duminică, 21 octombrie 2012

Două sondaje

Evenimentul Zilei a pus un sondaj GSS. Pe lăngă explicațiile din ziar pe baza analizelor sondorilor, Radu Zlati (candidat PNL la Cluj) pune pe blogul lui (Gondolin Shador) o interpretare sociologică a rezultatelor acestuia.

Codrin Scutaru, pune pe blogul lui un alt sondaj, de la locul de muncă, al Public Affairs.

Între cele două nu sunt mari diferențe de rezultat. În marja de eroare.

Public Affairs

Sondaj GSS

În funcție de interes, fiecare poate interpreta sondajele „după mușchii lui”.

Normal că eu fac o interpretare care poate nu are suport sociologic, nu am pregătirea necesară să folosesc bagajul de cuvinte în acest domeniu. Vreau însă să cred că fac o interpretare a unuia care citește asfel de sondaje date publicității. Cu o anumită pregătire și de o parte a baricadei. La un anume nivel al populației sondajul nu mai este citit. Este evident. El se adresează, în general, doar celor care au curiozitatea de a citi și înțelege ceva.

Ambele sondaje dau USL un prag de peste 51%. ARD are un prag de peste 21%. PP-DD are în jur de 12%. UDMR are aproape 6%. Pe total ne iese un 90%. Diferența este de disputat. Cine și cât va lua, considerând că nici una dintre aceste forțe politice nu va mai scade (ceea ce este puțin probabil) ? Nu știu. De aici nu mai suntem pe un teren sigur. Este ca nisipul mișcător. 

USL trebuie să trateze aceste semnale cu maximă seriozitate și severitate. Nu mai este de joacă. Plecând de la această bază, în ambele variante, la redistribuire, USL ar ajunge aproape de 60%. Suficient să domine însă insuficient să realizeze ce și-a propus, ca scop major: modificarea Constituției. Pentru a clarifica, odată pentru totdeauna, cum este organizat statul român și cum trebuie să funcționeze. Pentru că știm deja că ARD este peste 90% PDL iar UDMR șu PP-DD sunt în siajul PDL și al lui Traian Băsescu. O republică parlamentară și o independență reală a Justiției este coșmarul lui Traian Băsescu și al PDL. PP-DD nu are capacitatea să judece la acest nivel dacă este să iau în considerare, tot ca o bază, acele puncte pe care partidul televiziunii OTV le tot pune pe sticlă seară de seară. Numărul de cetățeni care votează (activ) pentru PP-DD, pun peste 1,2 mil, mă determină să constat că aceștia sunt mai aproape de comunismul anilor 1980 decât de zilele noastre. Dacă fac un mix între ce vor cei din ARD cu ce vor cei din PP-DD, pentru că PP-DD vor obliga PDL să țină cont de ei la vot dacă vor să facă opoziție sau să impună ceva, îmi iese că ARD și PDL vor să ne întoarcem la socialismul înfloritor la orașe și sate. Recunosc, sunt unii din PDL care doresc capitalism, în special unii din Șforța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu însă aceștia nu au capacitatea de a influența. De vor ajunge în Parlament, iar eu sper să nu ajungă, vor fi o pată de culoare. În public vor vorbi despre valorile capitalismului iar în Parlament își vor da votul pentru socialism. Cum de fapt și PDL a făcut până acum. Nimic nu îl oprește să continue.

Situația este complicată. Semnalele comunistoide ale PP-DD și perversitatea celor din ARD sunt ca o bombă cu ceas. O campanie corect calibrată și insistentă a USL trebuie să arate majorității oamenilor pericolul ce se naște din împletirea comunistoizilor OTV cu hrăpăreții din PDL și doritorii de ciolan și funcții de demnitate publică a celor din Șforța Civică. Pentru că este evident, pentru oricine, că este mai favorabilă țării o politică consensuală între dreapta liberală și stânga social-democrată decât talmeș-balmeșul de interese adunat de Traian Băsescu lândă ARD.

Nu am băgat UDMR în combinația de mai sus din considerentul că atitudinea lor este încă ne-spusă. Ei vorbesc despre politicile de dreapta, sunt împotriva modificării Constituției în sensul arătat de USL doar pentru niște considerente privind statul unitar ba, mai mult, acum, după introducerea de către Tokes a proiectului federalizării României pe agenda popularilor europeni, vor trebui să țină cont de această cerință dacă vor ca la alegerile parlamentare să aibă susținerea tuturor formațiunilor maghiare apărute sub patronajul lui Traian Băsescu. Am citit despre faptul că Tokes și ceilalți vor să meargă împreună la alegeri, fără UDMR sau chiar independent însă este doar o vânzoleală a orgoliilor. Nu vor ajunge în Parlament fără UDMR. Ce rol va juca UDMR ? Să mă ia naiba dacă știu. Bănuiesc că vor alege să negocieze cu USL pentru un program de păstrare a drepturilor și libertăților minorității maghiare, acceptând cu durere ca acele „drepturi” care au fost obținute prin șantaj de la PDL să fie revăzute. Este una din pozițiile deja exprimate de UDMR. O opoziție constructivă. Cealaltă poziție, o opoziție alături de PDL și PP-DD poate fi luată în calcul în funcție de ce anume se pune în discuție. Posibil, deși bănuiesc că celor din UDMR nu le va cade bine la imagine o asociere cu PP-DD. Dar, cum în politică „se înghit broaște”, nimic nu este sigur.

Vom avea de ales între un program coerent, obținut prin consens al USL, un program de centru-dreapta, în care componenta socială este semnificativ-reparatorie ca parte de stânga, și un talmeș-balmeș ce se va naște din mix-ul PDL cu Șforța Civică și PP-DD. Un haloimăs (am scris bine ?).

Sunt convins că cei care au trecut de la PNL la Șforța Civică a lui MRU pentru ciolan nu sunt național-liberali, așa cum se chinuie unii să ne lămurească. Sunt ciolănari. Național-liberalii sunt în PNL. Nu pot fi în altă parte. Șforța Civică este un cameleon politic. Trebuie să ne uităm la finalitatea demersului lor, ca formațiune politică și nu la persoanele care compun, azi, acest partid. Mai ales că și aici avem o compoziție ciudată din punct de vedere social. Aderenții la partidul lui Nati Meir sunt baza Șforței Civice. Implantul de la PNL sau alte formațiuni politice nu are cum schimba ideatic baza partidului. La fel ca la PDL. Având în vedere faptul că Șforța Civică nu are destui candidați la parlamentare în gașca ARD, având în vedere că nu toți vor accede în Parlament, pentru că nu putem garanta acest lucru de pe acum, pot trage concluzia că scopul Șforței Civice este doar acela de a scoate în față unul - două persoane pentru obținerea notorietății. Mai târziu vor încerca să își negocieze o apropiere fie de PDL fie de PNL în vederea unei viitoare absorbții. Dacă nu cu partidulețul, măcar cu persoanele care își vor cere o poziție pe măsura „capacităților” lor. Aiurea capacități. Dinu Păturică în varianta modernă.

Este evident un dezechilibru major între USL și ARD. Între capacitatea celor două uniuni politice de a face. Între calitatea componenților celor două echipe. Susținătorii și votanții ARD, cei care au dotare intelectuală, vor trebui să gândească înainte de a pune ștampila de vot.

Na că îmi veni altceva în cap. Cum vor vota Tismăneanu, Patapievici, Pleșu, Liiceanu, Cărtărescu și alții când știu că PDL are ca aliat PP-DD ? Indiferent de cuvintele învârtite cu măiestrie pentru a „vopsi gardul”, ei vor da un vot pentru lista PP-DD de la OTV. Pentru că PDL nu are alt aliat, forțat de împrejurări, în Parlament. Condamnarea comunismului, hai !

Niciun comentariu: