luni, 14 decembrie 2009

PNL da o sansa "reconcilierii".

Delegatia Permanenta a PNL a hotarat. Da o sansa "reconcilierii". Ramane in curtea PD-L sa accepte sansa oferita de PNL sau nu.

Crin Antonescu a prezentat hotararea Delegatiei Permanente si a dat si explicatii unor ziaristi care isi cautau neuronii rataciti prin colturile cutiei craniene. Aveau dispozitii clare sa obtina un raspuns care sa contrazica ce au auzit clar.


"Hotărâre a Delegației Permanente a Partidului Național Liberal

Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, reunită astăzi 14 decembrie 2009, analizând situaţia politică în care se află România, hotărăşte următoarele:

1) PNL este dispus să îşi asume guvernarea României în perioada următoare, în cadrul unei coaliţii care sa dispună de sprijinul unei majorităţi parlamentare, pe baza unor obiective, principii si condiţii care vor fi formulate în continuare.

2) DP mandatează Preşedintele PNL şi echipa desemnată, la propunerea acestuia, de Biroul Politic Central să poarte negocieri cu toate partidele politice parlamentare.


OBIECTIVELE GUVERNĂRII

a) asumarea şi aplicarea unui program de guvernare care să conţină politici economice şi sociale capabile să determine ieşirea României din criza economica şi asigurarea stabilităţii sociale;

b) restabilirea funcţionarii eficiente şi a echilibrului instituţiilor aflate în responsabilitatea Guvernului, în scopul unei bune guvernări capabile să răspundă nevoilor cetăţenilor şi societăţii româneşti în ansamblu;

c) apărarea şi aplicarea drepturilor, libertăţilor şi principiilor democratice prevăzute în Constituţia României, împotriva oricărei tentative de abuz venite din partea unor persoane, grupuri sau partide politice.


PRINCIPIILE GUVERNĂRII

a) Guvernul este expresia voinţei majorităţii parlamentare şi nu a Preşedintelui României.

b) PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv PDL, dar respinge ferm ideea că Guvernul trebuie sa fie alcătuit în jurul PDL, chiar în condiţiile în care T.Basescu ar fi validat Preşedinte al Romaniei;

c) asocierea în vederea guvernării se va face doar cu partidele parlamentare care împărtăşesc aceste principii.

CONDIŢIILE MANDATULUI

a) PNL va face parte doar dintr-un guvern care asuma obiectivele şi principiile enunţate mai sus;

b) PNL va face parte doar dintr-un guvern condus de un prim-ministru desemnat de partid sau de o personalitate a cărei independenţă, competenţă si credibilitate să fie recunoscute ca o garanţie pentru respectarea echilibrului puterilor în stat şi îndeplinirea obiectivelor de guvernare.

c) PNL consideră necesar ca toţi componenţii unei echipe guvernamentale cu participarea sa, să nu fi dovedit incompetenţă notorie în guvernări anterioare şi să fie deasupra suspiciunilor de corupţie sau cheltuire iresponsabilă a banului public.

Delegaţia Permanenta a PNL îl desemnează pe Crin Antonescu, Preşedintele PNL pentru funcţia de Prim-Ministru, în cazul în care aceasta poziţie ar reveni PNL în urma negocierilor.

14 decembrie 2009"


Hotararea de mai sus este destul de clara. PNL este deschis reconcilierii cu PD-L daca si numai daca acesta isi va "asuma principiile si conditiile" adoptate de Delegatia Permanenta. Daca stau sa ma gandesc mai bine, nici nu sunt grele.

La "Obiectivele guvernarii" treburile sunt clare. Mai toate partidele le expun si vor sa fie crezute de electorat. Un program pentru a scoate tara din criza promite si PD-L. Restabilirea functionarii eficiente a institutiilor statului are un carlig, "restabilirea", pe care PD-L sa nu il accepte deoarece ar trebui sa recunoasca ca destabilizarea lor s-a produs pe timpul guvernarii basesciene. Dar daca vor, pot recunoaste. Ultimul obiectiv este naspa. Cineva trebuie sa recunoasca faptul ca drepturile, libertatile cetatenesti si principiile democratiei constitutionale au cam fost trimise la cosul de gunoi in ultimul an. Asa ca ... este greu.

Ei bine, "Principiile guvernarii" sunt ceva mai grele. Dar PD-L care are dragoste de tara poate face un sacrificiu pentru a reveni la Constitutie. Primul principiu are sanse sa treaca. Stiu ca nu sunt crezut, dar are sanse. Bine, trebuie ca Basescu sa recunoasca ca in acest an a incalcat copios Constitutia. Mai mult, constitutionalistii si limbistii basescieni trebuie sa isi faca mea-culpa si sa recunoasca, in direct, ca au mancat rahat sustinand ca Presedintele Romaniei poate dispune, dupa cum vor muschii lui, care individ sa formeze un Guvern. Totusi, este de retinut ca principiul este luat dupa cartile bune de drept constitutional. Guvernul este expresia vointei majoritatii parlamentare si nu a "muschilor" Presedintelui Romaniei ! In fine, PNL hotaraste ca viitorul Guvern nu se face in jurul unui partid, ci reprezinta vointa unei majoritati parlamentare, reprezinta un rezultat al consensului politic. La urma, vine conditia potrivit careia PNL va participa la formarea unui Guvern care accepta aceste principii. Constitutionale !

La capitolul "Conditiile mandatului" iar sunt niste treburi care respecta realitatea. Daca exista formatiuni politice care accepta principiile si conditiile PNL se poate intra la discutii. Crin Antonescu a atentionat asupra faptului ca aceste principii si conditii au existat in documentele semnate inainte de turul I intre PNL, PSD, UDMR si minoritati. Deci, exista un precedent care confirma disponibilitatea clasei politice romanesti de a le accepta si a lucra in favoarea lor. A ramas PD-L dar poate recupera, recunoscand respectivele principii si conditii. Stiu, urmatoarele conditii sunt cam grele. De exemplu, conditia ca din viitorul Guvern sa nu faca parte persoane care, in guvernarile anterioare, au fost dovedite ca incompetente sau care au condus la suspiciuni de coruptie si cheltuirea iresponsabila a banului public. Nu stiu cum va raspunde conducerea PD-L aici din moment ce Elena Udrea se considera perfecta, Boc este cel mai cel si cel mai hais premier al Romaniei de la Burebista incoace, Videanu este marele strateg iar Pogea este cel mai mare finantist al tuturor timpurilor. Pe langa conditia asta, liberalii vin cu una mai usoara: ori Crin premier ori o persoana de incredere, independenta politic care sa asigure pastrarea echilibrului puterilor in stat. Sa zicem ca PD-L nu este de acord cu Crin, dar ar cam trebui sa accepte un independent, unul care sa ii dea cu tifla, elegant, lui Basescu.

PNL s-a pronuntat. PD-L are de ales. Daca PD-L accepta principiile si conditiile PNL este posibil sa se restabileasca echilibrul dintre cele doua partide si, de ce nu, sa se ajunga la o formula de guvernare ca pe timpul Aliantei D.A. PD-L are Presedintele, PNL are premierul. Oferta PNL este deschisa pana rumega cotrocenistul mesajul si ia hotararea.

Este posibil ca PD-L sa refuze. Posibil. Dar este treaba lor. Este posibil ca PSD sa accepte, deschis, hotararea liberalilor si sa vina alaturi de acestia pentru a forma o majoritate in Parlament. De aici se nasc multe variante. Foarte multe.

UDMR a declarat ca asteapta decizia DP a PNL pentru a lua o hotarare. De principiu a discutat cu PD-L insa au si maghiarii o conditie, se pare ca este obligatorie: realizarea unei majoritati parlamentare solide care sa poata sprijini un viitor Guvern. Fara PNL, PD-L nu poate forma o majoritate solida in Parlament. Minoritatile au decis si ele ca este nevoie de o majoritate solida in Parlament, neagreind o majoritate realativa - azi e, maine nu -, pentru ca nu se indeplineste scopul lor de stabilitate.

Ce va face UDMR ? Sa nu uitam ca ei au mai semnat un document cu PNL in care sunt recunoscute aceste principii si conditii ! Vor renunta la principii pentru a forma un guvern cu PD-L ? Sau vor reconfirma protocolul cu PNL si se vor alatura liberalilor pentru a forta, prin majoritatea parlamentara formata, pe Traian Basescu, validat de CCR pentru un nou mandat, sa respecte Constitutia ?

In caz ca se formeaza o majoritate in Parlament, presupun ca minoritatile se vor alatura acesteia.

Totusi, exista posibilitatea ca PD-L sa incerce o impacare cu PSD. Nu este exclus. Ar ramane in opozitie doar PNL, pentru ca UDMR si minoritatile se vor alatura puterii. Plus "independentii", adica tradatori si ciubucarii plecati sau dat afara din celelalte partide.


Dupa anuntarea hotararii DP, Crin Antonescu a dat si explicatii. A fost elegant. Eu ...


Niciun comentariu: