Care este prioritatea de politica interna a momentului ? Formarea unui guvern PD-L sau respectarea unor principii democratice in relatiile dintre noi, oamenii, si prin noi intre institutii ? Fac precizarea ca respectarea principiilor democratice duce si la rezolvarea formarii unui guvern care sa administreze interesul unei majoritati parlamentare ce reprezinta, la randul ei, vointa unei majoritati electorale.
Discutiile publice sunt acaparate de obiectivul declarat al PD-L si Traian Basescu, fara doar si poate. Formarea unui guvern PD-L cu ceva in coada. Pana acum si-au manifestat disponibilitatea direct, fara nuanta, "independentii" fugari sau exclusi din alte partide parlamentare. Minoritatile au disponibilitatea necesara daca va exista o majoritate parlamentara iar UDMR conditioneaza participarea de realizarea unei majoritati parlamentare. PSD si PNL au refuzat subordonarea politica lui Traian Basescu.
Din tonul moderatorilor media razbate reprosul adus liberalilor, in special, ca urmaresc interese de partid in loc sa se sacrifice interesului national reprezentat de PD-L ! Pe la televiziunile aservite Cotrocenilor se aduc acuze directe PNL si liderilor acestuia ca saboteaza "interesul national". B1Tv si Vox News sunt campioane absolute in aruncatul cu laturi in capul liberalilor, dar nu poate fi neglijat nici Realitatea Tv care, desi pare impartial, are ca marota refuzul liberalilor de a se subordona interesului lui Traian Basescu de "a scoate tara din criza".
Cuvinte mari, acuze grave, totul insa fals. Ce vor reusi ?
Fiecare partid reprezinta interesele unei parti a populatiei. Si aici trebuie facuta o diferenta. O parte a populatiei este in varsta, pornind de la cei peste 45 de ani, cu conceptii clare despre principii si doctrine. O astfel de populatie exista in toate partidele. Populatia tinara s-a aliat unui ideal atunci cand sustine o formatiune politica sau alta. Cunostintele tinerilor se vor imbogati pe masura ce isi vor trai experienta de viata, pe masura ce valorile la care au aderat se vor confirma sau nu in viata de zi cu zi. Ultimele alegeri au adus PNL un surplus de voturi ce reprezinta un castig pentru ideea de liberalism si pentru increderea multor tineri ca au un reprezentant, Crin Antonescu, care le poate apara idealurile. Este evident ca acesti tineri sunt anti-Basescu si anti-PD-L. Ei pot reprezenta viitorul PNL daca acesta le va respecta idealul. Ca atare, PNL este pus in fata unei situatii noi, intr-un moment de criza politica. Ce va alege ? Pastrarea tinerilor care au aderat la liberalism sau participarea la o guvernare marioneta subordonata interselor lui Traian Basescu ?
Participarea la o guvernare alaturi de PD-L este vazuta de catre unii analisti politici ca o masura obligatorie pentru PNL, partid care trebuie sa isi reconfirme capacitatea de a guverna. Se aduc tot felul de calcule si calculele in ajutor. Ca Traian Basescu va fi confirmat ca Presedinte al Romaniei si ca va desemna, ca pana acum, pe cine vrea el ca premier. Ca daca nu adera acum la vointa lui Traian Basescu, liberalii isi vor pierde electoratul, in special primarii si consilierii locali care resimt prin nefinantare de la buget greutatile administrarii localitatilor si pierderea increderii localnicilor in capacitatea lor de a realiza programele pentru care au fost alesi. Daca nu gandim corect, putem lua aceste "judecati" ca valabile. Totusi, daca gandim corect, le putem considera simple alegatii politicianiste.
Toti cei care propaga ideile de mai sus fac o greseala fundamentala. Reduc democratia si interesul national la vointa unui singur om. Traian Basescu. Subordoneaza interesele unei largi majoritati populare intereselor private ale unei formatiuni politice si membrilor acesteia, PD-L. Mai direct, toti cei care promoveaza aceste idei ne cer sa acceptam o dictatura si sa ne plecam capul in fata fortei. Toti acestia sunt oameni fara coloana vertebrala, oameni pentru care notiuni ca valoare, onoare, competenta, cinste, corectitudine etc. sunt relative, dependente de rezultatul, destul de incert, al unui scrutin. Ei bine, toti acesti oameni gresesc.
Interesul national este o suma a intereselor tuturor cetatenilor si rezidentilor din tara. Da, si rezidentilor, persoane care traiesc si duc povara unui regim politic chiar daca nu au toate drepturile politice ale cetatenilor, nu au drept de vot. Interesul national este reprezentat, politic, de catre parlamentari. Din moment ce in Parlament se formeaza o majoritate, interesul national este reprezentat de vointa acelei majoritati. De aceea PD-L cumpara constiinte, cumpara "interes national" de la parlamentarii dispusi tradarii, parlamentari care nu mai reprezinta, prin tradare, interesul politic manifestat de alegatori la alegerile parlamentare. PD-L cumpara un interes national fals pentru a forma o majoritate parlamentara nereprezentativa. PD-L face un act imoral, face un act de pervertire a constiintei publice si ne cere sa respectam acest "joc politic". Fura si ne cere sa le recunoastem furtul ca act legal. Pentru ca le permite legea. De aceea trebuie sa schimbam legea astfel incat pelerinajul parlamentar sa inceteze. Din moment ce au fost alesi ca urmare a aderentei la un partid politic, parlamentarii care il parasesc trebuie sa paraseasca fotoliul parlamentar si in colegiul respectiv sa se organizeze noi alegeri. Asta este pararea mea si cred ca o astfel de masura ar reduce sever migratia politica. Stiu, pot veni unii cu ideea ca alegerile sunt partial uninominale. Da. Corect. Dar daca este inscris intr-un grup politic parlamentar, atunci inseamna ca reprezinta vointa politica a alegatorilor pentru acel grup politic ! Chiar de vom avea alegeri paralamentare o perioada de timp pana intelege fiecare om politic ca poate pierde locul in parlament daca tradeaza, acestea sunt necesare. Altfel, vom trai in fals, victime ale furtului de "interes national" de catre cei care au bani mai multi si care stapanesc institutiile publice la un moment dat. Adica vom trai ca acum !
Liberalii ar trebui sa se pastreze in linia adoptata de PNL in zilele ce trecura. La emisiunea lui Gadea, din 9 decembrie 2009, Crin Antonescu a expus conceptia PNL privind guvernarea si raporturile dintre Presedinte si Guvern.
" Crin Antonescu: Eu am vorbit şi astăzi despre disponibilitatea, dorinţa şi obligaţia PNL de a participa, dacă se poate, la rezolvarea crizei politice din România.
Rezolvarea crizei politice din România înseamnă să avem un preşedinte valid, legitim, oficial, ceea ce urmează să facă alţii, sentinţa Curţii Constituţionale într-un sens sau în altul, poate chiar un tur doi rejucat, şi în al doilea rând, să avem un guvern.
Un guvern cu depline puteri, dacă se poate cu o majoritate cât mai stabilă, cu un program adecvat realităţii.
Noi vrem să participăm la aşa ceva, numai că viziunea mea şi a colegilor mei este următoarea: puterea primului-ministru şi a guvernului nu vine de la preşedintele României, conform Constituţiei acestei ţări, oricum am citi-o. De sus în jos, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga. Puterea acestui prim-ministru şi a acestui guvern vine de la majoritatea parlamentară. Parlamentul fiind organism suprem, reprezentativ suprem al poporului român!
Preşedintele are momente de interferenţă procedurală cu desemnarea unui prim-ministru, cu consultarea partidelor parlamentare, are anumite raporturi cu guvernul, fără îndoială. Dar, ca să folosesc un termen consacrat în folclorul politic românesc, puterea guvernului nu emană de la preşedinte, ci emană de la parlament.
Noi am ajuns să discutăm de mai bine de un an de zile ca şi cum preşedintele este cel care face mutarea decisivă în această privinţă. Adică, el vine şi spune: Negoiţă, Gâdea, Antonescu! Ăsta e primul-ministru! Ia să vedem, vreţi? Şi cei din parlament spun da sau nu. Dacă spun nu, mai departe preşedintele iar zice: tot Negoiţă, tot Gâdea! Sau nu mai e Negoiţă, e Gâdea! Nu vreţi? Nu vreţi! Bine, atunci dizolv Parlamentul!
Aceasta este accepţiunea care s-a dat şi iată că şi discuţia din timpul campaniei electorale a acceptat cumva tacit această idee, că vom avea un guvern Johannis numai dacă Traian Băsescu nu mai iese preşedinte; că vom avea un guvern Negoiţă sau pe cine vrea domnul Băsescu, dacă domnul Băsescu iese din nou preşedinte. Pe o asemenea filozofie, eu nu am ce discuta. Cu alte cuvinte, eu nu pot să pun problema să fac parte dintr-un guvern - eu ca persoană sau partidul - care îşi trage de acolo legitimitatea şi care recunoaşte preşedintele ca sursă de învestire a guvernului!"
Acest punct de vedere reprezinta un interes national, pentru membrii si simpatizantii PNL, pentru ca ofera o interpretare corecta, democratica a jocului politic. Daca la aceasta parere se asociaza si alti parlamentari, se poate ajunge la o majoritate parlamentara care sa opreasca mascarada basesciana despre interesul national.
Interesul national nu este reprezentat de cine are la un moment dat puterea, este reprezentat de majoritatea parlamentara. Ca place cuiva sau nu, acesta este adevarul.
Sper ca PNL sa ramana ferm pe aceste principii.
Sa astepam Delegatia Permanenta a PNL si sa vedem ce decizie se va lua de catre membrii acesteia. Eu sper ca hotaraea Delegatiei Permanente sa pastreze hotararea BPC si a CNEx.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu