Nu am stat la toate manifestările de azi. Am fost doar la discuțiile de la Atelierul de lucru privind Justiția. Imaginea este de acolo. Vorba lui Victor Ponta: la celelalte toată lumea se pricepe. La justiție sunt mai puțini, mare parte dintre cei prezenți fiind persoane ce se cunosc destul de bine.
PNL a fost reprezentat de Tudor Chiuariu. Au fost de față și reprezentanți ai instituțiilor publice care administrează justiția, sub diferite forme și competențe diferite. Bogdan Ciucă a fost din partea PC.
Victor Ponta și Adrian Năstase au trecut pe la atelier pentru a adresa câteva cuvinte membrilor și invitaților.
Florin Iordache, președintele Departamentului Justiție, politici legislative și protecția drepturilor cetățenești din Consiliul Național al PSD a prezentat proiecția PSD pentru Justiție. Am luat-o pentru a o studia cu atenție. Din ce am văzut, în grabă, din ce am auzit, principalele preocupări sunt legate de independența instanțelor judecătorești, finanțarea actului de justiție, depolitizarea justiției etc. Ideile sunt foarte bune, le avem și noi, liberalii și, nu este exclus, să fie cumva și la PDL, problema este însă cum le pui în practică. Din fuga calului, cum se spune, eu concluzionez că PSD vede tot guvernul ca fiind acela ce asigură finanțarea Justiției, chiar dacă ei introduc conceptul de parteneriat între guvern și Justiție. Hmmm. Aici am eu o reținere, pentru că nu este dată prin lege, măcar printr-o definiție, statutul de putere al ICCJ egal cu cel al Guvernului sau Parlamentului. Dar asta urmează să pun pe hârtie după ce mă mai liniștesc.
Foarte supărați au fost avocații, proiectul PSD neavând, explicit, o referire la o lege prin care barourile paralele (ale lui Bota) să își înceteze activitatea. Fiecare cu ce-l doare. Nu mai spun de faptul că reprezentantul avocaților a exagerat spunând că avocații sunt cei mai importanți exponenți ai actului de justiție. Exagerare, ce mai.
Tudor Chiuariu a spus că speră ca invitația la lucrările acestui atelier să fie începutul unui dialog în vederea construirii unui program pe justiție al USL. De acord. A atras atenția asupra faptului că justiția a devenit un „țap ispășitor” pentru toate nerealizările guvernului incompetentului Boc. Just. Iar presă dispusă să inducă în eroare există. Mai mult, unii procurori șefi de secții sau unități de parchet de pe lângă diferite instanțe au devenit vedete media criticând judecătorii care le resping dosarele. Practic, puterea judecătoreasc este sub asediul puterii executive. Ceea ce este total în afara existenței unui stat de drept. Cu referire la materialul prezentat, a cerut „colegilor” pesediști să nu rămână ancorați în guvernările trecute. Există niște pasaje în care își ridică osanale pesediștii pentru ce au făcut în guvernarea Năstase și cât de rău au acționat cei care au urmat la guvernare după 2004. Nu au făcut distincție între perioada ministeriatului Monicăi Macovei și cel al lui Chiuariu. Iar pe timpul lui Chiuariu s-au realizat multe lucruri bune, pentru că altfel, PSD aflat în opoziție cruntă nu ar fi susținut Guvernul Tăriceanu.
Nu mai detaliez ce a zis Ponta și Năstase, punctez doar faptul că Ponta a solicitat reprezentanților partidelor politice dar și reprezentanților instituțiilor publice prezenți să își aducă contribuția la îmbunătățirea proiecției PSD pentru Justiție, să se creeze astfel condiții pentru ca noua guvernare să aibă posibilitatea să ia decizii politice în consens cu celelalte instituții interesate. Aici este vorba despre timbrul judiciar care ar constitui o sursă de finanțare exclusivă a Justiției, este vorba despre bugetul Justiției care ar urma să fie dat în administrare la ICCJ, este vorba despre rolul CSM, cariera în magistratură etc.
Mâine nu mă mai duc, chiar dacă la lucrările CN în plen va fi și Crin Antonescu care le va adresa pesediștilor câteva cuvinte.
2 comentarii:
Multumim de relatare. :)
Cu plăcere.
Trimiteți un comentariu