Pentru că nu am nici o idee de unde să încep și unde să termin, iau la rând din știrile agențiilor de presă.
Turism. Vrem ruși. De la o medie de 30.000 vrem să ajungem la 100.000. Motivul ? Simplu. Rușii nu mai merg în Turcia (au interdicție ... rusă) și nici în Egipt. Tur-operatorii se mișcă repede, mai peste tot în lume și foamea este mare.
Și-au dat mâna autoritățile din turism și întreprinzătorii. Ambasadorul român la Moscova este și el băgat în priză. Oferta operatorilor români este surprinzătoare (cel puțin pentru mine): cazare cu 10 euro pe persoană, pe zi, în hotel de 4 stele ... Cam nașpa. Cu speranța că rușii vor consuma celelalte produse oferite de operatori. M-a surprins suma pentru cazare: 10 euro ? Ce naiba le oferă operatorii și vor consuma rușii „din plin” pentru a acoperi costurile ofertei ? Le dă mâncare mai scumpă, le scumpesc serviciile ? Nu înțeleg. Ca să fiu sincer, nici nu am suficiente cunoștințe în domeniu pentru a înțelege.
Țiței iranian. Iranul are liber la comerț internațional. Va produce mai mult țiței și îl va vinde. Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil ar putea deveni primul cumpărător din Europa a țițeiului iranian urmând a aduce la rafinăria Petrotel un milion de barili de țiței. În vremurile acestea tulburi ... ideea este bună pentru cei din Ploiești și împrejurimi.
Țițeiul a devenit, vorba românului, „ieftin ca braga”. Arabia Saudită, cea care a susținut, se pare, „inundarea” lumii cu țiței pentru a „sancționa” Rusia dar și pe alții a ajuns să fie „sufocată” de propriile decizii și să se teamă de concurența Iranului care reintră pe piața energiei. Ca atare, după ce a suferit niște pierderi „tactice”, vine cu propunerea scăderii producției cu 5% de către toate statele producătoare de petrol. Sub 30 dolari barilul, nici un stat producător de petrol nu mai are cum susține propriul buget dar să mai pună și deoparte. Rusia mai are un an la dispoziție pentru a goli rezervele naționale de valută. Petrolul ieftin a obligat pe ruși să apeleze mai mereu la rezervă care se duce cu viteză dracului.
China, marea speranță a producătorilor de energie se află într-o profundă transformare. Nu doar că nu mai importă cum se estima, dar înlocuiește masiv resursa de energie. De la hidrocarburi se orientează către energia atomică (are în execuție 24 de centrale atomice și a aprobat construcția a 2 centrale atomice „plutitoare” - două proiecte independente aflate în competiție) dar și către energia verde. Ca la chinezi, totul se face la nivel uriaș.
Justiție. Jale din ce în ce mai mare. Ministrul Justiției, Raluca Prună, face și desface în defavoarea creatorilor de opere științifice de penitenciar. După ce a consultat CSM cu privire la prevederile legii care a favorizat dezvoltarea cercetării științifice de penitenciar - cu remarcabilii Gheorghe Becali, Copos, Popescu, Stoica, Voiculescu etc. -, a decis să meargă către abrogarea respectivei prevederi. Pe site-ul MJ este la consultare publică proiectul de OUG care abrogă prevederea buclucașă. Am citit motivarea și îi dau dreptate. Nu știu alții cum și-au făcut cercetările, nu neg că unii care ajung în penitenciar, oameni cu o anume instruire, ar putea finaliza o cercetare științifică după ani de cercetare, dar nu pot fi de acord ca în 2 ore de timp liber pe zi, conform regulamentului penitenciarului, timp de nici o lună de zile, un om să poată elabora o lucrare științifică. Mai ales dacă este un om care nu a prea citit la viața lui.
Jale și pentru Victor Viorel Ponta și prietenul lui Dan Șova. ICCJ a constatat, definitiv, că probele aduse de procurori în dosarul Rovinari-Turceni sunt legale (corecte se va vedea la judecată), dosarul penal este legal (adică este construit ca la carte). Ca atare, ICCJ a dat ca prim termen de judecată pe fond data de 11 februarie 2016. Se poate interpreta, lejer, că în viața celor doi s-a întors o pagină. Să vedem ce le mai „scrie” soarta în cartea vieții. Mai ales că doamna Prună vrea să le strice niște planuri cu lucrările științifice de penitenciar. Mă gândesc, parșiv, că Șova și Ponta aveau, probabil, pregătite niște materiale pentru a scoate din ele niște lucrări științifice de mare importanță internațională. Șova este și cadru universitar. La Ponta se mai adaugă și „minunea” cu retragerea titlului de doctor, după de ministrul învățământului va finaliza modificările legislative care să permită universităților să își apere onoarea fraudată de universitarii proprii și clienții politici care se visează oameni de știință.
Iar pierdem un mare investitor român. După ce Ion Nicolae a ajuns la pârnaie, a venit rândul și lui Ioan Nicolae de la Brașov să intre pe linia dreaptă în fața Justiției. Ceva 10 mil euro acolo, un mizilic de evaziune fiscală. Are de „mărturisit” cum a comis 5 infracțiuni. Treabă periculoasă !
Justiția are multă treabă. Tare multă. S-a intrat, de anul trecut, în perioada entuziasmului popular. Oamenii au văzut că Justiția le ia în seamă sesizările și au prins curaj. Unde nici cu gândul nu intrai înainte, azi intri direct cu procurorii. Nu a scăpat nimic ochiului vigilent al cetățeanului. Pădure, zone protejate, bănci, industrii, administrația locală și centrală ... Ies mizeriile ascunse într-o veselie. Bașca s-a înființat autoritatea națională pentru recuperarea pagubelor decise de instanțe. Bașca faptul că „apărările” unor infractori celebri legate de patrimoniul lor au fost răsturnate de ICCJ. Dan Voiculescu a reușit un timp să împiedice valorificarea proprietăților confiscate de Justiție. Până a hotărât ICCJ că deciziile instanțelor inferioare nu sunt bune și a exclus, ferm, toate „fanteziile” avocățești. Dan Voiculescu nu mai are cum împiedica punerea în execuție a sentințelor. Imobilele confiscate vor fi valorificate de stat pentru a acoperi prejudiciul. Bașca cheltuielile de judecată.
O capodoperă politică poartă semnătura Elenei Udrea. Aceasta propune ca infracțiunile de abuz în serviciu să fie scoase din Codul penal. Păi, se putea altfel ? Are și ea de dat socoteală, nu doar Gabriel Oprea pe care blonda „de la Cotroceni” îl apără „tandru”.
Mă opresc aici. Nu mi-am propus să realizez o lucrare științifică „de apartament”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu