Transcrierea declarațiilor de presă susținute de președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL – 02 iulie 2018
Bună ziua!
Partidul Național Liberal reamintește fiecărui pensionar din România, acum în luna iulie, când guvernul se bate cu cărămida în piept că a mărit pensiile românilor, că de fapt, în cursul acestui an, Partidul Social Democrat și partenerii săi de la guvernare au tăiat pensiile românilor. În conformitate cu legea pensiilor, de la 1 ianuarie, pensia fiecărui pensionar ar fi trebuit să crească punctul de pensie cu 8% în conformitate cu calculul prevăzut în lege și anume 50% din creșterea salariului mediu brut plus rata inflației.
PSD a refuzat să aplice legea prin legea bugetului de stat și a amânat creșterea pensiilor pentru data de 1 iulie, dată de la care a crescut pensia, punctul de pensie cu 10%. Fiecare pensionar a pierdut din creșterea la care avea dreptul în conformitate cu legea în vigoare a pensiilor față de modalitatea în care PSD a aplicat creșterea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie, a pierdut aproximativ 35% din mărirea de pensie la care ar fi avut dreptul dacă ar fi aplicat legea. Ca atare, repetăm, de la 1 iulie PSD nu numai că nu majorează pensiile ci pe anul 2018, PSD a tăiat pensiile. Dacă adăugăm datele furnizate de Institutul Național de Statistică care relevă faptul că pensia medie pe primul trimestru al anului 2018 a scăzut față de pensia medie pe ultimul trimestru al anului 2017, respectiv scăderea este de aproape un procent de 0,9%. La asta dacă mai adăugăm și erodarea puterii de cumpărare a pensiei datorită creșterii dramatice inflații de la 0,2% la 5,4%, vedem panorama modului în care partidele de guvernământ și-au bătut joc de părinții și bunicii noștri păcălindu-i că o să le mărească pensiile, când ei de fapt, le-au scăzut pensiilor și le-au scăzut puterea de cumpărare a pensiilor .
A doua temă pe care o voi aborda este legată de Codul Penal și Codul de Procedură Penală. După cum bine știți, în cursul săptămânii trecute Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei prin Comisia de monitorizare a luat decizia, la solicitarea Partidului Național Liberal, a grupului Partidului Național Liberal care ne reprezintă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a luat decizia sesizării Comisiei de la Veneția pe toate modificările care urmează să fie aduse Codului de Procedură Penală și Codului Penal. Astăzi, Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a luat decizia de a remite către președinții celor două camere o scrisoare în care solicitam suspendarea dezbaterilor la Codul Penal până când Comisia de la Veneția se va pronunța asupra modificărilor propuse. De asemenea, am luat decizia de a trimite o scrisoare către Curtea Constituțională a României pentru a amâna dezbaterea sesizării de neconstituționalitate înaintată de opoziție contra proiectului de lege privind Codul de Procedură Penală. De asemenea, această amânare o solicităm până la adoptarea unui punct de vedere de către comisia de la Veneția care, conform informațiilor noastre, urmează să se întrunească în plen la începutul lunii septembrie. Ca atare, nu credem că există vreun temei serios pentru a argumenta urgența atât în ceea ce privește dezbaterea și adoptarea Codului Penal cât și în ceea ce privește analiza sesizării noastre contra codului de Procedură Penală și de asemenea contra legilor Justiției și vom solicita printr-o scrisoare, cu toate argumentele, către președinte celor două camere și către Curtea Constituțională, să se amâne orice fel de pas înainte legat de adoptarea acestor legi, până la adoptarea punctului de vedere de către Comisia de la Veneția.
De asemenea, am hotărăt în cadrul discuțiilor din Biroul Executiv, să ne opunem la toate propunerile care afectează un Cod Penal care să permită lupta contra corupției, lupta contra infracționalității și de asemenea, să pregătim un atac la Curtea Constituțională în cazul în care majoritatea guvernamentală PSD-ALDE-UDMR nu vor ține cont de toate pozițiile exprimate de noi alături de poziția exprimată de cei doisprezece ambasadori în scrisoarea extrem de importantă care a fost adresată către toți actorii politici din România, de asemenea, față de poziția tuturor partenerilor noștri care manifestă îngrijorare în ceea ce privește modificarea legilor Justiției și modificarea legislației în domeniul penal.
A treia temă este o temă legată de politica energetică și de resursele de gaz care au fost descoperite la Marea Neagră. Am aflat cu stupoare că președintele Comisiei de industrie, în loc să accelereze legea privind exploatările offshore, după o solicitare de amânare cu șaizeci de zile a finalizării raportului în Comisia de industrie, a venit cu un nou artificiu procedural adresându-se Biroului Permanent cu solicitarea ca să se efectueze o analiză și un raport pe lângă Comisia de industrie, de către Comisia de administrație și de către Comisia de buget-finanțe. Această atitudine este o atitudine rău-voitoare care are ca obiectiv tegiversarea adoptării legii privind exploatările offshore. Se știe foarte bine că în ceea ce privește zăcămintele de la Marea Neagră, urmează în această vară să se ia o decizie privitoare la începerea exploatării acestor resurse de la Marea Neagră, care sunt extrem de importante pentru România dar, în același timp sunt extrem de importante pentru Europa ca o sursă alternativă de gaz care ar putea să reducă dependența energetică a Europei de Rusia.
In aceste condiții, somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp și să ne permită adoptarea cât mai rapidă a legii privind exploatările offshore. De asemenea, îi solicităm lui Liviu Dragnea să informeze cetățenii români despre discuțiile pe care le-a avut cu oficialii maghiari și mai ales, să ne spună ce a putut să le promită oficialilor maghiari astfel încât oficialii maghiari să-și permită declarații, de multe ori jignitoare, la adresa României privitor la acest proiect de investiții care este exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și mai ales referitoare la conducta BRUA.
Noi considerăm că România trebuie să fie implicată în susținerea realizării proiectului conductei BRUA, Bulgaria, România, Ungaria, Austria. Nu înțelegem de ce Ungaria, în mod unilateral, a luat decizia de a nu continua realizarea acestei conducte și spre Austria, pentru a permite interconectarea cu rețeaua europeană de gaz.
De asemenea, nu înțelegem foarte multe dintre declarațiile oficialilor maghiari privitoare la un soi de drept pe care l-ar avea Ungaria privitor la resursele de gaz de la Marea Neagră și mai ales, declarațiile jignitoare la adresa României privitoare la așa-zisa incapacitate a României de a folosi resursele de gaz și de a oferi o piață pentru acest gaz care este exploatat în zăcămintele de la Marea Neagră. Solicităm, de asemenea, guvernului să prezinte o strategie privind valorificarea în interesul României a acestor zăcăminte.
De asemenea, credem că România, ca stat european, trebuie să fie mai fermă în discuțiile pe care le avem cu Ungaria, de asemenea, în ceea ce privește acest proiect BRUA și mai ales în ceea ce privește valorificarea pe întreaga piață europeană a resurselor de gaz care sunt exploatate la Marea Neagră și nicidecum permiterea unei atitudini care poate lăsa impresia că Ungaria ar avea vreun drept să distribuie aceste resurse de gaz către alte țări, altfel decât pe piața europeană, prin intermediul mecanismelor pieței.
De asemenea, am luat decizia de a sprijini propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de șef la Serviciul de Informații Externe.
(Aș vrea să vă întreb despre acea solicitare venită de la un lider din teritoriu, e drept, puțin cunoscut. Vorbea acolo de un raport al conducerii centrale după eșecul moțiunii.)
Dacă ar fi citit Statutul ar fi știut că Biroul Politic Executiv prezintă la fiecare reuniune a Consiliului Național un raport de activitate. Acest raport cu siguranță va fi prezentat. Mi-aș fi dorit să fie mai preocupat de bătălia cu PSD, să fie mai preocupat de reușita moțiunii de cenzură, să fie aplecat spre dialog în interiorul partidului privitor la eventualele probleme pe care le are partidul. În rest, nu am discutat acest subiect, pentru că v-am spus, Statutul Partidului Național Liberal prevede cu claritate care este organismul către care trebuie adresat raportul de activitate al Biroului Executiv.
(Despre acest Consiliu Național este vorba, domnule președinte. Când ar putea fi el convocat, ați luat o decizie?)
Vom lua o decizie, nu am discutat. Conform Statutului Partidului Național Liberal, Consiliul Național se convoacă semestrial. Ultimul Consiliu Național a avut loc în luna martie, Consiliul în care am luat decizia de susținere a domnului Klaus Iohannis pentru al doilea mandat în funcția de președinte al României și decizia legată de candidatul la funcția de prim-ministru. Ca atare, vom hotărâ când vom considera necesar, este adevărat, trebuie să adoptăm criteriile, procedura și timing-ul pentru lista pentru europarlamentari.
( Spuneați că până în toamnă veți face aceste lucruri)
Cu siguranță, dar deoacamdată este sesiune parlamentară. Avem de dus o bătălie nu foarte ușoară cu majoritatea guvernamentală, cu frăția codurilor care, se pare că nu are altceva în cap decât să modifice legile Jusțiției pentru a le scăpa pielea șefilor.
(Forma abuzului în serviciu, forma acestui articol. PSD-ul nu s-a arătat deloc dispus la dialog cu dumneavoastră și nici nu s-a arătat interesat de opiniile experților internaționali.)
PSD este complet surd față de orice punct de vedere exprimat de orice expert în acest domeniu sau de orice organism care ar putea să furnizeze un punct de vedere pertinent privitor, în general, nu numai la definirea abuzului în funcție ci și la definirea altor infracțiuni, la pedepsele aplicabile diferitelor infracțiuni de asemenea, privitor la modificările Codului de Procedură Penală.
(Referitor la forma pe care o are acest articol acum, dumneavoastră ce veți face?)
Noi am luat decizia să ne susținem punctele de vedere, să încercăm să susținem amendamentele din partea corpului profesional de asemenea, să votăm împotriva acelor propuneri de modificare pe care le considerăm dăunătoare pentru mersul justiției în România și de asemenea, să pregătim atacul la Curtea Constituțională, exact cum am atacat și Codul de Procedură Penală. În cazul în care vor fi trecute articole pe care noi le considerăm neconstituționale, vom ataca la Curtea Constituțională dar, până una alta, în cursul zilei de mâine vom trimite scrisoare către președinții celor două camere și scrisoarea către Curtea Constituțională
Mulțumim!
Cu plăcere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu