Germania are în vigoare o lege de la 1 ian. 2018 care obligă rețelele de socializare să elimine în 24 de ore de la postare 'conținuturile vădit ofensatoare', sub sancțiunea unei amenzi de 50 de milioane de euro.
Drept urmare, Facebook, Youtube, Twitter au acționat pentru a nu deveni „victime” bune de plată pentru postările unora și altora.
De la începutul anului, în Germania au fost raportate 500.000 de postări ca fiind neconforme cu prevederile legii. Au fost șterse 18% dintre ele.
Presa și autorii politici ai unor postări care s-au trezit cu conturile și paginile blocate au protestat. Cenzură! Au strigat cu mânie. Numai că eu nu le prea dau dreptate. Așa cum văd și pe aici, la noi, postările reclamate fac parte din categoria incitărilor la violență, la consumul de droguri, la prostituție, la anarhie etc. De aceea sunt de acord cu o astfel de lege și cu măsurile luate de rețelele de socializare.
Ministerul justiției din Germania are o explicație pe care o aplaud:
Heiko Maas a argumentat că „incitarea la ură, amenințările, insultele și inclusiv negarea Holocaustului nu înseamnă libertate de exprimare, ci atacuri împotriva libertății altora de a se exprima”.După exemplele date de Agerpres, luate din presa germană, se pare că cei foarte nemulțumiți sunt extremiștii politici care își promovează ideologia prin încălcarea drepturilor și libertăților altor persoane, prin vorbă și faptă. Fără a evita problema, avem și noi extremiști care se lăfăie pe rețelele de socializare și care consideră că libertatea de exprimare cuprinde denigrarea, desconsiderarea, instigarea, sprijinirea ideilor extremiste sau anarhiste. Poate că și la noi ar fi bună o astfel de lege! Pentru că altfel, se poate ajunge la situația în care cetățenii de bună-credință își vor face singuri dreptate. De fapt, acolo unde legea permite încălcarea unor drepturi civile, pe motiv de libertate neîngrădită, se ajunge la conflicte civile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu