Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția privind modificările aduse Legilor justiției - 13 Iulie 2018
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.
Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.
În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.
Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european.
Totodată, Președintele României precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.
Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica.
„Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legilor Justiției arată acum, în clar, îndreptățirea criticilor formulate de PNL încă din primul moment al dezbaterilor asupra acestor legi.
În ciuda refuzului repetat al majorității parlamentare PSD-ALDE, PNL a obținut sesizarea Comisiei de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Evaluarea dată publicității arată, fără putință de tăgadă, faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și alți reprezentanți ai PSD-ALDE au mințit cu nerușinare atunci când susțineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneția.
Între criticile aduse de PNL și confirmate de Comisia de la Veneția se evidențiază schimbarea mecanismului de numire în funcțiile de conducere a procurorilor, precum și restrângerea atribuțiilor președintelui României în cadrul acestui proces, invalidarea soluțiilor date de procurorul de caz de către procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrângerea libertății de exprimare a magistraților, instituirea secției speciale pentru anchetarea penală a magistraților, schimbarea regimului de pensionare a magistraților cu impact asupra stabilității sistemului judiciar.
Facem un nou apel către Curtea Constituțională ca, în evaluarea sesizărilor de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, să țină cont de Opinia Comisiei de la Veneția, așa cum a făcut-o în foarte multe cazuri anterioare.”
"Opinie mai mult decât binevenită! A fost un efort de luni de zile al PNL, al delegaţiei noastre la APCE, al preşedintelui, al sistemului judiciar! Şi uite că astăzi eforturile şi criticile sunt confirmate de experţii internaţionali! Plus că vine într-un moment cheie, când ministrul Justiţiei a declanşat procedura de numire a noului şef la DNA! Am criticat în plen şi în Comisia specială toate aceste aspecte, dar am bătut la porţi închise, căci asta înseamnă să lucreze PSD cu oameni de nivelul lui Nicolicea, Şerban Nicolae sau Iordache, la ordinul lui Dragnea. Cer CCR să nu cumva să nu ia act de acest raport preliminar, mai mult decât limpede şi profesionist! Să ia act atunci când va soluţiona sesizarea PNL pe legea 303, ca să spulbere opiniile publice îndreptăţite să creadă că este o curte politizată şi la dispoziţia PSD. E clar că toate legile justiţiei trebuie întoarse în Parlament, trebuie făcută o dezbatere serioasă, cu alt preşedinte, nu domnul Iordache care şi-a dovedit limitele cu vârf şi îndesat" - senator PNL Alina Gorghiu
"Sigur că ei recomandă doar revenirea la situaţia normală, dar această recomandare nu poate să nu fie luată în considerare dacă vrem să rămânem în Europa, dacă vrem să rămânem stat european, dacă vrem să fim stat de drept. Nu se poate, în Constituţia României se vorbeşte despre separaţia puterilor (...) fiecare doar trebuie să citească, să respecte Constituţia. S-a exagerat şi uite la ce s-a ajuns, asta e consecinţa faptului că nu s-a ţinut seama nici de legi, nici de Constituţie. Este un termen acolo în Constituţie unde se spune procurorii şefi sub autoritatea ministrului Justiţiei, acest termen trebuie citit şi interpretat corect. Nu înseamnă că sunt sub subordinea ministrului Justiţiei, pentru că este CSM-ul care are în atribuţii cariera magistraţilor, nu ministrul Justiţiei", a spus Augustin Zegrean.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu