miercuri, 3 decembrie 2014

Simt nevoia de a clarifica susținerea mea pentru opțiunea Klaus Iohannis.

Până la 16 nov. am susținut candidatura lui Klaus Iohannis la Președinția România. Din momentul validării votului de către CCR, candidatul Klaus Iohannis a ieșit din scenă și a intrat Președintele ales Klaus Iohannis. Conținutul susținerii pentru Președintele ales și mai târziu pentru Președintele României Klaus Iohannis se modifică.

Până la 16 nov. am susținut promisiunile lui pentru populația României. După momentul alegerii, eu, susținătorul, devin un fel de cenzor. El, alesul, nu mai are ce promite, pentru că a promis, are obligația să materializeze promisiunile făcute. Eu, susținătorul, devenit cenzor, am obligația față de mine, în primul rând, de a aprecia modul în care Klaus Iohannis își îndeplinește rolul. Consider că sunt primul care trebuie să semnaleze cazurile în care Președintele Klaus Iohannis nu își îndeplinește promisiunile electorale. La fel ca mine sunt și alți susținători ai lui Iohannis. Există o condiție a susținerii din campanie și a răspunderii pe timpul mandatului. Am fost solidar cu Iohannis pe timpul campaniei, se cuvine a fi solidar cu el pe timpul mandatului cu precizarea că solidaritatea are o limită. Este generată de limitele angajamentelor asumate în campanie, a angajamentelor asumate față de partidele care l-au susținut. În cazul în care Președintele Klaus Iohannis iese din limitele mandatului și a angajamentelor asumate am obligația să ies din solidaritate. Particularitatea mandatului Președintelui Klaus Iohannis este dată de condiția cumulativă a angajamentelor electorale și a mandatului constituțional. Nu pot fi apreciate separat.

Mandatul prezidențial are particularitatea că permite mandantului să adopte o politică națională de stânga sau de dreapta, de extremă stângă sau de extremă dreaptă. Klaus Iohannis a promis că va duce o politică de dreapta în limitele angajate în programul cu care a făcut campanie. El nu trebuie să aducă dreapta la guvernare, nu este treaba lui, el trebuie să urmărească respectarea întocmai a Constituției intervenind cu puterea conferită de funcție atunci când prevederile acesteia sunt încălcate, în spiritul și litera Constituției. El trebuie să ceară guvernului care conduce administrația să respecte legislația în vigoare și să nu o modifice pentru a face posibilă manifestarea unor interese private. Trebuie să fie atent ca legea să reflecte interesul general și nu interesele private. Respectarea prevederilor Constituției, respectarea legilor este prima condiție a unei politici de dreapta. Tot el trebuie să aibă ca principală preocupare întărirea instituțiilor fundamentale ale statului și sistemele sociale de importanță vitală. Independența Justiției, autoritatea Parlamentului, libertatea executivă a Guvernului, sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, sistemul de învățământ, sistemul de sănătate etc. Are obligația să readucă România pe calea normalității.

Are la dispoziție exemplul negativ al mandatelor lui Traian Băsescu. Mandate în urma cărora trăim într-o Românie anormală. O Românie a conflictelor, nici măcar ideologice. O lume a diferențierilor sociale accentuate. Nu între bogați și săraci ci între categoriile socio-profesionale, între urban și rural, între privat și stat. Cum este mai rău. Ei bine, el are obligația să asigure condițiile necesare pentru ca aceste diferențieri să fie șterse. Încercările unora de a prezenta rezultate pozitive în mandatele lui Băsescu sunt pur și simplu insulte la adresa noastră, a tuturora. Răul imens făcut de Băsescu societății românești nu poate fi acoperit de nici o realizare. Statul de drept s-a întărit tocmai ca o reacție la abuzurile lui Băsescu. Justiția s-a întărit tot ca o reacție. O parte a comunității românilor implicată în domenii diverse ale vieții sociale a răspuns prin legalitatea acțiunilor lor publice abuzurilor băsesciene.

Ieri am urmărit pe TVR HD o emisiune în reluare unde Principelui Nicolae i s-a explicat organizarea Sighișoarei. Localitate meșteșugărească unde fiecare categorie de meșteșugari avea obligația de apărare a comunității. Au ridicat ziduri, foișoare de apărare, au asigurat forța militară pentru apărare. Imaginea de azi a României este contrară imaginii Sighișoarei medievale. Culmea, imaginea de atunci este mai aproape de statul modern ! Azi, România arată ca o comunitate în care se duc lupte de stradă, în care grupuri mafiote pornesc carnagii stradale având susținerea unor autorităților. Posturile Tv și presa scrisă incită la „războiul stradal”. Ei bine, rolul asumat de Klaus Iohannis este acela de a readuce societatea românească la normal. Iar normal este să redevenim o comunitate.

Președintele Klaus Iohannis are susținerea mea atât timp cât va respecta angajamentele asumate, cât va respecta mandatul său constituțional. Cumulativ !

Niciun comentariu: