miercuri, 26 mai 2010

Gyorgy Frunda și pensiile

Aseară, la Realitatea Tv, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu (printre ultimele întrucât își încetează colaborarea cu Realitatea de luna viitoare), senatorul UDMR a făcut niște afirmații care vin în sprijinul nostru, al pensionarilor și confirmă disensiunile (recunoscute și de el) între liderii UDMR și între aceștia și colegii lor de guvernare.

Fac precizarea că Frunda este politicianul care a semnalat, de foarte multe ori, lipsa de constituționalitate a unor acte normative - ex. legea ANI sau alte legi promovate de Monica Macovei și nu numai -, fie lipsa motivelor reale, excepționale, pentru adoptarea altor acte normative.

Ce afirmă Frunda: "Curtea de la Strasbourg spune că pensia este un drept, ca terenul, casa, mașina, din care nu-mi poți lua o parte. Este un drept de proprietate al meu, în care am investit zeci de ani. Nu poți veni tu să iei din pensia mea. Mai multe ţări ale Europei au fost condamnate când au încercat să se atingă de pensie, motiv pentru care noul premier din Marea Britanie, de exemplu, propune înghețarea pensiilor".

Vreau să evidențiez faptul că noi, pensionarii, trebuie să acționam, așa cum au acționat pensionarii din alte țări europene, în apărarea drepturilor noastre. Manifestațiile împotriva Guvernului și a planurilor aiuritoare promovate de Băsescu sunt necesare, sunt juste însă nu sunt suficiente. Dacă proiectul de lege va trece de moțiunea de cenzură a opoziției în Parlament, cu primul talon de pensie care confirmă reducerea abuzivă trebuie să deschidem acțiuni la instanțele românești competente în contencios administrativ.

Într-o postare anterioară am arătat faptul că sunt avocați care sunt dispuși să asiste gratuit pe cei care nu au resurse financiare. De fapt, costurile unor procese împotriva Guvernului sunt insignifiante, fiind determinate mai mult de costurile deplasărilor.

Voi continua să postez legat de modul în care trebuie să acționăm pentru a ne apăra drepturile.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Florine, să nu fie altă " abureală" Adică: se poziţionează public împotriva celor necăjiţi( pt. a salva ceva din capitalul politic), iar în Parlament îi ia " valul" asumării, al solidarităţii cu măsurile guvernului, cu principiile corectitudinii etc. prostii! E valabil şi pt. trădătorii ăia. La fel procedează. N-ai văzut ieri? În spatele uşilor închise? Iar au jucat-împreună cu Căpcăunu'-teatru ieftin. De prost gust. Ridicări la fileu, aşsa -zise poziţionări justificate ş.a. Vrăjeli! Apropos: ai văzut cum au tratat-o pe tupeista de Udrea, la Realitatea? Parcă era prinţesă, n-o deranjau din expunerea tupeistă, spaţiu de emisie mărit, atenţie exagerată etc. Băi, da'parcă-i făcut! cum îl sfida Căpcăunu' pe Iohhanis, aşa a făcut şi ea aseară:(...)-"cine-i Iohhanis? ce poate el să facă, ca primăraş, în raport cu alţii( numiţi de ei, PDL-iştii, evident), nu are soluţii, nimeni nu are( numai ea, evident, doar am luat nişte măsuri la minister, nu vedeţi, sunteţi orbi, rău voitori?)şi continuă prostiile... Patetic, jalnic, tupeu maxim, fără frică, cu siguranţa îndeplinirii lucrurilor aşa cum le-au stabilit ei s.a.m.d. Ce mai pot zice? Sunt bolnaaavi, rău! De putere, de prea-sine, îngâmfare, prostie, încăpâţânare etc. Iar postul de televiziune, cum a procedat, ce să mai yic? Fără cuvinte. ce-au făcut atunci, la alegeri, fac şi acum. Atunci ieşise şi patronul să spună că-l cunoaşte de mult pe Căpcăun,că l-a ajutat cândva ş.a. Oare, până la urmă, ce sunt? duşmani, prieteni, şef-subaltern în SIE, ce sunt? Pe seama noastră, Florine? Drept îi? serviciile astea; pe care sunt supărat că de 20 de ani suferim, suntem pe ultimul loc în Europa, trai de viaţă scăzut, pe alocuri cu accente de genocid, vânzând totul, jucând alte cărţi etc.-până la urmă cu cine au semnat contractul? Cu ei inşişi sau cu apărarea poporului, a tării ca entitate, a steagului ş.a.? ce să mai crezi... Aşa că sunt scârbit, supărat, dezgustat de mizeriile astea. Dacă nici acum, în al 13-lea ceas nu cedează, nu văd suferinţa, nu le pasă, atunci, în aşa condiţii, ce să mai speri? Că-şi revin ei, că se scutură de păcate-ca de pe un vis prost, un coşmar-şi-şi schimbă comportamentele, atitudinea, dorinşa de a nu distruge totul? slabe speranţe. revolutii-nici aia n-a prea fost ea revoluţie, d'apăi acum. Presiune socială-oare se va înfăptui, până la urmă, şi aşa ceva? Măcar există oameni ca tine: simţire justă, motivaţie, spirit, civism, chiar patriotism etc. Şi cred că, până la urmă, nu sunt puţini. Sper. Întreaga consideraţie, Florine.

Crăciun Florin spunea...

Mulțumesc pentru aprecieri Silviu, însă te rog să te uiți în oglindă. Tu ești la fel ca mine. Gândire justă, spirit civic, motivație etc. Suntem la fel.

În rest, stai calm. Gyorgy Fruda s-a exprimat ca jurist. Unul foarte respectat în tagma noastră, a juriștilor. Este unul dintre cei mai buni avocați dar și politicieni care au contribuit, în parlament, în Comisiile juridice ale Senatului, la elaborarea corectă a legilor.

Important acum este să reținem informația dată de el și cunoscută, foarte bine, de mulți juriști români, inclusiv de cei din PD-L. Eu bănuiesc că și Băsescu știe că sub aspectul reducerii pensiilor legea lui va pierde. Dacă nu la Curtea Constituțională a României în mod sigur la Curtea Europeană de Justiție de la Strasbourg.

Faptul că pedeliștii au ieșit la atac pe sticlă nu trebuie să ne deranjeze. Eu îi urmăresc pentru a le putea combate ideile, de multe ori cretine. Tu să le ei ca atare. Doar în măsura în care ai fi un portocaliu ar trebui să te deranjeze. Pentru că una au promis portocaliilor care i-au votat și alta le dă. În special celor mai mulți, carnea de tun, nu însă celor care au primit sinecuri bugetare umflând aiuritor aparatul de stat și crescând artificial deficitul bugetar.

Stai calm Silviule. Noi avem o luptă de dus cu handicapatul Băsescu și gașca lui de mafioți.

Anonim spunea...

Corect, Florin. Mulţumesc, aşa am să fac. Mai ales că ai ceva ani în faţa mea(experienţă, înţelepciune, rezistenţă psihică, dăruire, implicare etc.). Asta contează. Mult.

Florin Matei spunea...

Florine,

Categoric, pensia este un drept de proprietate, este o investiţie care trebuie să se întoarcă, la modul imperios, la contributor.

Ba, şi salariul este tot un drept de proprietate, atâta vreme cât între angajat şi angajator (fie el privat sau nu) există un contract individual de muncă, adică o lege între părţi. Şi câtă vreme angajatul respectă tot ce-i stipulat în contractul acela.

Cât despre Frunda - dar şi despre ceilalţi UDMR-işti - doar reticenţă, multă reticenţă. Mi-au înşelat aşteptările, pactul cu diavolul este greu de înghiţit...

Crăciun Florin spunea...

Așa este, tizule. Și salariul este un drept patrimonial. Nici un angajator nu are dreptul să taie din salariu, pentru un motiv întemeiat, fără acordul salariatului. Așa este, teoretic. Numai că noi trăim în România iar guvernarea portocalie a devenit exemplul negativ în domeniul dreptului muncii.

Nici eu nu mai am încredere în udemeriști, ca formațiune politică, dar am încredere în juristul Gyorgy Frunda. De fapt, el a spus că UDMR va vota așa cum va stabili forul lor de conducere.