Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Politic Național al PNL - 9 iul 2018
Am avut o reuniune a Biroului Politic Național al partidului. Am evaluat derularea campaniei pentru apărarea Pilonului 2 de pensii și apărare a dreptului contribuabililor la pilonul 2 de pensii de a putea avea un supliment de pensii în momentul în care vor ajunge la vârsta pensionării.
De asemenea, am făcut o analiză a modului în care este pusă în practică hotărârea Consiliului Național care a introdus instrumentul managerial, planurile de acțiune trimestriale și stadiul îndeplinirii obiectivelor în cadrul planului de acțiune trimestrială.
De asemenea, am avut o prezentare în ceea ce privește situația financiară a partidului și la final am adoptat o rezoluție în unanimitate referitoare la situația politică și ce trebuie să facă Partidul Național de acum încolo.
(V-am arătat în acea rezoluție, domnule președinte, că era și un apel la unitate internă în contextul în care astăzi ați avut oameni care în ședința BPN-ului v-au contestat deciziile de până acum și activitatea de președintele al PNL)
Au existat dezbateri așa cum este normal într-un partid democratic, în care nu au existat numai aprecieri la adresa activității conducerii partidului și a mea, au existat și puncte de vedere privitoare la îmbunătățirea activității partidului. De altfel, eu sunt extrem de receptiv la astfel de puncte de vedere și orice idee, orice propunere care poate să îmbunătățească mecanismul decizional la al partidului și eficiența a partidului în elaborarea și transmiterea mesajelor către public le vom pune în practică.
(Vă întrebam de celelalte forțe politice de pe zona de dreapta, dacă vreți să colaborați și cu cei de la USR cu cei din partidul lui Dacian Cioloș mai strâns pentru a crea acest front anti PSD?)
În ceea ce ne privește pe noi am demonstrat că Partidul Național Liberal este vârful de lance în bătălia cu actuala coaliție majoritară, cu clanul Dragnea, și suntem și cei care am reușit să avem rezultate, să obținem victorii în această bătălie. Cea mai bună dovadă este că de un an jumate se chinuie să modifice Legile justiției și nici până astăzi nu au reușit. Evident, colaborăm cu toate forțele sănătoase din societate, cu toți oamenii care își doresc cu adevărat să readucă România pe drumul cel drept, pe drumul corect, pe drumul euroatlantic și pe drumul firesc pentru democrație.
(Președintele PSD a anunțat în urmă cu puțin timp că ideea suspendării președintelui Iohannis nu a dispărut odată cu decretul de astăzi privind revocarea procurorului DNA și că vor discuta în coaliție în continuare acest demers. Cum vedeți dv.?
În momentul de față a dispărut orice fel de pretext pentru suspendarea președintelui. În cazul în care PSD-ALDE vor demara procedura de suspendare, Partidul Național Liberal va fi alături de președinte, ne vom implica cu toate forțele în apărarea democrației, în apărarea președintelui României Klaus Iohannis cu care suntem în parteneriat și, de asemenea, într-o campanie pentru ca la referendum să le dăm acestor domni o bătaie așa cum merită.
În ceea ce privește poziția președintelui Iohannis, eu v-am spus că președintele are două variante. Varianta de a accepta suspendarea cu acest pretext că nu pune în practică decizia Curții Constituționale. Aceasta ar fi dus la suspendare, la referendum pe care l-ar fi câștigat . Acest lucru ar fi avut consecințe favorabile asupra imaginii personale a președintelui. Cu toate astea președintele a ales România, a ales să facă bine României, a ales să pună punct unei posibile crize politice grave care ar fi generată de demararea procedurii de suspendare, iar oricum și dacă ar fi pus sau dacă nu ar fi pus în practică decizia Curții Constituționale, după suspendare, Tăriceanu fiți convins că primul act pe care l-ar fi semnat ar fi fost actul de demitere a doamnei Koveși.
(În cazul unui referendum, președintele ar avea de câștigat doar cu PNL sau ar trebui să se alăture și celorlalte formațiuni?)
Sunt convins că orice om normal din societate, orice om corect, orice om care respectă legea, care iubește democrația și care își dorește ca România să redevină pe drumul cel drept va fi alături de președinte pentru o eventuală tentativă de suspendare și de demitere pe care o va iniția coaliția majoritară
(Am întrebat asta pentru că cei din USR sunt nemulțumiți de ceea ce a făcut președintele Klaus Iohannis astăzi. Veți încerca să aveți discuții și cu ei, asta pentru că vă întreba colega mea mai devreme de o unire a dreptei?)
Este democrație. Domnii din USR au mai fost întrebați dacă îl sprijină pe domnul Iohannis și au spus că au un candidat propriu. Nu contestăm dreptul lor de a avea un candidat, deși din punctul nostru de vedere Partidul Național Liberal deja a hotărât susținerea candidatului președintelui Iohannis. Important este să ne coordonăm eforturile, să comunicăm și să urmărim atingerea unor obiective, care sunt evident pentru binele României.
(Ați convocat Consiliul Național?)
Am convocat Consiliul Național. Încă nu am stabilit locul dacă va fi la Alba Iulia sau la București. Urmează să îl stabilesc cu domnul prim-vicepreședinte Mircea Hava. Va fi un Consiliu National care va avea ca principale puncte pe ordinea de zi criteriile, calendarul și procedura de stabilire a listei de candidați pentru alegerile europarlamentare. De asemenea, criteriile, procedura și calendarul pentru desemnarea candidaților la funcția de primari în municipiile reședință de județ care presupun o atenție specială în ceea ce privește pregătirea candidaților Partidului Național Liberal. De asemenea, vom adopta un document care va intra în dezbaterea partidului - Principiile bunei guvernări liberale.
(Cum vedeți înscrierea domnului Rareș Mănescu în ALDE?)
Nu comentez. Mulțumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu