vineri, 8 august 2014

Procesul ICA este capul de afiș. Antena 3 iar a bătut câmpii.

Ziua cea mare. CAB va spune ce a decis. Păstrează condamnarea inculpaților de la TB, mărește pedeapsa cum au cerut procurorii sau îi achită, așa cum au cerut avocații.

La Antena 3, „biserica” lui Gâdea (închinată tăietorilor de capete) a adus tot felul de specialiști, care mai de care mai eliminat din sistemele în care au lucrat pentru potlogării și fapte infracționale. Foști procurori, foști experți, foști ...

Mi-a atras atenția insistența tuturor pe „expertiza efectuată de procurori în cauză”. Haida-haida. Un individ citea din nu știu ce lege de nu știu când. Lumea a ascultat, lumea a crezut ce spune individul, cei din platou au concluzionat: este un proces politic comandat de Traian Băsescu și executat de justiția obiedientă. Hait ! Chiar așa o fi ?! Ntz. Este altfel.

M-am dus, normal, la noul Cod de procedură penală. Art. 100 spune așa:

Art. 100
(1) - În cursul urmăririi penale, organul de urmărire penală strânge și administrează probe atât în favoarea, cât și în defavoarea suspectului sau a inculpatului, din oficiu ori la cerere. 
(2) - În cursul judecății, instanța administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părților și, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale. 
(3) - Cererea privitoare la administrarea unor probe formulată în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății se admite ori se respinge, motivat, de către organele judiciare
(4) - Organele judiciare pot respinge o cerere privitoare la administrarea unor probe atunci când: 
a. proba nu este relevantă în raport cu obiectul probațiunii din cauză; 
b. se apreciază că pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei au fost administrate suficiente mijloace de probă; 
c. proba nu este necesară, întrucât faptul este notoriu; 
d. proba este imposibil de obținut; 
e. cererea a fost formulată de o persoană neîndreptățită; 
f. administrarea probei este contrară legii”.

Pavel Abraham, a încercat, alături de altă avocată, să susțină că respingerea unor noi expertize judiciare au denaturat procesul. Aplauze. Instanța este vinovată.

Altă găselniță de la Antena 3 s-a concentrat pe „expertul desemnat” de procurori iar un individ leșina în platou încercând să demonstreze că procurorii au încălcat legea. Citea dintr-o lege privind profesia de expert. Noul Cod de procedură penală, lege organică, lege nouă, superioară legii pomenite în platoul Antena 3, spune altceva despre expertiză și cine o face. Pentru acuratețe legislativă, trebuie constatat că prevederile legii „experților” care contravin Codului de procedură penală devin nule, Codul de procedură înlăturându-le prin reglementările sale specifice. Nu am mai cercetat însă nu este exclus ca ele să fie declarate „caduce” din momentul apariției codului.

Ce spune NCPP ? La art. 172 vine și ne clarifică. Selectez ce este relevant pentru părerea ce o exprim:

Art. 172
(1) - Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză este necesară și opinia unui expert. 
(2) - Expertiza se dispune, în condițiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanță motivată, iar în cursul judecății se dispune de către instanță, prin încheiere motivată. 
(3) - Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulată în scris, cu indicarea faptelor și împrejurărilor supuse evaluării și a obiectivelor care trebuie lămurite de expert. 
(4) - Expertiza poate fi efectuată de experți oficiali din laboratoare sau instituții de specialitate ori de experți independenți autorizați din țară sau din străinătate, în condițiile legii. 
(5) - Expertiza și examinarea medico-legală se efectuează în cadrul instituțiilor medico-legale. 
(6) - Ordonanța organului de urmărire penală sau încheierea instanței prin care se dispune efectuarea expertizei trebuie să indice faptele sau împrejurările pe care expertul trebuie să le constate, să le clarifice și să le evalueze, obiectivele la care trebuie să răspundă, termenul în care trebuie efectuată expertiza, precum și instituția ori experții desemnați. 
(7) - În domeniile strict specializate, dacă pentru înțelegerea probelor sunt necesare anumite cunoștințe specifice sau alte asemenea cunoștințe, instanța ori organul de urmărire penală poate solicita opinia unor specialiști care funcționează în cadrul organelor judiciare sau în afara acestora. Dispozițiile relative la audierea martorului sunt aplicabile în mod corespunzător. 
(8) - La efectuarea expertizei pot participa experți independenți autorizați, numiți la solicitarea părților sau subiecților procesuali principali. 
...”.

