joi, 25 iulie 2013

Ungaria acutizează starea de conflict cu România

Iar și iar și iar. Ungaria nu se dezminte. Guvernul Ungariei va prelua, până la urmă, zicala cu peste un secol vechime că „românul bun este românul mort”.

Ungaria practică în relația externă cu România o politică a conflictului. Incită, dă „sfaturi”, critică și, în același timp, promovează în alte capitale ideea că românii (barbari, „țigani”, ultranaționaliști etc.) asupresc populația română de etnie maghiară.

Agerpres. „Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba, se declară surprins de declaraţiile oficialilor ungari în cadrul Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad cu privire la regionalizare, punctând că afirmaţiile acestora reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al României”.

Apartenența la NATO, în special, împiedică declararea Ungariei ca stat agresor. Politicienii români „își doresc” să fie cotați ca „prieteni” ai populației maghiare din România. De aceea avem o escaladare a șovinismului maghiar și antiromânismului atât de agresivă din partea guvernanților din Ungaria.

Eu, ca cetățean, nu am de gând să agreez o astfel de atitudine. În plus, nu doresc să văd „români morți” pentru satisfacerea orgoliilor maghiare. Nici nu am de gând să fiu „corect politic” în acest domeniu. Nu pot „să apreciez” pe cel care îmi dorește moartea, nu pot să admit ca un stat vecin să se comporte cu atâta ipocrizie cum se comportă Ungaria, nu pot sta liniștit când văd că Ungaria continuă să adopte față de români și România o teorie politică mai apropiată de „soluția finală” a germanilor în secolul trecut.

Sper ca după epoca Băsescu în care noi am ajuns „slugi la unguri” să avem epoci în care să le spunem ungurilor unde le este locul. Dacă vor. Dacă nu ... sunt alte soluții. Până la urmă aici suntem în România.


Un comentariu:

ADRIAN spunea...

Atat timp cat Ungaria va sta mai bine economic, va fi mai bine organizata social, va fi percepta in occident ca fiind o natie mai civilizata decat Romania, astfel de practici vor exista. Prin urmare eu nu pe unguri sunt suparat ci pe limbricii care ne conduc si care nu sunt in stare ca in conditiile superioare (din toate punctele de vedere) ale Romaniei fata de Ungaria noi sa fim totusi in starea sociala in care suntem - o tara manelizata, dezorganizata, incapabila sa produca securitate (fizica, sociala) pentru proprii cetateni in care cu cat esti mai badaran si hot cu atat esti mai sus in ierarhia sociala. Despre asta ar trebui sa vorbim in primul rand.