, trebuie să promoveze acțiuni comune. Unul la Consiliul Județean, celălalt în Parlament. În acest sens am spus că Ghișe ar trebui să „să se împace cu colegii din Brașov”. Am impresia că nu se va realiza așa ceva. Sunt sigur că Ghișe se va izola din ce în ce mai mult de colegii săi liberali din Brașov și că va avea probleme la aceste alegeri. Va avea noroc dacă va reuși. Eu îmi doresc să reușească însă este obligația lui să obțină voturile cetățenilor. Nu unul, ci atâtea câte îi sunt necesare pentru a fi ales fără a mai intra la redistribuire.

Deceneu spunea...

Ghise nu se va izola, cum nici Tariceanu nu s-a izolat. Ambii au fost si vor fi izolati de colegii de partid.
pentru ca, nu fac parte din mafia interpartidica.

Nu e bine sa critici echipa cand a declansat ofensiva, dar nici sa faci o strategie fara sa ti seama de opiniile celorlalti care vrei sa lupte alaturi de tine.
Riscul si l-au asumat cei care au mers inainte fara sa-i intereseze ce opinii au colegii si simpatizantii.

Ps era eronat numele

Crăciun Florin spunea...

Deceneu,

Știi cum este cu supărarea văcarului pe sat. Cam așa calific eu supărarea lui Ghișe pe colegii lui de la Brașov. Sigur, nu este singurul caz în PNL. Mai sunt destule. Acum eu sper să își ia mandatul. Ce va mai fi vom mai vedea.