Este evident că legea a permis folosirea de către procurori a unui expert propriu, că expertiza a fost pentru clarificarea faptelor comise de inculpați, că nu a fost ceva deosebit (se pare că a fost doar o expertiză de tip contabil), că judecătorii au fost lămuriți și mulțumiți de rezultatul expertizei, că inculpații pot cere câte expertize vor însă instanța le poate refuza dacă nu aduc nimic în plus la înțelegerea faptelor pentru care inculpații sunt incriminați etc. Până la urmă, cu sau fără expertiză, scopul procesului este ca judecătorii să înțeleagă ce s-a întâmplat pentru a da o sentință. Scopul procesului nu este salvarea de la pedeapsă a inculpaților prin tergiversarea soluționării cauzei până la „calendele grecești”, până îi prinde din urmă prescripția legală.

Nu știu ce soluție vor da judecătorii. Din cele se se întrevăd, este vorba, până la urmă, de o mare escrocherie a lui Dan Voiculescu și a altora. Unii nu se văd „părți” în proces. Mencinicopschi spune că el este nevinovat. Păcat de el. Era directorul instituției care avea patrimoniul ce a fost fraudat. Trebuia să se opună evaluării frauduloase a celor care în numele statului (ADS) au participat la escrocheria voiculesciană. Unde nu este cap, vai de picioare.

6 comentarii:

ADRIAN spunea...

Deci totul e in regula si traim intr-o tara normala.

Crăciun Florin spunea...

Așa este. Așa arată normalul.

ADRIAN spunea...

Atunci imi pare rau ca n-am plecat din cacatul asta de tara cat inca n-aveam alte obligatii
Sunt curios cate sute de ani va trebui sa stea in tara Bas dupa decembrie. Si ma intreb de ce nu e nimeni in parnaie pentru Semanatoare, Tractorul Brasov, Republica, Vulcan, Timpuri Noi, Autobuzul si nu-mi ajunge timpu a enumar ce e de enumerat. Ma uit acum la Realitatea unde colega de partid Sulfuroasa Barbu spune cum a platit Voiculescu destabilizarea din 2012, pe protestatarii dinpiata universitatii. Cati bani ati luat atunci de la Voiculescu? daca nu ati luat atunci vedeti cu ce jeguri ati fuzionat si cum le preluati incet-incet (sau chiar mai repede) discursul ...

ADRIAN spunea...

cas afac si precizarea: Voiculescu este cel cu condamnarea cea mai mare pentru aceasta privatizare care e frauduloasa si cu prejudiciu dupa caz si moment. La fel ca in cazul Becali, nu inteleg de ce este condamnat ala care a cumparat si nu ala care a vandut fraudulos. ???
Deci ala care avea painea si cutitul scapa si e condamnat la care a cumparat? O tampenie. Astept condamnarea lui Bas pentru cum i-a dat parcul Bordei lui Costanda. daca va da voie Blaga si Macovei sa cereti "dreptate pana la capat".

Crăciun Florin spunea...

Nu răspund la provocări.

Pe de altă parte, Voiculescu a luat cea mai mare pedeapsă pentru că a acționat, la momentul inițial, ca om politic cu influență în acele medii de stat iar Mencinicopschi pentru că a fost directorul ICA care a convenit cu Voiculescu și cei de la ADS modul cum să fie făcută privatizarea. Mencinicopschi a participat la privatizare în nume propriu, pentru 10%, cu bani „veniti” de acolo de unde a venit și ideea fraudării.

ADRIAN spunea...

Care provocare? A mea sau a Sulfinei Barbu?

Eu spun ca cei care au organizat licitatia frauduloasa, impartitorii de cascaval, sunt bine-merci. Mencinicopschi era un amarat de director, nu el vindea cascavalul. Ca la Becali, "abuz in serviciu", el un privat care facea un schimb de teren. Ce treaba avea el ca unii faceau manarii cu bunurile statului iar el profita de asta? Condamnat e beneficiarul cascavalului si intr-un caz si in altul. "Spalare de bani" !?
Inca o data, tara de cacat. Americanii s-au chinuit sa-l condamne pe Capone nu pentru ceea ce stia toata lumea - ca era un mafiot criminal - ci pentru ceea ce au putut proba in justitie, evaziune fiscala. Aia justitie nu mizeria asta de la noi care a ramas ca in anii '50 cu "tribunalele poporului".